Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Участта на Аспарухово застрашава и други райони във Варна

Почистване на деретата, премахване на незаконни строежи и залесяване могат да я предотвратят

Четвъртък, 3 Юли 2014 16:28
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Всичко, което се случи след водната стихия на 20 юни в Аспарухово, е можело да се предотврати. Въпреки интензивния дъжд, ако деретата не са били застроявани незаконно, а добре почиствани от натрупани отпадъци и дървета, ако общинската и държавната власт не са си затваряли очите и ушите за масовото незаконно строителство, последиците е можело да бъдат избегнати. С това становище излизат Камарата на Архитектите в България, Камарата на Инженерите в Инвестиционното Проектиране и Камарата на Строителите, предаде репортер на Moreto.net. Това стана ясно на проведената работна група към Общински съвет Варна за изясняване на причини за бедственото положение в Аспарухово и обсъждането на методите за предотвратяване на подобни бедствия.

Чакат се справки на институциите

В дневния й ред бе заложено разглеждане на сигнали и жалби, както на входирани такива, също и на граждани, които присъстват. Костадин Костадинов, председател на работната група, започна с това, че все още няма отговор за справки от нито една от институциите, на които са писали преди повече от една седмица - нито от Горското, Районните кметства, Прокуратурата, Полицията, ВиК, „Геозащита”, РДНСК. Въпреки, че все още не е отминал законния срок за отговор, Костадинов изрази мнение, че предвид ситуацията и това, че заседанията на работната група са публични, би трябвало да се очаква малко по-голяма експедитивност от страната на тези институции. Мотивът му е, че се очаква да бъде предоставена информация, в която няма да има творчество, а справка, която те притежават вече в своите масиви.

В разгледаното становище на Камарата на Архитектите в България, Камарата на Инженерите в Инвестиционното Проектиране и Камарата на Строителите във Варна става още ясно, че според тях, ако е имало осигурено финансиране, ако са били изградени проектираните още през 80 - те години проекти и актуализирани през 2006 г. проекти за захващане и отвеждане на повърхностните води, трагичните последици от стихията в Аспарухово е можело да бъдат избегнати.

Представителите на камарите смятат, че подобна участ застрашава други райони на Варна, като причината е сходна -строителната инвазия, която спира естествения воден път на повърхностните води.

Регионалните ръководства на КАБ, КИИП и САБ препоръчват на общинската и държавна администрация в краткосрочен план :

- Да организират спешно почистване на застрашените дерета и охранителни канали и осигуряване на проводимост за повърхностните води.

- Да се издири хидроложкият доклад от 1999 г. за деретата в района на Варна, да се актуализират наличните проекти за изграждане на охранителни канали и да се кандидатства за национално и европейско финансиране.

- Да се обследват и анализират изградените назад във времето премоствания на охранителни канали и дерета, които възпрепятстват естествения път на водата.

- Да се предприемат от ДНСК спешни мерки за премахване на незаконните строежи, жилищни сгради, търговски обекти, премостващи съоръжения, от сервитутната ивица на деретата и охранителните канали.



21 хотела от к.к Константин и Елена със сигнали

Три от сигналите към дневния ред са подадени от 21 хотели в к.к Св.св. Константин и Елена, касаещи лошото състояние на водосборите и деретата над комплекса и притеснението на хотелиерите за потенциалната заплаха за живота и спокойствието на живущи и туристите в комплекса.

Изсечени са 60 годишни дървета. Нужно е залесяване

Представител на сдружение „Чиста съвест” - Петя Хараланова, подаде сигнал за незаконно изсичане на 60 годишни дървета около декар и половина в местност Горна трака до Коджа дере. В недалечното минало, след проливния дъжд на 20 август 1951, който е бил 2 пъти повече от този довел до бедствието в Аспарухово, с цел предотвратяване подобни ситуации е било извършено залесяване на цялата Франга и околностите на Варна. Да бъдат направени предложения за опазване на горските масиви, държавата да обърне внимание и да се започне ново залесяване, което да даде спокойствие на живущите в района, апелира г-жа Хараланова.

Датата 20 август 1951 г във Варна Буря над 9 часа, порой на няколко пъти, на моменти за минута се извалявали по 3 l/m2. За два дни в метеорологичната станция във Варна било измерено количество валеж 292 l/m2. По същото време в дъждомерната станция в курорта "Св. Константин и Елена" бил измерен рекордното количество 389 l/m2 И тогава тези валежи са нанесли сериозни щети на Варна.


Коментари
18:36ч. 4 Юли 2014 #5
Bella_vista
По живописната пътечка за плаж Траката се изкореняват дървета и някой ще си строи, на втора линия под магистралата, точно до пътечката. Да, може да е частен имот, дърветата там имат дълбоки корени и са единствените, заради които свлачището не е активно.
10:49ч. 4 Юли 2014 #4
unic
Предлагам по примера на Плевнелиев за "гениалната" му идея за Аспарухово - до всеки квартал във Варна да се построи още по един квартал - за всеки случай. Той ще намери спонсори...............................МАЛОУМНИК!
08:39ч. 4 Юли 2014 #3
Дорa Велинова
Цар Освободител също е била дере. Което е очеизвадно при всеки порой. Природата помни пътя си. Ние явно не.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Избират новия български патриарх
Днес, 30 Юни 2024 08:18
Днес ще се проведе Патриаршеският избирателен църковен събор и интронизацията на новия български патриарх. Над 140 делегати ще изберат новия духовен баща на България. Точно преди десет дни Светият синод...
Неделя на Всички български светии
Днес, 30 Юни 2024 07:45
В неделя след петдесетница Православната църква чества Неделята на Всички български светии. Този ден е посветен и на тези светци, чиито имена днес не знаем. Измолва се молитвеното им застъпничество...
Най-важното от Варна във вчерашния 29 юни
Днес, 30 Юни 2024 07:18
Проверки по морето: Частни плажове, липса на спасители и още куп нарушения Общо 170 проверки са извършени от Министерството на туризма на българските плажове от началото на летния туристически сезон....
30 юни в историята
Днес, 30 Юни 2024 06:52
350 г. – Римският узурпатор Непоциан от Константиновата династия е победен и убит от въоръжените сили на узурпатора Магненций. 763 г. – В битката при Анхиало българската войска, предвождана от кан Телец,...
Прогноза за времето - 30 юни
Днес, 30 Юни 2024 06:25
По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са 27°-30°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала. На...
Швейцария и Италия дават началото на осминафиналите на Евро 2024
Събота, 29 Юни 2024 17:45
С мачовете Швейцария - Италия и Германия - Дания днес започват осминафиналите в европейското първенство по футбол. Двете срещи ще дадат начало на фазата на директните елиминации в турнира, като това...
Пеевски: Който не разбира новото начало на ДПС остава в миналото
Събота, 29 Юни 2024 17:30
Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото. Това заяви председателят на Движението за права и свободи Делян Пеевски в началото на работна среща с кметове на общини от партията....
Държавният глава ще участва в церемонията по интронизация на новоизбрания Български патриарх
Събота, 29 Юни 2024 17:09
На 30 юни, неделя, от 15.00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по интронизация на новоизбрания Български патриарх в патриаршеската катедрала “Св. Александър...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook