Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Зашеметяващи изображения от конкурса „Фотограф на дивата природа на годината“ (снимки)

Четвъртък, 29 Август 2024 14:14
Източник: Moreto.net   
Конкурсът "Фотограф на дивата природа на годината" се завръща за своята шестдесета годишнина, празнувайки чудото на естествения свят с някои от най-необикновените изображения на нашата планета.

От скачащи нависоко снежни порове и чифтосващи се пчели до топящи се ледени шапки и уловени акули, този кратък поглед към фотографиите през 2024 г. перфектно улавя красотата, страхопочитанието и крехкостта на планетата.

60-ото издание на конкурса получи рекордните 59 228 заявки от хора от всички възрасти и нива на опит от 117 държави и територии, според прессъобщение от организаторите Природонаучния музей в Лондон. Те бяха оценени от комисия по тяхната креативност, оригиналност и техническо съвършенство.

Високо оценените изображения се представят в редица категории. Сред изображенията, е трогателна снимка на заскрежен елен на горска почва в ледена зимна сутрин. Изображението се превърна в първата фотография, направена със смартфон, на която беше дадена високо оценена чест на конкурса.

Вижте някои от тях:

В светлината на прожекторите от Шрейови Мехта

Заобиколени от тунел от растителност, два пауна са очертани на фона на прасковено небе на зазоряване в националния парк Кеоладео, Индия. Именно този перфектен момент вдъхновява Шрейови да приклекне ниско на земята, за да заснеме тази мечтана снимка на тези емблематични индийски птици.

Силата в числа от Тео Босбум

Напомняйки за маршируваща армия, носеща щитове, Тео прави това изображение с широкоъгълен обектив, за да подчертае огромната екологична роля, която мидите играят в тяхната морска среда. На атлантическото крайбрежие на Португалия тези миди образуват масивни легла, държани заедно от бисални нишки. Не просто статична маса, подложките от миди се считат за инженери на екосистемите, тъй като филтрират морската вода и осигуряват домове за безброй други морски видове.

Закачен от Томи Тренчард

Докато е на борда на кораба на Грийнпийс Arctic Sunrise, Томи заснима последните удари на реквиемна акула, докато бе извадена от океана. Картината е част от проект за документиране на прилова от рибарски лодки, които ловят риба тон и риба меч за човешка консумация. Целта е да се подчертае липсата на ефективно регулиране на промишления риболов в международни води.

Бурна сцена от Уилям Фортескю

На фона на въртящи се буреносни облаци Уилям улавя напрегнат момент между два лъва, докато се чифтосват. Сексът между лъвове може да бъде нещо като френетична афера, която обикновено се случва няколко пъти в продължение на няколко дни. В този случай женската се е наситила и иска да скъса с един прекалено нетърпелив мъж.

Изчезващата ледена шапка от Томас Виджаян

Улавянето на епичния мащаб на ледената шапка Austfonna в Норвегия е предизвикателство за Томас. Той успява, като съединява 26 кадъра, заснети от дрон, за да създаде тази невероятна панорама на летните стопени води, падащи над ръба на ледника Bråsvellbreen.

Това е третата по големина ледена шапка в света, но както Томас установява при това посещение, началото на нейното годишно топене е настъпило много по-рано от обикновено поради разгръщащата се климатична криза.

Напускане на гнездото от Саша Джуманка

Два мъхести бухала се гушат една друга на клон в Мюнхен. Двойката е заснета от Саша в парка в центъра на града. Той бил виждал сови в квартала и преди, но се изненадал да ги намери в такава градска среда. Саша наблюдава совите в продължение на няколко дни, като заснема едно последно гушкане, преди младите да тръгнат по пътя си.

Зиги паяк от Лам Сун Так

Наречен като почит към Зиги Стардъст и паяците от Марс, алтер егото и групата на Боуи от 70-те години, паякът Дейвид Боуи се среща в тропическите гори на Малайзия.

Забелязвайки този индивид, пазещ бял диск от яйца, Лам успява да щракне тази красива снимка на паяка, докато се вкопчва в клон на брега на река.

Последното място за почивка от Ранди Робинс

През последните няколко години Ранди наблюдава и снима тази сърна, докато отглежда сърни в неговия имот в Калифорния.

Тогава, докато се разхождал един ден през декември, той се натъкнал на тялото й в скреж и сняг. С нищо повече от камерата на телефона си, Ранди прави тази снимка като напомняне за крехкостта на живота и „грандиозния дизайн на всичко“.

Скъпоценни скали от Самуал Стоун

След като забелязва двойка чавки да гнездят в дупка в ствола на върба в лондонския Буши Парк, Самуал започна да наблюдава какво носят обратно в гнездото. Първоначално това били човки, пълни с косми, взети от обитаващи парка елени, но като много адаптивни и интелигентни птици, чавките ще използват цял ​​набор от строителни материали. Самуал забелязал, че това включва нещо доста необичайно: бучки пръст и камъни, които те носят в човките си.

Ловец на лунна светлина от Xingchao Zhu

Високо на Монголското плато, в светлината на луната котка на Палас току-що беше уловила плячката си.

Xingchao е проследил група котки до това място и се е преборил с мразовитите нощни условия, за да бъде там точно когато тази беше в уловила нещастна монголска чучулига малко преди зазоряване.

Център на вниманието от Джорджина Стайтлер

Тези пчели се борят за партньор. Всяка година самотните женски ровещи се пчели Dawon излизат от гнездата в горещата, камениста земя. Вече чакат патрулиращи мъжки, които гъмжат от женската в опит да се чифтосват с нея. Джорджина изучава тези пчели от няколко години и с помощта на дълъг обектив успя да улови този изключителен момент с изключителни детайли.

Смъртоносно ухапване от Иън Форд

Пантанал в Бразилия поддържа най-високата гъстота на ягуари навсякъде по света. Така че няма по-добро място за Иън, когато обаждане го предупреди за един, който обикаля бреговете на река.

Приклекнал в лодката, той заеl перфектната позиция, за да улови момента, в който ягуар нанесе смазващa захапка върху черепа на кайман якаре.

Чисто като кристал от Джейсън Гъли

Десетилетия на замърсяване излагат на риск бъдещето на ламантина във Флорида. Но след като обществени организации и биолози се обединиха, за да почистят Кристалната река и да възстановят нейните ливади със змиорка, морските бозайници се възстановиха. Този закачлив момент между майка и нейното морско теле, със забавното изражение и следа от мехурчета, го превърна в един от любимите на Джейсън.

Победителите във всяка категория, както и наградите за голямата титла и младата голяма титла, ще бъдат обявени на 8 октомври, а 100 снимки от състезанието ще бъдат изложени на изложба в Природонаучния музей в Лондон от 11 октомври.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини от Варна, региона и света
Варненски криминалисти осуетиха ало измама, върнаха 6500 лева на 86-годишен мъж
Петък, 13 Септември 2024 12:14
6 500 лева са били възстановени от криминалисти на ОДМВР Варна, на мъж на 86 – годишна възраст, жител на Провадия, станал жертва на телефонна измама. Вчера, възрастния човек е бил заблуден, че трябва...
Главчев: Ще бъдат положени всички усилия за честни и свободни избори
Петък, 13 Септември 2024 11:59
Служебното правителство ще положи всички усилия изборите да бъдат честни и свободни. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на парламентарния блицконтрол, който се провежда...
Безплатни консултации за туберкулоза във Варна, Добрич и Бургас
Петък, 13 Септември 2024 11:46
Безплатни консултации за туберкулоза ще се проведат в периода 16-20 септември 2024 г. в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза. Във Варна датите за консултации са 16,17,19 септември...
Разбиха наркооранжерия в сграда в центъра на Варна (снимки)
Петък, 13 Септември 2024 11:36
Варненски криминалистите са разбили наркооранжерия в центъра на Варна преди минути, научи Moreto.net В сградата на ул. "Панагюрище" 6 е открит канабис, около 5 кг. сухо вещество и близо 700 растения. Задържан...
Ансамбъл Modo Antiquo от Италия с вечната музика на Вивалди днес във Варна
Петък, 13 Септември 2024 11:32
Бароков ансамбъл с две номинации за Грами (за албуми с музика на Вивалди и Корели), музикантите на Modo Antiquo и техният диригент са се посветили на откриването и споделянето със света на непознати и...
МОСВ обяви 30 вековни дървета за защитени
Петък, 13 Септември 2024 11:18
Министърът на околната среда и водите Петър Димитров обяви за защитени 30 вековни дървета, които са на територията на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково, Стара Загора,...
Фармацевти за вендинг "аптеките": Лекарствата не са вафли и безалкохолни напитки
Петък, 13 Септември 2024 11:04
Комитетът на магистър-фармацевтите също така изразява опасения, че лобистки интереси на определени бизнес кръгове стоят зад предложените промени, което поставя под въпрос приоритета на общественото здраве....
Асен Василев: Спешно да приемем антикорупционните закони по ПВУ
Петък, 13 Септември 2024 10:51
Асен Василев от "Продължаваме Промяната - Демократична България" призова в кулоарите на парламента ГЕРБ в оставащите дни на парламента да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). "Там...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.9 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook