Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Приказката на петокласника Боян от Варна, с която спечели конкурса Зелени приказки

Сряда, 28 Август 2024 16:29
Източник: Moreto.net   
До 01 септември, всички които минават по бул.“Цар Освободител“ във Варна, могат да прочетат приказката – победител в конкурса „Зелени приказки“ на Боян Тасев, 5.клас, OУ „Цар Симеон I“ в Морската столица.

"С най-високо оценената от професионалното ни жури авторска приказка „Приятели от бунището“ завършва лятното ни представяне на приказките по ключови места из гр.Варна. Вярваме, че градската ни среда беше по-красива с творчеството на талантливите ни участници в конкурса.", съобщават организаторите.

Всички отличени приказки можете да прочетете на varnalit.com.

Проект „Зелени приказки“ се реализира благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.


Ето и приказката, която е написал Боян Тасев:

Приятели от бунището

Старата книга отдавна събираше прах на рафта на една още по-стара библиотека. Никой не я беше разгръщал от години. Дълго време тя очакваше да й се случи нещо интересно и все още не се беше отказала. Един ден в стаята дойдоха двама души. Събраха всички книги от библиотеката, нахвърляха ги в големи кашони, а след това ги отнесоха заедно с други мебели в голям камион. Не след дълго камионът тръгна. Пътува дълго. Багажникът се отвори и книгата видя голямото сметище. Имаше толкова големи купища боклуци, че на това място алпинисти можеха да поставят световен рекорд. Кашоните с книги бяха изхвърлени в голяма дупка.. Долу, в полумрака, книгата бавно се изправи, изтупа се и се заозърта. Тя беше получила най-накрая своето приключение. Беше толкова развълнувана, че веднага започна да разучава. Тъкмо оглеждаше един затворен кашон, когато отгоре се изсипа още една лавина от неща, толкова сива, че сякаш някой я беше оцветил допълнително в сив цвят. Изведнъж нещо тупна пред книгата. Беше малка хартиена статуйка, направена от стар вестник. Имаше си дори тояжка от половин шишче.

Извинявай, много съжалявам, стреснах ли те? – попита статуйката с хартиения си глас.

След това се изправи бавно, подпря се на тояжката си и се заизкачва по току- що образуваните купчини от изхвърлени неща.

Чакай, къде отиваш? – извика книгата и се затича след хартиеното човече.

Трябва да се измъкна от тук преди да дойдат, каза то.

Книгата се стъписа. Кои щяха да дойдат и защо? Защо това толкова старо човече бързаше да избяга. Книгата се огледа. Не само човечето, но и много други неща, попаднали на сметището се опитваха да излязат.

Къде отивате? Кой ще дойде? – попита отново книгата.

Плъховете – извикаха всички около книгата уплашено.

Докато падах, чух всички да говорят за тях – отвърна хартиеното човече – Те са страшни.

И какво като дойдат? – продължи книгата.

Те са гладни. Тук няма с какво друго да се заситят освен с нас.



Но защо стоят още тук? Защо не отидат другаде, където има по-хубава храна? – попита книгата.

Те също като нас са изхвърлени. Принудени са да живеят тук.

Къде ще отидеш? – попита книгата. Извън бунището са хората, които, ако ни видят, ще ни изхвърлят обратно.

Не разбираш ли? Не трябва да оставаме. По различно време, на големи орди плъховете влизат в бунището за закуска, обяд и вечеря. Знаят, че няма къде да избягаме, а и тук постоянно изхвърлят още като нас.



Книгата и хартиеното човече се заизкачваха нагоре. Силен вой прокънтя в пропастта. Книгата подскочи уплашено.

Какво беше това? – попита тя.

Вятърът. Не му омръзва да духа и вие.

Ай, ай, хванете страницата ми! – извика някой.

Над книгата и човечето хвърчеше избелял лист. Една стара тетрадка, някога с червена корица, тичаше след него. Вятърът притихна. Листът падна долу до самата книга. Тя го вдигна и го подаде на тетрадката. Тетрадката разтвори страниците си и намести листа на мястото му.

Здравей – каза книгата – Как се казваш?

Здравей, аз съм тетрадката, която един писател си купи от книжарницата. Той по погрешка ме изхвърли в контейнера. От там се озовах в камиона за боклук и сега ето ме тук.

Аз съм една много стара книга, на толкова години съм, че не помня името си. А това е хартиеното човече. Бързаме да се измъкнем от тук преди да са дошли плъховете.

Покрай тетрадката, книгата и човечето премина един молив.

Вие чухте ли, плъховете се готвят да нападнат. Трябва да се скриете бързо – каза той – Аз отдавна съм тук и още не мога да се измъкна, но намерих скривалище. Досега никой плъх не е успял да ме докосне с лапа. Елате с мен. Ще ви заведа на сигурно място.



Всички последваха молива. До една висока камара, точно в единия от нейните най-скришни ъгли, имаше дълбока черна дупка. Тя беше напълно скрита от купчините боклуци. Моливът заслиза по малка дървена стълбичка надолу в тъмнината. Останалите го последваха.

На повърхността се чу тропот. Хиляди плъхове слизаха в пропастта за вечеря. Хиляди изхвърлени неща бягаха и се опитваха да се скрият. Плъховете вече бяха стигнали долу в сметището. В центъра, върху стара ръждясала кутия, носена от няколко плъха, стоеше голям плъх с пластмасова корона на главата, направена от сламки. Той размахваше сламка, тя му служеше за сабя.

Като видя изгладнелите, ужасни плъхове, книгата разбра защо всички се страхуват толкова много. Тя бързо слезе по стълбата в скривалището. Повече от час цялото войнство плъхове кръстосваше пропастта и засищаше глада си. Най-после царят им заповяда да го отнесат обратно. Настъпи тишина. Малко по малко всички, които бяха успели да се скрият, започнаха да се показват. Книгата, моливът, тетрадката и хартиеното човече също излязоха от скривалището си. Около тях почти не се виждаха боклуци. Камарите бяха изчезнали.

Трябва бързо да се махнем! – каза книгата.

Тя се покатери нагоре към повърхността на сметището и прикани приятелите си да я последват. В този момент се чу изпукване. Книгата погледна нагоре. Трябваше бързо да се изкачи по стените на пропастта и да се махне оттам. Изведнъж отгоре се понесе още една лавина боклуци, която отнесе останалите трима приятели обратно надолу. Лавината ги затрупа.

Тетрадката беше много уплашена. Тя дори не помръдваше. До нея бяха човечето и молива. С последни сили тримата се измъкнаха от покрилите ги боклуци. Насочиха се към скривалището и отново заслизаха по стълбата надолу.

Чу се тътен. Сякаш нещо затисна вратата на скривалището отвън. Човечето се опита да я отвори, но не успя.

Изглежда сме затворени тук за известно време. – каза той и седна на един счупен стол.

За колко време? – изхлипа тетрадката.

Докато книгата не ни помогне. – отговори молива.



А Книгата се намираше в пълна тъмнина. Тя започна да се върти и оглежда на всички страни. Видя само тъмнина, тъмнина, тъмнина. Изведнъж ярък слънчев лъч озари мястото около нея. След това още един. Това не беше слънцето.

Това бяха изхвърлените рисунки.

Изхвърлените рисунки бяха по-специални от всички останали изхвърлени неща. Защото те бяха създадени с въображение. Те бяха ярки и добри. Бяха създадени с радост. И рисунките, както всички останали неща, бяха затрупани. Но дори и тогава те излъчваха светлина. Новите приятели се събраха. Всички останали ги последваха. Рисунките помогнаха с надеждата, добрината, светлината, която носеха. С рисунките вървеше и книгата. Когато най-накрая излезе, тя се затича към скривалището. Надяваше се да ги открие там невредими. По пътя си тя срещна огромни купчини, които трябваше да изкачи, част от страниците й останаха заклещени между здрави картонени кутии, покрай които трябваше да мине. Не искаше да се бави повече и откъсна листите. За нея беше от значение да стигне до приятелите си и да им помогне. Най-накрая стигна до скривалището. Но….пред себе си видя непозната табела „Градът на нещата“. Нищо вече не й изглеждаше познато.

Пред табелата книгата видя схлупени къщички от картон, подредени в гъсти редици. По малките улички от време на време се разхождаха неща. Стари тенекиени кутии, чаши за кафе, опаковки. Книгата не спираше. Вървеше по различни улички, докато накрая стигна до познато място. Започна да рови сред боклуците, камъните и пръстта. Малко по-малко напредваше и стигна до предполагаемата врата на скривалището. Отмести я. Тогава видя приятелите си. Беше ги намерила. Отново бяха четирима.

Бързо, да се махаме, преди плъховете да са дошли отново! – каза книгата и се заизкачва нагоре. Човечето, моливът и тетрадката я последваха. Хващаха се за краища на картон, тел и тенекии, човечето си помагаше с тояжката и така най-накрая стигнаха горе. Вече излезли извън сметището се огледаха накъде да тръгнат. Стъмваше се, когато чуха стотици стъпки и потракване на тенекия. Тримата бързо се скриха. Тъкмо навреме.



Видяха дългите редици плъхове. Скоро шествието отмина. Нещата си отдъхнаха и продължиха напред. Не знаеха колко метра или километра бяха изминали, но чуха мъркане. Отнякъде изникна една котка, после и друга и така докато не преброиха десет. Изведнъж тетрадката извика радостно:

Можем да покажем на котката къде живеят плъховете. Съвсем скоро няма да остане и един плъх.

Но котките не говореха дървен или още хартиен език. От любопитство към странниците пред тях не си бяха тръгнали. Четиримата приятели видяха, че котките само мяукат и нищо не разбират. Ето че на книгата й хрумна една идея. Моливът нарисува на един от белите листове на тетрадката много големи и тлъсти плъхове. Котките се надвесиха над рисунката, на която сякаш имаше истински плъхове. Те дори я подушиха и започнаха да се облизват.

Книгата, моливът, тетрадката и човечето поведоха котките към сметището. Когато пристигнаха, плъховете тъкмо се бяха заситили. Котките не чакаха покана. Веднага ги подгониха. Котките пожелаха да живеят в пропастта. Когато разбраха, нямаше по-доволни от всички онези, оказали се изхвърлени.

Приятелите бяха много изморени и заспаха бързо. Излезе силен вятър. Той вдигна и понесе във въздуха тетрадката, молива, хартиеното човече и книгата. На сутринта всички се събудиха. Бяха изненадани. Вече не се намираха на сметището, а в градския парк. Намери ги едно момче на име Боян. Той обичаше да открива разни неща. Искаше, когато порасне, да стане археолог точно като майка си. Отнесе нещата вкъщи и й ги показа. Тя беше изненадана. Боян разбра, че е намерил много стара и ценна книга по археология. Тя щеше да се окаже много полезна в следващата експедиция на майка му.

Ще ме вземеш ли с теб, мамо? – попита я той.

Разбира се, Боби. Ще бъде истинско приключение.

Ще направя списък на нещата, които ще взема със себе си. На първо място ще запиша тази тетрадка и молив. В нея ще си записвам и рисувам всички неща, които двамата ще намерим по време на археологическото ни приключение. А това хартиено човече ще ми бъде талисман.

Предстояха приключения! Точно както си мечтаеше книгата.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини от Варна, региона и света
Отпускат още 139 млн. лв. на държавните университети за обучение на студенти
Сряда, 11 Септември 2024 16:28
Увеличават се средствата, които държавните висши училища ще получават за обучение на студенти и докторанти по важни за икономиката специалности в съответствие с потребностите на пазара на труда. По-голямо...
Баща от Варна бе осъден за неплащане на издръжка на дете
Сряда, 11 Септември 2024 16:14
Районният съд във Варна осъди 40-годишен мъж за неплащане на издръжка на дете. Бащата бе признат за виновен в това, че в периода от м. ноември 2018г. до месец декември 2023г. включително, в Девня и във...
Главчев: При решаването на проблема с буферните паркинги ще следим интереса на българските граждани
Сряда, 11 Септември 2024 16:01
„Работната група, която създадохме за решаването на проблемите с буферните паркинги, ще търси начини за запазване на държавния интерес - този на българските граждани. Те трябва спокойно да могат да преминават...
Детска градина във Владиславово се наводни, евакуират децата
Сряда, 11 Септември 2024 15:45
Евакуират детска градина „Детски свят“ във „Владиславово“ заради наводнени помещения вследствие на проливния дъжд. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Областна администрация. По информация...
ВАС нареди на ЦИК да регистрира ДПС на Пеевски за участие в изборите
Сряда, 11 Септември 2024 15:40
Върховният административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на ЦИК да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в изборите. Съдът изпраща преписка до комисията,...
Кола се качи върху тротоар на централно кръстовище след катастрофа във Варна
Сряда, 11 Септември 2024 15:27
Кола връхлетя върху тротоар на кръстовището на Централна поща след катастрофа с друг автомобил. С контузии са участниците в пътния инцидент, няма пострадали пешеходци, съобщиха за Moreto.net от МВР-Варна. На...
120 години от рождението на капитан далечно плаване инж. Найден Найденов
Сряда, 11 Септември 2024 15:13
Днес отбелязваме 120 години от рождението на капитан далечно плаване инж. Найден Найденов, разказват от Военноморски музей-Варна. Найден Якимов Найденов е роден в местността Гераня, на около 5 км от с....
Започна имунизацията срещу новите варианти на Covid-19
Сряда, 11 Септември 2024 14:59
Стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. В страната бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech....
Търси в новини:
1314151617181920212223

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook