Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Погват хвърлянето на боклук извън казаните във Варна, вдигат глобите за нарушители

Четвъртък, 13 Юни 2024 15:03
Източник: Moreto.net   
Акция със засилени проверки през целия летен сезон за граждани или търговски обекти, които изхвърлят боклук нерегламентирано и извън контейнерите за смет, стартира Община Варна. Това обяви пред медии кметът на града Благомир Коцев. Той допълни, че Общината започва масирана информационна кампания за графиците и начина, по който трябва да се изхвърлят отпадъци, както и за глобите, които грозят нарушителите.

Инспекцията на заведенията, които буквално образуват микросметища около съдовете за битови отпадъци, ще се провежда съвместно с РИОСВ.

„Голяма част от тези обекти имат фиктивни договори с фирми за сметоизвозване. Имат договор за извозване на определен брой килограми техене отпадък, но на практика изхвърлят десетки пъти повече отпадъци в контейнерите за битова смет в града. Ще направим пълна документална проверка на тези заведения. Ще сравним техните обороти с количеството отпадъци, което са декларирали по техни договори. Ще направим анализ на историческите данни назад във времето и ще установим дали отговарят декларираните количества на тези, които реално изхвърлят. Ако има разминавания, това ще е доказателство за това, че имат алтернативни методи като изхвърляне в контейнерите за битови отпадъци на улицата. След като направим този анализ, тези заведения ще бъдат санкционирани по съответния ред.“, посочи градоначалникът.

Администрацията ще поиска Общински съвет да увеличи размерът на глобите за граждани, които нарушават правилата и хвърлят или разхвърлят отпадъци извън съдовете за смет. Предстои да се въведат и глоби за шофьорите, които спират пред контейнерите за смет.

Стана ясно, че за последните два месеца и половина, в които Общината е започнала по – активна работа в решаването на проблема със замърсяването и сметоизвозването в града има съставени 33 акта на граждани и търговски обекти от Община Варна.

„Районните кметства също имат този ангажимент, но като статистика виждаме, че тяхната ефективност е доста по – ниска от тази на Общината. През последните месеци имат между нула и два акта. В „Приморски“ е съставен един, „Одесос“ – 0, „Младост“ – 1, „Владиславово“ – 2, „Аспарухово“ – 1. Започваме работа с районните кметства да бъдат мотивирани това да се прави.“, каза още Коцев.

Повишаване на кратността на извозване на боклук също се оптимизира постоянно, посочиха от администрацията. В момента битовите контейнери се обслужват два пъти дневно в по – натоварените локации. Тези за разделно събиране се изхвърлят два пъти седмично – понеделник и четвъртък.

Работата с домоуправителите е важен елемент от мерките, които предприема Общината. Разчитат, че с тях най – лесно и бързо ще стигат до гражданите и ще популяризират информацията и правилата за изхвърляне на отпадъци.

Едрогабаритните отпадъци са много голям проблем в града и са една от причините гражданите да приемат местата около контейнерите за микросметища, смята градоначалникът.

По думите му има предвидена промяна, която ще бъде заложена в новата наредба. Ще могат да се изхвърлят само в определени дни и в определен обем. Всяко домакинство ще може да остави не повече от 1.5 куб.м. едрогабаритен отпадък до контейнерите. Това означава, че дневно ще може да се изхвърли най – много една по – обемна вещ като диван или маса.

Абсолютно забранено е строителни отпадъци да бъдат изхвърляни около съдовете за битова смет. Има телефони на фирми, които имат договор с Община Варна и такъв отпадък се изхвърля след предварителна заявка от гражданин, обясни Коцев.

Предвижда се изграждане на площадка за различни видове отпадъци, която скоро ще бъде сертифицирана и ще бъде в „Младост“. Ще бъде за едрогабаритни отпадъци. Ще има контейнери за битова смет, за строителни отпадъци и за разделно сметосъбиране.

„Направили сме група за бързо реагиране от отдел „Екология“ на Общината и ще се предприемат действия своевременно при сигнали.“, посочи кметът.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Държавният глава започва консултации с парламентарните групи в понеделник
Петък, 21 Юни 2024 13:35
В съответствие с чл. 99, ал. 1 от Конституцията държавният глава Румен Радев започва в президентската институция консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание от 24 юни,...
Tarja Turunen и Marko Hietala с първи общ концерт във Варна на 2 април догодина
Петък, 21 Юни 2024 13:22
Любимката на българската публика Таря Турунен и бившият й колега от Nightwish Марко Хиетала пристигат за първи път във Варна за съвместен концерта на 2 април в Дворец на културата и спорта. Шоуто им ще...
Какво ще бъде времето в събота
Петък, 21 Юни 2024 13:08
През нощта ще бъде предимно ясно, в повечето райони - почти тихо. Утре ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони ще има временни увеличения на облачността и на отделни места...
Искат допълнителни 4.5 млн. лева за чистота във Варна
Петък, 21 Юни 2024 12:54
Актуализация на План – сметка „Чистота“ с 4.5 млн. лева, така че макрорамката й да стане 51.5 млн. лева предлага кметът на Община Варна. Искането разгледа комисията по благоустройство и комунални дейности...
Повече от 1000 поклонници за хадж загинаха при температури до 52C в Мека
Петък, 21 Юни 2024 12:46
Броят на загиналите от тазгодишния хадж надхвърли 1000, като повече от половината от жертвите са нерегистрирани богомолци, извършили поклонението при екстремни горещини в Саудитска Арабия . Новите смъртни...
С демонстрация по спасяване „Човек зад борд“ доброволците от “Булсар” отбелязват Международния ден на моряка
Петък, 21 Юни 2024 12:31
Демонстрация по търсене и спасяване при сигнал „Човек зад борд“, ще направят доброволци от сдружение „Булсар-к.д.п. Никифор Герчев“ в Международния ден на моряка на 25 юни във Варна. Спасителната акция...
Анна Александрова е председателят на Временната комисия за изработване на нов Правилник на НС
Петък, 21 Юни 2024 12:18
Депутатите избраха Анна Александрова за председател на Временната комисия за изработване на нов Правилник на Народното събрание. Той получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Величие" и на 3-ма депутати...
114 свободни места са обявени за трето класиране в детски ясли във Варна
Петък, 21 Юни 2024 12:04
Класирането ще бъде обявено на 28 юни до 17:00 ч., а срокът за потвърждаване на приетите деца е от 1 до 5 юли 114 свободни места са обявени за трето класиране за целодневен прием в самостоятелните...
Търси в новини:

За повече новини може да посетите Архив новини

2021222324252627282930

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook