Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Иран: Само примирие в Газа може да спре отмъщението

Вторник, 13 Август 2024 17:19
Източник: News.bg   
Само споразумение за прекратяване на огъня в Газа, произтичащо от очакваните преговори тази седмица, би възпряло Иран от пряко отмъщение срещу Израел за убийството на лидера на Хамас Исмаил Ханийе на негова територия, казаха трима високопоставени ирански служители, цитирани от "Ройтерс".

Един от източниците, високопоставен ирански служител по сигурността, каза, че Иран, заедно със съюзници като Хизбула, ще предприеме директна атака, ако преговорите в Газа се провалят или сметне, че Израел протака преговорите. Източниците не казаха колко време ще остави Иран за напредък на преговорите, преди да отговори.

С повишен риск от по-широка близкоизточна война, Иран участва в интензивен диалог със западните страни и Съединените щати през последните дни относно начините за калибриране на отмъщението, казаха източниците, които всички говори при условие за анонимност поради чувствителността на въпроса.

"Надяваме се, че нашият отговор ще бъде насрочен и изпълнен по начин, който няма да навреди на потенциалното прекратяване на огъня", каза мисията на Иран в ООН в изявление в петък. Министерството на външните работи на Иран във вторник заяви, че призивите за упражняване на сдържаност "противоречат на принципите на международното право".

В Израел много наблюдатели смятат, че отговорът е неизбежен, след като върховният лидер аятолах Али Хаменей каза, че Иран ще "накаже сурово" Израел за удара в Техеран.

Съединените щати молят Турция и други съюзници, които имат връзки с Иран, да го убедят да намали напрежението в Близкия изток, каза американският посланик в Турция.

Посланикът Джеф Флейк направи коментарите, докато регионът се подготвя за възможни атаки от Иран и неговите съюзници след убийството на високопоставени членове на "Хамас" и "Хизбула".

Исмаил Хания, политическият лидер на подкрепяната от Иран "Хамас", беше убит в иранската столица Техеран на 31 юли, което предизвика заплахи за отмъщение от страна на Иран срещу Израел, който се бори с палестинската ислямистка групировка в Газа . Иран обвини Израел за убийството. Израел все още не е поел отговорност, което допълнително допринася за напрежението в региона.

"Молим всички наши съюзници, които имат каквито и да било отношения с Иран, да ги убедят да деескалират, включително и Турция", каза Флейк на кръгла маса с журналисти в Истанбул, когато приключва поста си в Турция.

"Те правят каквото могат, за да гарантират, че няма да ескалира", каза той за турските събеседници на Вашингтон, добавяйки, че те "изглеждат по-уверени от нас, че няма да ескалира".

Отношенията между САЩ и Турция бяха обтегнати през последните години от съюза на САЩ със сирийските кюрди, които Турция смята за терористи, и заради закупуването от Турция на руски отбранителни системи С-400, което доведе до санкции на САЩ и отстраняване от програмата за изтребители F-35.

Флейк обаче каза, че според него отношенията между САЩ и Турция сега са "на по-добро място, отколкото сме били от известно време".

Той отбеляза "полезната роля", която Турция изигра в най-големия обмен на затворници между Съединените щати и Русия след Студената война в началото на август.

"Те не участваха в преговорите, но от страна на логистиката изиграха значителна роля", каза той.

В интервю за "Ройтерс" през юни Флейк каза, че Турция остава здраво закотвена на Запад и нейното партньорство със Съединените щати никога не е било по-силно.

Но Флейк каза в понеделник, че ситуацията в Газа е била "много трудна", като реториката на президента Ердоган срещу Израел затруднява Турция да играе ролята на събеседник. Той каза, че разделението между Анкара и Вашингтон по въпроса за Газа е намаляло, след като Вашингтон започна "активно да призовава" за прекратяване на огъня, но търканията остават.

Отделно Флейк каза, че Съединените щати все още са загрижени за военно оборудване, което отива в Русия от Турция, като призова Анкара да засили сътрудничеството, за да предотврати износа.

"Това остава наша грижа и ние повдигаме въпроса често и последователно", каза той. "Когато разговаряме с нашите контакти тук, това, което ще подчертаем, е, че нашата цел е да гарантираме, че Русия ще бъде лишена от способността да води война.

"Все още виждаме значителни стоки, идващи през Турция", каза той. "Така че търсим по-добро сътрудничество там и по много начини го получаваме. Знам, че Русия се оплаква, което е добър знак."


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини от Варна, региона и света
Търси в новини:

За повече новини може да посетите Архив новини

2021222324252627282930

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.1 + 1.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook