Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Новата библиотека на Варна ще бъде на 6 нива и ще има 280 паркоместа

Събота, 3 Август 2024 12:09
Източник: Moreto.net   
Новата сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" ще бъде мултикултурен център, какъвто досега не е реализиран в България. Това подчерта един от създателите на проекта - арх. Александър Минчев пред кмета Благомир Коцев и заместник-кмета Павел Попов. На среща в общината той представи актуализираната версия на предложението за нова сграда на библиотеката и етапите на изпълнението му.


През 2017 година, след международен конкурс за нова сграда на градската библиотека, сред 350 предложения бе избран проектът на нидерландското архитектурно бюро „Аркитектс фор Урбанити“, съвместно с техен български партньор. По думите на арх. Минчев от създаването си до днес проектът предизвиква международен интерес от страна на браншови организации в областта на архитектурата, строителството и проектирането, граждани и администрации на различни държави. След избор на изпълнител на строително-монтажните дейности архитектурното студио, което той представлява, ще изпълнява водеща функция в авторския надзор по време на цялото строителство.


В разработката е предвидено Регионалната библиотека да бъде разположена на площ от 28 500 m2 – 17 500 м2 наземна и 11 000 м2 подземни паркинги. Сградата е с капацитет 1 500 посетители, ще разполага с 1 809 м2 зелени площи, което включва 1 500м2 зелен покрив и тераса, отворена за посетители на последно ниво на сградата.


Паркингът ще бъде на три нива с автономен 24-часов достъп и 282 паркоместа, като 10% от тях са определени за електромобили. Ще има осигурени и електрически станции за зареждане. В подземната част ще бъде разположен колектор за дъждовна вода с голяма вместимост. Събраната вода ще бъде използвана за напояване на зелените зони около и в библиотеката.

Сградата ще бъде разположена в зона без бариери, пространството около нея ще бъде облагородено със значителни подобрения и допълнителни зелени пространства към ул. "Марин Дринов".


Библиотеката ще предоставя редица обществени услуги и активности за всички възрастови групи. В нея са предвидени открита читалня с кафене, различни читателски отдели, конферентни зали, семинарен център с над 200 места, социални зони, зали за кръжочни дейности, малки помощни пространства, гардероб, санитарни помещения на всеки етаж, мултифункционални зали за четене.

Интериорът и пространството на партера ще бъдат специално адаптирани за експозиции и изложби. Проектът включва и панорамен асансьор.


Сградата ще бъде на 6 нива и отворена зелена тераса на покрива. Авторите на проекта са акцентирали приоритетно на отворените пространства във вътрешността на библиотеката, което да създаде усещане за свобода.

Първият надземен етаж е предвиден за детски читални и интерактивни зони, кътове за игра, зони за групови занимания и открити уроци, както и общообразователна мултимедия. На втория етаж ще бъде разположен младежкият отдел на библиотеката, където интериорът е съобразен с нуждите и акцентите в съвременната младежка култура.

Третото ниво ще бъде решено в класически стил, с читални за всички възрастови групи. Четвъртият етаж е планиран да бъде "медиатека". Тук ще бъдат разположени мека мебел, пространства за камерни концерти и събития до 50 човека, „умни“ зали за безшумни уроци по пиано и китара, зали за кръжочна дейност. Петият етаж ще бъде основната читалня на библиотеката с голяма зала за четене с връзка към покривната зона.

Последния 6 етаж създателите на проекта са нарекли "Павилиона" - пространство за четене с кафене и достъп до зелената покривна тераса. Тази зона ще разполага с подходящи места за посещение през целия ден, с автономен достъп, така че да бъде посещавана и след редовното работно време на Регионалната библиотека.

Новата Регионална библиотека ще бъде мултифункционална сграда - културен център, събитийно средище, увериха създателите на проекта. Самият дизайн на библиотеката е изчистен и монолитен, включва стъпаловидно протичащ атриум и пряка връзка с нивото на улицата.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини от Варна, региона и света
Световноизвестен компютърен учен ще изнесе открита лекция в Софийския университет
Днес, 9 Септември 2024 14:37
Световноизвестният компютърен учен проф. Моше Варди ще изнесе открита лекция в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Визитата е по покана на българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект...
Германия ще иска да повиши минималното почасова заплащане над 15 евро от 2026 г
Днес, 9 Септември 2024 14:23
Германия трябва да повиши минималното почасова заплащане над 15 евро от 2026 г., посочва министърът на труда Хубертус Хайл в писмо до държавната комисия, занимаваща се с проблема, предаде Ройтерс. Хайл...
Кметът коментира чия е отговорността за колонадата на Морската градина
Днес, 9 Септември 2024 14:09
Колонадата на Морската градина е паметник на културата. За нея е отговорна държавата в лицето на Министерството на културата. Вече се изготвя писмо до Института за национално и културно наследство към...
Разследват мъж за убийство на жена в Шумен
Днес, 9 Септември 2024 13:54
Окръжна прокуратура – Шумен ръководи досъдебно производство във връзка със смъртта на млада жена, по чието тяло са установени следи от насилие. Изяснява се съпричастността на 31-годишен мъж към извършеното...
ДПС на Доган с 5240 подписа внесе документи в ЦИК за самостоятелно участие на изборите
Днес, 9 Септември 2024 13:40
В отговор на отказа на ЦИК за регистрация на нашата коалиция, с 5240 подписа внесохме документи за самостоятелно участие на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган и председател доц. д-р Джевдет Чакъров на предстоящите...
Във Варна ще се състои 66-и Международен конгрес на лекарите-писатели
Днес, 9 Септември 2024 13:27
Във Варна ще се състои 66-и Международен конгрес на лекарите-писатели., който ще събере над четиридесет лекари-писатели от България и света – от Италия, Франция, Португалия, Полша, Германия, Мозамбик,...
Какво ще бъде времето във вторник
Днес, 9 Септември 2024 13:08
През нощта облачността от запад ще се увеличи над цялата страна. В Западна България ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Утре времето в страната ще бъде облачно,...
“Политико”: Вероятно Екатерина Захариева ще бъде новият български еврокомисар
Днес, 9 Септември 2024 12:55
Почти е сигурно, че Екатерина Захариева ще бъде българският еврокомисар, тъй като Урсула фон дер Лайен се нуждае от повече жени в Еврокомисията. Това пише днес брюкселското издание “Политико”. Според...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook