Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Приносът на Варна в борбата с маларията у нас през 20 век

Понеделник, 19 Август 2024 10:33
Източник: Moreto.net   
Варна изиграва съществена роля в борбата с маларията у нас през миналия век. Сериозен принос за справянето с болестта, която комарите разнасят масово, има Институтът за борба с маларията, създаден в морския град. За развитието на болестта във Варна и мерките за справяне с разпространението й разказва Анета Кирова в „Ликвидирането на маларията в нашата страна и приносът на варненския институт за борба с маларията в този процес“ като част от сборника с Известия на Съюза на учените – Варна „Културно наследство на Варна и Черноморския регион“ 2022 година.

Маларията е инфекциозно паразитно заболяване, което протича с периодично появяващи се трескави пристъпи, анемия и патологично увеличение на черния дроб и слезката. Източник на заразата са болният от малария и паразитоносителят, в кръвта на които се откриват половите форми на паразита. Причинител е паразит от род Плазмодиум.

Маларията се предава по трансмисивен път посредством ухапване от комар от рода Анофелес, често срещан във влажните зони, и има спорадично, епидемично или пандемично разпространение. Заболяването е най-старата и една от най-добре изучените инфекции. Появата му има сезонен характер, като обхваща големи групи от населението и обширни територии, особено интензивно през топлия сезон на годината.

По земите на целия Балкански полуостров маларията е била широко разпространена и основните причини за това са климатът и фауната. Преди Освобождението няма много данни относно разпространението на заболяването. При преминаване през земите, заселени с българи, пътешественикът Феликс Каниц коментира, че заболяването се среща повсеместно.

В нашата страна местно предаване на малария не се наблюдава благодарение на усилията на работещите в областта на здравеопазването, като акцентът трябва да се постави върху периода от 1910 до 1965 г. От този момент нататък България е обявена от СЗО за страна, свободна от малария, и вече 57 години в страната се регистрират само случаи, внесени от други държави.

Маларията продължава да присъства повсеместно по време на и след Освобождението. Видни варненски личности започват още от края на XIX и началото на XX в. активно да се борят за ограничаване на заболяването. Сред тях са д-р Иван Басанович, Кръстю Мирски, д-р Анастасия Головина и други.

Насочват усилията си към оздравителни работи по заблатените места в града, построяването на евтини и хигиенични жилища за бедното градско население.

Кр. Мирски и д-р Басанович за първи път проучват причините за маларичните епидемии в град Варна и околностите. Изготвят проект, включващ пресушаване и залесяване на площи.

След анализ става ясно, че във Варна през 1901 г. от общо 13 237 прегледани амбулаторни болни 4 552 са с диагноза „малария“, като това е 34.3% от всички заболели лица. Счита се, че вероятно има поне още 4 000 - 5 000 болни, които не са търсили лекарска помощ. Това означава, че от 35 000 население през топлия сезон боледуват от малария 10 000 души. Това е 28.5% от градското население. Най – засегнати са живущите край мочурливи терени.

Първият „Правилник за борба с маларията“ е съставен през 1910 г. и бележи началото на организираната борба срещу маларията. Държавата припознава борбата с маларията като своя грижа, определени селища с висока заболеваемост са обявени за маларични, осигурява им се безплатен хинин. Първоначално са разкрити само три маларични района в най-тежко засегнатите от малария области – Бургас , Видин и Пловдив. Варна и Варненски район не са включени в текста на Правилника.

Избухват няколко последователни войни и борбата с маларията осва на заден план. През 1919 г. е обнародван първият в страната Закон за борба с маларията. С това се увеличават маларичните райони, осигурява се безплатен хинин както за болните, започва активна работа по пресушаването и оздравяването на мочурища и блата.

Учредява се инспекторат за борба с маларията, фонд за борба с маларията. Определя се държавен монопол върху хинина, предприемат се мерки по оздравяване на заблатени терени. Столичният инспекторат определя 5 маларични района. Един от тях е Варна.

Варненски маларичен район включва 28 села, дейността се води от окръжния лекар, 1 микроскопист и 28 хининари. Хининари са лица, които покрай основното си занятие като учители, бакали, свещеници, домакини се занимават със събиране на кръвни проби от заболелите и раздаване на хинин. Трудът на хининаря е ниско платен, а работещите недостатъчно мотивирани. Поради това те често прекъсват работа в разгара на сезона.

Поради високата заболеваемост във Варненски район противомаларична станция е разкрита във Варна на 1 май 1941 г. Тя обслужва 16 маларични селища от Варненска околия и 17 маларични селища от Балчишка околия.

За разпространението на маларията във Варненски окръг способстват обширни водни басейни и територии, разположени по бреговата ивица на реки, чието течение се характеризира с големи разливи. Такива са басейните на Варненско, Девненско и Белославско езера, реките Камчия и Батова. По северния бряг на Варненското езеро са разположени силно маларичните селища Повеляново, Езерово, Страшимирово, Тополи и Казашка махала, а на южния му бряг е с. Константиново

През маларичните сезони в средата на 40-те години на ХХ в. заразените лица са средно 70-90 хиляди годишно.

След присъединяването към българските земи на силно маларичните Македонски и Беломорски територии случаите на малария се увеличават рязко до над 500 000. През 1945 г. са отпуснати средства от държавния бюджет за създаването на Института за борба с маларията във Варна, нови 21 противомаларични станции и 16 подстанции. Това издига борбата против маларията на ново ниво.

През 1945 г. броят на маларичните селища на територията на Института е над 140. В документи от тази епоха се съобщава, че в България през 1944 г. маларичните селища са 857 с 1 253 557 жители. Към последната година от работата на Института за борба с маларията във Варна (1948) маларичните селища достигат 175 броя с общо население 322 000 души, тоест приблизително 20% от всички маларични селища в страната със 25% от застрашеното население са се намирали на територията на Института във Варна.

Абсолютният брой случаи на заразените от малария през периода 1945-1947 нараства постепенно, като през 1947 г. бележи толкова високи нива, че в някои от районите на Института регистрираните стойности са епидемични.

В България през всички периоди преобладава заболеваемостта от малария терциана, която се счита за сравнително по-лека форма на болестта. Случаите на малария тропика, по-тежката форма, са много малко.

Прибягва се до различни мерки за борба с комарите. Работата включва най-разнообразни дейности по ликвидирането на открити площи със застояли води. Целта е да бъдат премахнати или ограничени местата, удобни за развъждането на комарите. Работи се по пресушаване, разчистване на брегова ивица и други. Прокопават се хиляди метри нови канали годишно, които служат за отвеждането на застоялите води към близките реки и водоеми, строят се диги. Специално каналната мрежа се подобрява чрез т. нар. „заскаляване“, облицоване на каналите с каменни плочи. Работите са извършвани в много от маларичните селища.

Жилищата се пръскат с препарати. Отлично противоларвено средство е една малка рибка. Внесена е от Америка в Европа специално за да бъде развъждана и да служи за унищожаване ларвите на комарите. Нарича се гамбузия. През 1924 година е зарибена и във водоемите в България. Рибката е развъждана в много водоеми в България, край градовете Бургас, Добрич, Петрич, Пловдив и Ямбол, във Варненски окръг - във водите край Златни пясъци и край с. Синдел.

Институтът за борба с маларията прекратява работата си през 1948 г. На негово място с маларията продължава да се бори Регионален здравен институт–Варна (1949-1950) и Санитарно-епидемиологичната станция–Варна (1950-1966). През 1957 г. са регистрирани последните случаи на малария от местен произход и Варненски окръг е обявен за свободен от малария. През 1961 г. борбата във Варненско преминава във фаза на наблюдение, последна фаза от борбата със заболяването по препоръки на СЗО.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини от Варна, региона и света
Премиерът Главчев поиска стриктно спазване на сроковете за подготовката на изборите
Сряда, 11 Септември 2024 16:54
Премиерът Димитър Главчев предупреди, че ще следи за стриктното спазване на сроковете за подготовката на изборите. Това заяви той в рамките на свиканата от него работна среща за предстоящия вот. Хронограмата...
Община Варна: Нямало е нужда от евакуация на детската градина във Владиславово
Сряда, 11 Септември 2024 16:41
Спокойна е ситуацията в Детска градина №40 „Детски свят“ в кв. „Владислав Варненчик“, където част от помещенията бяха засегнати от проливния дъжд в ранните следобедни часове днес. Информацията за нужда...
Първокласник вкъщи? Най-важното за подготовката за училище
Понеделник, 9 Септември 2024 16:28
Първите стъпки в училище са вълнуващ момент в живота на всеки първокласник. Това е времето, в което децата не само се учат да пишат, четат и смятат, но и се запознават със своите съученици и създават приятелства...
Отпускат още 139 млн. лв. на държавните университети за обучение на студенти
Сряда, 11 Септември 2024 16:28
Увеличават се средствата, които държавните висши училища ще получават за обучение на студенти и докторанти по важни за икономиката специалности в съответствие с потребностите на пазара на труда. По-голямо...
Баща от Варна бе осъден за неплащане на издръжка на дете
Сряда, 11 Септември 2024 16:14
Районният съд във Варна осъди 40-годишен мъж за неплащане на издръжка на дете. Бащата бе признат за виновен в това, че в периода от м. ноември 2018г. до месец декември 2023г. включително, в Девня и във...
Главчев: При решаването на проблема с буферните паркинги ще следим интереса на българските граждани
Сряда, 11 Септември 2024 16:01
„Работната група, която създадохме за решаването на проблемите с буферните паркинги, ще търси начини за запазване на държавния интерес - този на българските граждани. Те трябва спокойно да могат да преминават...
Детска градина във Владиславово се наводни, евакуират децата
Сряда, 11 Септември 2024 15:45
Евакуират детска градина „Детски свят“ във „Владиславово“ заради наводнени помещения вследствие на проливния дъжд. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Областна администрация. По информация...
ВАС нареди на ЦИК да регистрира ДПС на Пеевски за участие в изборите
Сряда, 11 Септември 2024 15:40
Върховният административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на ЦИК да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в изборите. Съдът изпраща преписка до комисията,...
Кола се качи върху тротоар на централно кръстовище след катастрофа във Варна
Сряда, 11 Септември 2024 15:27
Кола връхлетя върху тротоар на кръстовището на Централна поща след катастрофа с друг автомобил. С контузии са участниците в пътния инцидент, няма пострадали пешеходци, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра...
120 години от рождението на капитан далечно плаване инж. Найден Найденов
Сряда, 11 Септември 2024 15:13
Днес отбелязваме 120 години от рождението на капитан далечно плаване инж. Найден Найденов, разказват от Военноморски музей-Варна. Найден Якимов Найденов е роден в местността Гераня, на около 5 км от с....
Започна имунизацията срещу новите варианти на Covid-19
Сряда, 11 Септември 2024 14:59
Стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. В страната бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech....
Започва удълбочаване около пристанището на "МТГ Делфин"
Сряда, 11 Септември 2024 14:46
Министерският съвет разреши на „МТГ - ДЕЛФИН“ АД да използва специализирания драгажен кораб „UMD HERCULES“ за извършване на хидротехнически работи във Варненското езеро, свързани с удълбочаване на акваторията...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook