Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Варненската шампионка в плуването Тея Николова: За да успееш, трябва да излезеш от зоната си на комфорт

Вторник, 30 Юли 2024 14:52
Източник: Moreto.net   
Три успешни еврошампионата, две пълни шестици на матурите и прием в престижен университет в САЩ. Това е равносметката от последната година за шампионката на ПСК „Черно море” Тея Николова, чийто личен треньор е Никола Петров.

Варненката е многократна шампионка на България по плуване и отличничка в езиковата гимназия ГПЧЕ „Йоан Екзарх”. Тея доказва, че успехите в спорта и в училище могат да вървят ръка за ръка. И опровергава мита, с който се сблъсква, след като я приемат в езикова гимназия, че е невъзможно да бъдеш успешен спортист и отличен ученик едновременно. Неслучайно някои от учителите ѝ я наричат детето чудо.

За да e в топформа за eвропейското по плуване в Белград, което се проведе това лято, да се подготви за матурите, както и за приемния изпит в Northwestern University,

Тея работи неуморно

Всеки ден още в 6,40 сутринта тя е първа пред входа на басейн „Приморски”, за да тренира. След това бърза към училище, а следобед отново е на басейна.

Резултатите не закъсняват. На европейския шампионат варненката направи най-доброто плуване в кариерата си. Николова стана пета в Европа на 50 м бруст, спирайки хронометрите на 30,97 сек. И остана само на 7 стотни от бронзовия медал.

Тея споделя, че плуването й в Сърбия е най-доброто, но не и най-силното в кариерата. Сравнява постижението си от Белград с това през април, когато чупи рекорд и взема виза за еврошампионата.

„Вярвам, че на финала на европейското можех да се справя по-добре, но една малка грешка ми коства много. Уча се от тези моменти - ясно ми е, че имам още много състезания”, вълнува се спортистката.

В началото, когато започнала да се подготвя за европейското и била на специален тренировъчен режим, на Тея й било изключително трудно.

Първа е на басейна

„Разбрах, че с една тренировка на ден няма как да се справя, но училището не ми позволяваше да тренирам повече. Затова с треньора ми измислихме друг вариант - да тренирам и рано сутрин сама преди училище. Веднага щом басейнът отвори, аз вече бях във водата. Първите две седмици бяха наистина тежки. Бях подготвена за това и постепенно тялото ми се адаптира. В училище всички бяха наясно, че идвах направо от басейна. Учителите се чудеха как успявам, особено когато предстоеше тест. Виждайки ме с мокра коса и изморена, ме питаха: „Сигурна ли си, че ще можеш да направиш контролната работа днес?“. Свикнах с това. В събота тренирах допълнително във фитнеса, за да работя върху елементите, в които изоставам. Сега, след дипломирането ми, ще мога за година да се посветя изцяло на плуването и да тренирам оптимално без да се разкъсвам между басейна и училището”, споделя шампионката.

Желязната психика е гаранция за успех

Тея смята, че формулата на успеха съчетава дисциплина, постоянство и умение да не се отказваш в трудните моменти. И вече мечтае за световното по плуване за мъже и жени в Сингапур през юли 2025 г. Надява се да покрие норматив за форума. Преди това, тази зима, ѝ предстои още едно предизвикателство – шампионата на планетата на 25-метров басейн в Унгария, за което има виза.

„Целта ми в Унгария ще бъде да се представя по възможно най-добрия начин, да покажа колко много съм тренирала и израснала като спортист и че мога да бъда конкурентна на голямата сцена. Това, което се опитах да покажа на европейското в Сърбия”, допълва успешната варненка.

Максималист е от дете

Състезателката на „Черно море” признава, че от дете е максималист и желае всичко, до което се докосне, да е изпълнено перфектно.

„Тренирам от малка. Винаги графикът ми е бил натоварен. В началото родителите ми се притесняваха, че ще оставя ученето на заден план, но през годините доказах, че това няма да се случи. Наблегнех ли малко повече на тренировките, веднага изискваха да поставя акцент върху подготовката в училище. Не крия, че е имало и трудни периоди, но се справях, защото успявах да управлявам времето си и да подреждам задачите си.”, допълва шампионката.

Като мъничка Тея се страхувала от морето. Била едва на 6 години, когато родителите й я записали на плуване, за да преодолее страхa. Първата й среща с плуването е с треньорката Вилия Палаузова. През годините е тренирала при Калоян Георгиев, Борислав Георгиев и Антон Гиляревски. Благодарна им е изключително много, за всичко на което са я научили.

Никола Петров - мотиватор, психолог, безценен приятел

„Дори да съм направила рекорд или много силно плуване, Никола винаги намира нещо, което да се коригира, за да стане по-добре. Това ме кара да се целя още по-високо, за да бъде треньорът ми удовлетворен от съвместната ни работа. Както може би сега, след европейското. Почти е доволен. Освен от плуването на финала”, казва Тея. Допълва, че личният й треньор подхожда индивидуално с всеки един от състезателитe си. И по време на тренировка, и на състезание. На всеки е готов безрезервно да помогне, да му обърне внимание, дори и да е много изморен и да води група от 40 човека.

„Дава всичко от себе си. Той не е само треньор, той е и приятел! Защото работата на един треньор не е само да пише и води тренировки, той трябва да разбира своите състезатели и да им помага да дадат най-доброто от себе си”, разкрива спортистката.

Малко преди абитуриентския бал Тея , разбира, че е приета да учи в Америка.

Надеждите

Състезателката на ПСК „Черно море” ще отпътува за Чикаго с надеждата пред нея да се разкрият нови хоризонти, да опознае нова култура, да види как тренират плувците в Америка. Желанието ѝ е да използва пълния капацитет на местната база и опита, който имат там, за да подобри тези компоненти от плуването, които тук не е успяла, да има конкурентна среда с нови съотборници. А всичко, което научи там, е готова максимално да приложи в България.

„В Америка ще плувам за университета, в който уча. Разбира се, оставам картотекирана за ПСК „Черно море”. Искам да продължа да плувам на международни състезания и да представям България“, коментира Николова.

Психология или икономика – това е въпросът

Времето е пред нея, за да избере дали да се отдаде на психологията, или да се насочи към икономиката. „Трябва да декларирам желаната от мен специалност докрая на втората година. Това е чудесно, тъй като първите две години вземаш много класове, много различни предмети и можеш да видиш кое ти е интересно. На този етап мисля за икономика или психология. Сигурна съм, че каквото и да правя за в бъдеще, ще е свързано със спорта. Той е нещо, от което не мога да се откажа и което искрено обичам”, искрена е варненката.

Учителите – вдъхновители по пътя към успеха

Тея е благодарна и признателна на своите учители, които винаги са я подкрепяли, за да съчетава тренировки и учение.

„Благодаря на класната ми Калинка Георгиева за безрезервната подкрепа и за обичта, която ми даде. На Галина Шалаверова, моят учител по български, който ми помогна за отличната оценка 6,00 на матурата. Една от най-важните учители в цялата история на моето обучение е г-жа Ивелина Божанова. Позволи ми да изпускам част от часовете ѝ, за да ходя на тренировки. Ако не беше тя, може би нямаше да постигна тези резултати ”, вълнува се Тея.

В мига, щом узнали, че е приета в Northwestern university, учителите на Тея били много щастливи. „Толкова силно се радваха заедно с мен. Когато отидох да си получа сребърната значка в училище, ме прегръщаха, поздравяваха ме. Директорката – г-жа Галина Германова лично ме поздрави”, щастлива е шампионката

Златните деца на Варна до най-старото злато на света

В началото на лятото Тея бе сред малцината варненски абитуриенти, които получиха от РУО-Варна почетни грамоти за пълните шестици, извоювани на матурите. Тържествената церемония бе в двора на Археологическия музей, където е изложено най-старото необработено злато в света – Варненският халколитен некропол.

Успешен треньор в БГ след 10 г. – защо не?!

Поглеждайки в бъдещето, след 10 години Тея се вижда успешен треньор по плуване в родината, като използа наученото от университета в САЩ.

Ще тръгне за Америка сама, без родителите си. Осъзнава, че ще й бъде трудно без тях, без треньора и приятелите ѝ. Въпреки това, шампионката е уверена, че ще се справи, защото вярва, че „ако човек не напусне зоната си на комфорт, няма да успее да достигне най-високите върхове!”

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини от Варна, региона и света
Доц. Кунчев: Няма заплаха от пандемия от "западнонилска треска"
Неделя, 8 Септември 2024 11:29
От края на септември до средата на октомври е най-подходящият период за ваксинация срещу грип преди зимата. Това коментира в студиото на "Денят започва в неделя" държавният главен здравен инспектор доц....
РЗИ: Водата от минералната чешма на кръговото в "Св. Св. Константин и Елена" е негодна за пиене
Неделя, 8 Септември 2024 10:55
Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в "Св. Св. Константин и Елена" е негодна за пиене. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция във Варна. Взетите проби от Здравната...
Вицепрезидентът Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Барселона
Неделя, 8 Септември 2024 10:17
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Барселона. Над 120 ученици се обучават в школото. Вицепрезидентът поздрави учениците...
Загадка с Панагюрското златно съкровище - не спира да мени теглото си
Неделя, 8 Септември 2024 09:41
Този декември се навършват 75 години от откриването на Панагюрското златно съкровище. Загадките около него не стихват и днес. Внукът на един от тримата братя Дейкови, които през декември 1949 година...
Как някои от най-влиятелните американски десни лица в социалните медии се превърнаха в „полезни идиоти“ на Русия
Неделя, 8 Септември 2024 09:16
И докато пространството за инфлуенсъри, подкастъри и създатели на онлайн съдържание процъфтява, обвинителният акт показва колко отворена е новата медийна екосистема за проникване, където независимите творци...
Северна Македония отбелязва Деня на независимостта
Неделя, 8 Септември 2024 08:55
Република Северна Македония отбелязва националния си празник - Деня на независимостта. Честванията започнаха още вчера, когато в парламента на страната беше връчена държавната награда "8 септември" на...
Днес ДПС - Доган ще подаде жалба във ВАС срещу указанията на ЦИК
Неделя, 8 Септември 2024 08:32
Очаква се днес във Върховния административен съд да бъде подадена жалбата, с която от коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС" възразяват срещу указанията, получени от ЦИК - да представят документи,...
Рождество на Пресвета Богородица
Неделя, 8 Септември 2024 07:49
Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата. Рождество...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook