Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Как някои от най-влиятелните американски десни лица в социалните медии се превърнаха в „полезни идиоти“ на Русия

Неделя, 8 Септември 2024 09:16
Източник: Moreto.net   
И докато пространството за инфлуенсъри, подкастъри и създатели на онлайн съдържание процъфтява, обвинителният акт показва колко отворена е новата медийна екосистема за проникване, където независимите творци работят с малко предпазни средства и малко прозрачност.

Те не са в нито една от големите телевизионни мрежи, но имат милиони зрители. Сега Министерството на правосъдието твърди, че някои от най-големите звезди в десните социални медии неволно са били част от зловеща руска операция за влияние върху изборите в САЩ през 2024 г., пише CNN.

Личностите не бяха директно посочени или обвинени в неправомерни действия от Министерството на правосъдието, но съдебни документи, разпечатани в сряда, разкриха, че руски държавни медийни продуценти са насочили близо 10 милиона долара към неназована онлайн медийна компания, базирана в Тенеси. Компанията, идентифицирана от CNN като Tenet Media, може да се похвали с набор от високопоставени десни коментатори като „талант“, включително Тим Пул, Бени Джонсън, Лорън Саутърн, Тейлър Хансен, Мат Кристиансен и Дейв Рубин, които заедно могат да се похвалят с милиони последователи в платформите на социалните медии.

Двама служители на руски държавни медии бяха обвинени в заговор за нарушаване на Закона за регистрация на чуждестранни агенти и пране на пари.

Тайните плащания дръпват завесата пред някои от най-популярните десни личности, на които са били платени милиони долари от Кремъл, без тяхно знание според Министерството на правосъдието, за насърчаване на консервативни наративи, които подкрепят руските И докато пространството за инфлуенсъри, подкастъри и създатели на онлайн съдържание процъфтява, обвинителният акт показва колко отворена е новата медийна екосистема за проникване, където независимите творци работят с малко предпазни средства и малко прозрачност.

Какво е Tenet Media?



Tenet Media стартира миналата година, описвайки себе си като „мрежа от неортодоксални коментатори, които се фокусират върху западни политически и културни въпроси“ с шестима коментатори, всички от които са установили онлайн присъствие в консервативната медийна екосистема.

Някои от коментаторите на Тенет имаха кариери в по-масови медии, преди да започнат сами: Тим Пул беше репортер във Vice Media, а Бени Джонсън беше писател в BuzzFeed и Independent Journal Review (Джонсън беше освободен и от двете издания).

Рубин, някога известен като либертарианец, който е работил в прогресивната мрежа The Young Turks, преди да направи десен завой в консервативните медии, е домакин на шоуто си „The Rubin Report“ в The Blaze на Глен Бек и YouTube. Други, като Лорън Саудърн, са направили името си в онлайн пространствата за алт-десен, бял национализъм.

Коментаторите, събрани от Tenet, се похвалиха с повече от 6 милиона абонати в YouTube, но влиянието им се простира далеч отвъд видео платформата, собственост на Google. Пул, известен с това, че носи черна шапка в предаванията си, използва шоуто си, за да приеме крайнодесни екстремисти , включително лидера на „Гордите момчета“ Енрике Тарио и Джак Пособиек. По-рано тази година Пул интервюира бившия президент Доналд Тръмп в своя подкаст.

Джонсън, който може да се похвали с близо 2,4 милиона абонати в YouTube и е бивш главен творчески директор на дясната активистка група Turning Point USA, интервюира Доналд Тръмп младши в платформата Tenet през февруари.

Сделките на инфлуенсърите с Tenet варираха, като платформата хостваше изключително някои от техните предавания, като същевременно публикуваше друго съдържание на създателите. Според обвинителния акт една от неназованите звезди на социалните медии е получавала 400 000 долара на месец, за да създава видеоклипове за платформата, а друг неназован влиятелен човек също е получавал бонус от 100 000 долара за подписване.

Кристиансен каза по време на предаване на живо в сряда, че миналия юни е бил помолен от съоснователите на Tenet Media Лорън Чен и нейния съпруг Лиам Донован да се присъединят към мрежата, твърдейки, че те могат да му помогнат да получи повече „очи“ върху съдържанието си. Нито Чен, нито Донован са посочени в обвинителния акт.

Чен, дясна медийна личност, която беше домакин на шоу за „The Blaze“ на Глен Бек и допринесе за Turning Point USA, натрупа повече от 572 000 абонати в своя акаунт в YouTube, преди да бъде свален в четвъртък. Blaze Media уволни Чен ден след като обвинителният акт беше разпечатан от Министерството на правосъдието.

Изложени руски разкази

Според обвинителния акт служители на руската държавна медия RT са финансирали и ръководили компанията, надявайки се да се включат в огромната мрежа от фенове на коментаторите, за да експлоатират разногласия, които са постигнали целите на Кремъл. Голяма част от партньорството изглежда просто засилва вече симпатичните възгледи между Кремъл и влиятелните лица на компанията. Според разузнавателните агенции Кремъл се е опитал да засили кандидатурата на Доналд Тръмп, поставяйки под съмнение подкрепата на Запада за Украйна и критикувайки елементи от LGBTQ движението.

Министерството на правосъдието заяви, че възгледите във видеоклиповете на инфлуенсърите насърчават интересите и наративите на Кремъл, включително увеличаване на вътрешното разделение и имат за цел „да отслабят съпротивата на САЩ срещу основните интереси на правителството на Русия, като например продължаващата война в Украйна“.

Докато Русия и Републиканската партия при Тръмп стават все по-единствени във възгледите си, военните действия на Русия в Украйна се превърнаха в храна за влиятелните лица на Тенет.

„Украйна е враг на тази страна!“, извика Пул в предаване на живо миналия месец. „Украйна е наш враг, финансиран от демократите. Отново ще подчертая, че един от най-големите врагове на нашата нация в момента е Украйна.

В друг случай руските спонсори директно поискаха от съосновател на Tenet на или около 23 март да „обвини Украйна и Съединените щати“ за терористична атака срещу концертна зала извън Москва, която уби повече от 130 души. Докато ISIS пое отговорност за атаката, руският президент Владимир Путин намекна, че Украйна има роля в клането. Киев отрече да е участвал в клането.

Министерството на правосъдието каза, че коментаторите не са знаели, че източникът на финансиране е от Русия и поне на един от коментаторите е казано, че фалшив европейски инвеститор на име Едуард Григориан стои зад плащанията.

„Истината и фактът“, гласи обвинителният акт, „Григориан беше измислена личност.“

Влиятелните лица на Tenet, които говориха, след като обвинителният акт беше разпечатан, казаха, че не са знаели за руското финансиране и че са били жертви на схемата.

„Никога в нито един момент никой друг освен мен не е имал пълен редакционен контрол върху шоуто и съдържанието на шоуто често е аполитично“, каза Пул .

Най-малко трима от коментаторите са заявили публично, че по-късно са се свързали от ФБР за доброволни интервюта като възможни жертви на престъпление.

Дългогодишни кампании за влияние на Русия



Руското правителство има дълга история на подслушване на американци като част от операции за дезинформация и влияние, насочени към разпалване на разделения в САЩ и насърчаване на интересите на Русия.

През последните години Русия успешно използва социалните медии и анонимността, осигурена от интернет, за да проникне в американските социални движения отдясно и отляво. Понякога това беше под формата на тролове и ботове, но други случаи включваха истински американци, които неволно изпълняваха поръчките на руски агенти.

След президентските избори в САЩ през 2016 г. разследванията на Конгреса и федералните власти показаха, че Москва успешно е кооптирала неволни американци да организират протести, да управляват акаунти в социалните медии и да организират събития по нейно нареждане. На съветския жаргон от времето на Студената война те се наричат ​​„полезни идиоти“ – хора, които не знаят, че изпълняват поръчките на Русия.

„Добре финансираните държавни актьори използват излъчване и социални медии едновременно, от явния до скрития спектър“, пише Рене ДиРеста, бивш изследователски мениджър в Станфордската интернет обсерватория и автор на книгата „Невидими владетели: хората, които превръщат лъжите в реалност .”

„В този момент има куп стратегии, които Русия работи едновременно; тъй като едно става по-скъпо/по-малко ефективно, те се възползват от други“, добави тя. „Тази ситуация е по същество медийна операция на параван – доста стар подход, въпреки че сега най-ефективните полезни идиоти може да са влиятелни лица, а не журналисти от миналото.“

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини от Варна, региона и света
Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция
Четвъртък, 12 Септември 2024 17:51
Шестима българи са спасени край Лефкада от кораб, подал сигнал за бедствие, съобщиха от службата за брегова охрана на Гърция. Малко след като са преместени на друга лодка, плавателният съд е потънал, пише...
Първите непрофесионални астронавти излязоха в открития космос
Четвъртък, 12 Септември 2024 17:31
Екипажът на Polaris Don започна първата разходка в Космоса на непрофесионални астронавти. Милиардерът Джаред Айзъкман и служителката на SpaceX Сара Гилис излязоха от космическия кораб Dragon на SpaceX...
Без ток във Варненска област утре ще са...
Четвъртък, 12 Септември 2024 17:17
Поради извършване неотложни ремонтни дейности и обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия утре, 13 септември, без ток във Варненска област ще са: - от 9:00 до 17:00 - гр. Провадия – ул....
На комисия в парламента: Поредно отлагане на правилото за такса смет "Замърсителят плаща"
Четвъртък, 12 Септември 2024 17:01
Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо четене предложението на ГЕРБ да се отложи с една година новият механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци на принципа: "Замърсителят плаща"....
"Задържане под стража" за наркодилър от Варна
Четвъртък, 12 Септември 2024 16:48
Варненски окръжен съд определи мярка „задържане под стража“ на 25-годишeн мъж, привлечен към наказателна отговорност за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Според обвинението,...
Германия не иска повече мигранти, връща контрола по границите
Четвъртък, 12 Септември 2024 16:32
В писмо до ЕС вътрешният министър на Германия Нанси Фезер официално съобщава, че от понеделник възстановява контрола по сухопътните граници на Федералната република. "Достигнахме границата на възможностите...
Община Варна ще търси пари от държавата за щетите от проливния дъжд
Четвъртък, 12 Септември 2024 16:18
Множество материални щети по градската инфраструктура са констатирани след вчерашния проливен дъжд във Варна. Най – сериозни поражения за момента са установени в район „Приморски“. На база извършените...
Вендинг машините за лекарства минаха на първо четене в парламента
Четвъртък, 12 Септември 2024 16:04
Парламентът при на първо четене промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които се разрешава работата на вендинг машини за лекарства, които се изписват без рецепта. Законопроектът...
Търси в новини:
1516171819202122232425

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook