Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

След сблъсъците: Парламентът прие на второ четене бюджета на НЗОК

Понеделник, 18 Декември 2023 12:27
Източник: БНТ   
Парламентът прие, без дебати заради блокираната трибуна в пленарната зала от "Възраждане", ударно, само за 2 часа, бюджета на НЗОК на второ четене.

Здравноосигурителните приходи за 2024 г. са разчетени с ръст от над 1,1 млрд. лв. спрямо приетите със Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г.

Приходите от здравноосигурителни вноски, събирани от Националната агенция за приходите, са с ръст над 593 млн. лв., в т.ч. са отчетени ефектите от увеличения размер на минималната работна заплата (от 710 лв. на 780 лв. от 1 януари 2023 г., от 780 лв. до 933 лв. за 2024 г.), ефектът от повишаването на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица от 780 лв. на 933 лв., (което все още не е прието в бюджета на ДОО), отразен е ефектът от увеличаване на максималния осигурителен доход от 3400 лв. на 3750 лв.



Сблъсъци между депутати от ДПС и "Възраждане" по време на извънредното заседание на Народното събрание.



Тази сутрин от "Възраждане" се опитаха отново да блокират работата на Народното събрание като техни депутати застанаха около парламентарната трибуна и я блокираха.

Мнозинството обаче намери начин да работи въпреки блокадата - като изказванията се правят от място на преносим микрофон. Така депутатите започнаха работа с обсъждане на дерогацията за "Лукойл".

В знак на недоволство от "Възраждане" демонтираха част от тонколоните, за да не се чуват изказванията в зала. Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС опитаха да предотвратят демонтажа и влязоха в словесни престрелки с представителите на "Възраждане".

Стигна се до физически сблъсъци, в които се намесиха и още народни представители от двете групи.

Депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов заяви, че е заплашен с убийство от депутатът от ДПС Марио Ангелов.

"За престъпление от общ характер депутатите нямат имунитет. Вие сте си в правото да предприемете всички мерки и процедури", отговори му председателят на парламента Росен Желязков.

Въпреки напрежението, работата в пленарна зала не спираше чрез изказвания от място. Със 144 гласа “за” парламентът въведе забрана за износ на горива, произведени от руски петрол от 1ви януари, а от 1ви март се забранява работата на "Лукойл" с руски нефт.

Депутатите решиха още да отпадне търговската такса от 20 лв. за мегават час върху вноса и транзита на руски природен газ.

Със 143 гласа парламентът реши да се увеличи капитала на АЕЦ “Козлодуй" с 1,5 млрд. лв. с цел изграждане на 7-и и 8-и блок на площадка №2 по технология АР1000.

Народното събрание одобри окончателно и бюджета за 2024 на НЗОК. В бюджета на здравната каса са заложени 8 млрд. лв. Повече средства от тази година - с около 20%, са предвидени за доболничната помощ, профилактиката и денталните дейности.

Депутатите продължават работа с окончателното гласуване на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

След възникналото напрежение в пленарната зала от "Възраждане" заявиха, че няма да спрат докато не спре демонтирането на Паметника на Съветската армия. От партията отново призоваха за оставката на областния управител на София Вяра Тодева. Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов обясни пред медиите мотивите за действията на парламентарната група.

"Това е начинът, когато законите биват потъпквани. Това, което ние правим е това, заради което са ни пратили нашите избиратели тук - да отстояваме техните права. Лошото е, че ако ние правим това, което сме обещали на нашите избиратели, другите го правят, защото са го обещали пред чужди посолства", каза Костадинов.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира, че Народното събрание ще продължи да работи и "няма да се поддадем на натиска на едни "смешни терористи".

"Всичко се приема - видяхте днес колко важни решения - падна таксата, за да влезем в Шенген, прието беше решението за ядрената енергетика за 7 и 8 блок на "Уестингхаус" - България да има ток и всичко да е както трябва в държавата. Народното събрание ще работи, колеги. Бъдете спокойни, няма да се поддадем на натиска на едни в "смешни терористи", заяви Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

От БСП се разграничиха от действията на "Възраждане", но посочиха, че не могат да се съгласят с действията на мнозинството в пленарната зала.

"Това е план за взаимно помпане на силите на националистите и ДПС. И даже вече видяхме заглавия "Етническият мир в заплаха" и т.н. Това, български граждани, е заблуда за вас. Изобщо не става дума за опозиционна дейност. За нас големият въпрос е диктатурата, която налага мнозинството и пълзящият фашизъм. Единственият изход от това което се случва тук, е оставка на това мнозинство", смята председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Който посява ветрове, накрая жъне бури", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него начинът, по който се премества Паметникът на Съветската армия "изобилства от глупост", а днешната ответна реакция на опозицията е също толкова "неадекватна".

"Когато вдигнеш юмруците и тръгнеш срещу редовно избрано правителство и партии - изводът, резултатът - ето го тука в залата. Българинът много добре е казал - "Който посява ветрове, накрая жъне бури". Нито едно абсолютно правилно действие за преместване, демонтиране на паметника беше направено като хората и изобилстваше с глупост - нека най-меката дума да използвам. Днес ответната реакция в парламента е също толкова неадекватна и също толкова обидна за самия парламент", коментира Борисов.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Политика
След сблъсъците: Парламентът прие на второ четене бюджета на НЗОК
Понеделник, 18 Декември 2023 12:27
Парламентът прие, без дебати заради блокираната трибуна в пленарната зала от "Възраждане", ударно, само за 2 часа, бюджета на НЗОК на второ четене. Здравноосигурителните приходи за 2024 г. са разчетени...
Парламентът прие дерогацията на “Лукойл”, износът на продукти от руски петрол спира на 1 януари
Понеделник, 18 Декември 2023 11:23
Депутатите приеха дерогацията на “Лукойл” - вносът на руски петрол, да отпадне от 1 март догодина, а износът на продукти от руски петрол да отпадне от 1 януари 2024 г. Гласуването стана на фона на бойкота...
Тагарев: Бюджетът за отбрана е с 800 млн. лв. по-голям
Понеделник, 18 Декември 2023 10:26
В сферата на отбраната нещата никога не се случват от днес за утре. Кабинетът има много ясна и последователна политика за укрепване на отбранителните способности и това включва много въпроси, включително...
Президентът Радев ще се произнесе за новата Конституция накрая
Понеделник, 18 Декември 2023 08:37
Промените в Конституцията не са готови, защото има недомислици, които трябва да бъдат изчистени. Откакто сглобката овладя парламента, не се сещам за качествен законодателен акт и не виждам причина да мисля,...
Ресорната комисия приеха промените в Конституцията
Неделя, 17 Декември 2023 15:17
Проектопромени в Конституцията, засягащи основно Висшия съдебен съвет, прокуратурата и служебното правителство, бяха приети и на второ четене от парламентарната конституционна комисия с гласовете на депутатите...
Конституционната комисия: Депутат може да бъде и лице с двойно гражданство
Събота, 16 Декември 2023 15:51
За народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната. Това предложение за промяна в Конституцията беше...
Борисов: Нацията никога не е била по-обединена, а изглежда страшно разединена
Събота, 16 Декември 2023 13:07
"Много неща народът прощава, но глупостта не прощава. А ние по много теми се държим глупаво". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Националната зимна академия „Лидерството и мирът – отговорности...
Конституционната комисия гледа на второ четене промените в основния закон
Събота, 16 Декември 2023 07:44
На извънредно заседание в събота комисията по конституционните въпроси в Народното събрание ще обсъди за второ гласуване на проекта на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. Конституционните...
Търси в новини:
910111213141516171819

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook