Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

НСИ излезе със статистика как българите разпределят времето си

Сряда, 4 Септември 2024 13:01
Източник: Moreto.net   
Националният статистически институт (НСИ) проведе шестото изследване Бюджет на времето на населението по хармонизирана методология на Европейската комисия (Евростат), съобщиха от пресцентъра на института.

Целта на това изследване, направено в периода от 21 март 2022 до 21 март 2023 г., е да се определи колко време хората отделят за извършване на различни дейности - платена работа, домакинска работа и семейни грижи, лични грижи, доброволен труд, социален живот, пътуване и свободно време.

Изследването е разделено на две части, като първата част е Средно време на ден за извършване на основни дейности, а втората е Средно време на ден за извършване на основни дейности на учащите и заетите лица, участващи в дейността.


Средно време на ден за извършване на основни дейности



Според данните изследването хората - на и над 10 години - отделят най-много време за задоволяване на основните си жизнени потребности - сън, хранене и други лични грижи - средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути, за свободно време и социален живот - 4 часа и 15 минути, и за пътуване 1 час и 9 минути от денонощието.

1 Средно време на ден, изразходвано за лична грижа от населението над 10 години

В тази група грижи най-много време населението на страната използва за сън - 9 часа и 17 минути или 38.7% от денонощието. За хранене се отделя средно по 2 часа и 16 минути дневно (9.4% от денонощието), а за други лични грижи - 55 минути или 3.8% от денонощието.

В периода от 21 март 2022 до 21 март 2023 г. времето ни за сън се е увеличило с 4 минути в сравнение с 2011 година, а за хранене - с 15 минути. Времето за други лични грижи остава приблизително същото.

Времето за сън при мъжете и жените е еднакво - средно по 9 часа и 17 минути, но мъжете се хранят с 13 минути по-дълго от жените.

Хората над 65 години и по-младите между 10 и 14 години отделят най-много време за сън или съответно 10 часа и 17 минути и 9 часа и 50 минути. Хората, които живеят в града, спят с 23 минути повече от тези, които живеят в селата.

Най-много време за хранене отделят хората на възраст между 15 - 29 години - средно по 2 часа и 20 минути на ден.

Женените мъже спят и се хранят със 7 минути повече в сравнение с тези, които не са. За разлика от тях, омъжените жени спят средно с 9 минути по-малко от тези, никога не встъпвали в брак, и отделят средно по 5 минути по-малко за лична грижа.

През почивните дни времето за сън е средно 10 часа или с 1 час повече от делничните. Изразходеното време за хранене в почивните дни също е по-дълго с 31 минути.

2 Средно време на ден, изразходено от населението над 15 години, за работа, свободно време и пътуване

Средно по 2 часа и 53 минути на ден, или 12.0% от денонощието, отделя населението на 15 и повече навършени години в България за платена работа. Времето, отделено за грижа за дома и домакинството е 3 часа и 6 минути, или 12.9% от денонощието.

Цените прекарват повече време в домакинска работа - средно 4 часа и 8 минути, отколкото в платена работа - 2 часа и 26 минути. При мъжете това съотношение е в полза на платената работа - те изразходват средно 3 часа и 22 минути в платена работа и 1 час и 58 минути на ден в домакинска.

Но жените изразходват средно с 1 час и 14 минути повече време от мъжете за платена и неплатена работа или това са дневно по 6 часа и 34 минути. Най-голям дял в дейностите, свързани с грижата за дома и домакинството, заема приготвянето на храна - 54 минути (жените - 1 час и 23 минути, а мъжете - 22 минути), следва измиването на чинии - средно 23 минути и пазаруване и услуги - 20 минути.

В грижата за децата жените отново отделят повече време - по 16 минути в сравнение с мъжете, които отделят средно по 4 минути дневно в тази дейност.

Домакинската работа, за която мъжете изразходват повече време в сравнение с жените е строителство и ремонт, градинарство и отглеждане на селскостопански животни.

Населението в селата, отделя за домакинска работа средно по 3 часа и 49 минути или с 58 минути на ден повече отколкото населението, живеещо в градовете.

Свободното време и времето за социален живот е 4 часа и 4 минути дневно, като мъжете имат 45 минути повече за свободно време и социален живот. Живеещите в градовете отделят за социален живот и свободно време средно 4 часа и 9 минути, или с 20 минути повече в сравнение с хората в селата.

Най-голяма част от свободното си време населението прекарва в гледане на телевизия и видео - 2 часа и 6 минути, и в социалните медии - 52 минути.

Населението над 15 години пътуват по 1 час и 10 минути, като мъжете изразходват средно 13 минути повече от жените за тази дейност.

Средно време на ден за извършване на основни дейности на учащите и заетите лица, участващи в дейността



1. Учащи

Средно 6 часа и 4 минути отделят хората, които участват във формално образование, за дейности, свързани с учене - учебни часове, лекции, домашни занимания и обучение в свободното време. Мъжете изразходват 5 минути повече отколкото жените, а учащите, живеещи в градовете средно по 14 минути повече от тези в селата.

Най-много време в учебни часове прекарват децата в началния етап на основното образование - средно по 6 часа и 41 минути. Следват учащите в образователна степен "Магистър" - 6 часа и 13 минути. Най-малко време за учебни часове и лекции изразходват учащите в образователна степен "Бакалавър" - 5 часа и 30 минути.

Учащите в средното образование и тези в образователна степен "Магистър", отделят най-много време за обучение в свободното си време (курсове), съответно средно 1 час и 53 минути и 1 час и 54 минути.

Децата в началния етап на основно образование в свободното си време средно прекарват по 2 часа и 8 минути в спорт и дейности на открито, 2 часа и 4 минути в гледане на телевизия и видео, 1 час и 46 минути в компютърни и видео игри и 1 час и 10 минути в четене на книги.

С нарастване на възрастта времето за игра на открито намалява, докато времето за компютърни и видео игри се увеличава. Така децата, които се обучават в средното образование, изразходват средно по 1 час и 51 минути за спорт и дейности на открито и 2 часа и 11 минути за компютърни и видео игри.

2. Заети лица

Средно 8 часа и 1 минута отделят хората на и над 15 години за дейности, свързани с работа - основна, допълнителна, както и други дейности, свързани с работата. Мъжете работят средно по 17 минути повече от жените. Заетите в градовете и селата отделят почти еднакво време за работа, съответно 8 часа и 1 минута и 8 часа и 2 минути.

Най-продължително работят наетите лица - средно по 8 часа и 4 минути. Това е с 29 минути повече от самонаетите и с 11 минути повече от самонаетите, имащи работници. Най-малко време за извършване на трудова дейност изразходват неплатените семейни работници - 7 часа и 10 минути.

Пътуването до и от работа на заетите отнема средно по 1 час и 7 минути.

Въпреки че работещите жени изразходват за работа 17 минути по-малко от работещите мъже, те отделят за грижа за дома и семейството си средно на ден по 3 часа и 7 минути, или с 1 час и 14 минути повече от мъжете: 34 минути повече в приготвяне на храна, 9 в измиване на чинии, 11 минути повече в почистване на жилището и 1 час и 9 минути повече в създаване и поправка на дрехи и други текстилни изделия.

Физическата грижа за децата се споделя равностойно, съответно 54 минути за мъжете и 55 за жените, но мъжете прекарват повече време в учене, четене и игра с децата - 1 час и 10 минути, или 17 минути повече от жените.

Работещите жени отделят за свободно време и социален живот по 2 часа и 41 минути, а работещите мъже - 3 часа и 25 минути. Мъжете прекарват средно по 17 минути повече в посещения на кино, театър, изложби и спортни събития, 41 минути повече в компютърни и видео игри, 37 минути повече в практикуване на своите хобита, 23 минути в спортуване, 20 минути в гледане на телевизия и 15 минути в повече в четене на книги.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини от Варна, региона и света
Няколко района без вода днес във Варна
Петък, 13 Септември 2024 13:40
Няколко района са без вода днес във Варна, а причините са аварии, съобщиха от ВиК-дружеството. - до около 17 часа - местност "Евксиноград"; - до около 15 часа - част от Приморски парк;...
Военен самолет падна край авиобаза "Граф Игнатиево", отменят авиодемонстрациите
Петък, 13 Септември 2024 13:28
Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база "Граф Игнатиево" заради катастрофа с учебно-военен самолет L-39 ZA. Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации....
Над 120 класики утре в "Конкурс за елегантност на ретро автомобили” във Варна
Петък, 13 Септември 2024 13:15
Националният "Конкурс за елегантност за ретро автомобили" ще се проведе утре, 14 септември, на входа на Морската градина във Варна, научи Moreto.net. Конкурсът с водещ Ники Кънчев е посветен на паметта...
Какво ще бъде времето в събота
Петък, 13 Септември 2024 12:58
През нощта над Централна България облачността ще е значителна и на места ще превалява дъжд. Над останалата част от страната ще преобладава ясно време. Ще духа слаб вятър от южната четвърт, но до сутринта...
Гуцанов: Учудвам се на късата памет на колегите от ПП-ДБ
Петък, 13 Септември 2024 12:42
Учудвам се на късата памет на колегите от ПП-ДБ, защото те бяха в тази срамна сглобка с ГЕРБ и с ДПС и по време на тяхното управление не се взе нито едно евро по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ),...
Костадинов: На път сме да приведем в жертва въоръжените ни сили
Петък, 13 Септември 2024 12:29
„Няма международен форум, на който да не се поема ангажимент, че България трябва да направи поредното дарение в името на Украйна, което струва вече милиарди на българския бюджет. Тези пожертвования и тези...
Варненски криминалисти осуетиха ало измама, върнаха 6500 лева на 86-годишен мъж
Петък, 13 Септември 2024 12:14
6 500 лева са били възстановени от криминалисти на ОДМВР Варна, на мъж на 86 – годишна възраст, жител на Провадия, станал жертва на телефонна измама. Вчера, възрастния човек е бил заблуден, че трябва...
Главчев: Ще бъдат положени всички усилия за честни и свободни избори
Петък, 13 Септември 2024 11:59
Служебното правителство ще положи всички усилия изборите да бъдат честни и свободни. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на парламентарния блицконтрол, който се провежда...
Търси в новини:
1112131415161718192021

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook