Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

УНИЦЕФ: Нарастващите горещини в Европа и Централна Азия убиват близо 400 деца годишно

Сряда, 24 Юли 2024 13:17
Източник: Moreto.net   
Повишаването на температурите в Европа и Централна Азия е причинило смъртта на около 377 деца през 2021 г., според нов анализ на доклад с данни от 23 държави, публикуван от УНИЦЕФ.  

Документът, озаглавен „Да победим жегата: детското здраве в условията на горещини в Европа и Централна Азия“, установява, че половината от тези деца са починали през първата година от живота си от заболявания, свързани с горещините. Повечето смъртни случаи са настъпили през летните месеци. 

„Около половината от децата в Европа и Централна Азия – или 92 милиона деца – вече са изложени на чести горещи вълни в региони, където градусите се повишават с най-бързи темпове в световен мащаб. Все по-високите температури могат да доведат до сериозни усложнения за здравето на децата, особено на най-малките, дори за кратък период от време. Ако не се вземат мерки, тези усложнения могат да бъдат животозастрашаващи“, заяви Реджина де Доминичис, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия.

Екстремните интензивни горещини са все по-често срещано явление и в България. Рекордните температури имат преки и косвени негативни последици за възрастните хора и децата. Според анализите на Националния институт по метеорология и хидрология през последните десетилетия продължителността и интензивността на екстремните горещини се увеличават. Това прави горещите вълни сред най-смъртоносните метеорологични явления, а с настъпването на климатичните промени тяхната честота, интензивност и продължителност нарастват.  

Излагането на топлина има негативни последици за децата, дори преди да се родят, и може да доведе до преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, мъртво раждане и вродени аномалии. Топлинният стрес е пряка причина за детската смъртност, може да повлияе на растежа на бебетата и да предизвика редица заболявания.  

С оглед на нарастващите температури, УНИЦЕФ призовава правителствата в Европа и Централна Азия да предприемат спешни действия за: 

1. Интегриране на стратегии за намаляване на въздействието на горещите вълни, включително чрез Национално определени приноси, Национални планове за адаптация  и политики за намаляване на риска от бедствия и управление на бедствия, като децата заемат централно място в тези планове. 

2. Инвестиране в планове за действие за превенция на здравето на децата при горещини в първичната здравна помощ, както и за оказване на адекватна помощ при заболявания на децата, свързани с горещините. 

3. Инвестиране в системи за ранно предупреждение, включително системи за предупреждение за високи температури. 

4. Адаптиране на учебните заведения, като се намалят температурите в зоните, където децата играят, а учителите придобиват умения за реакция при топлинен удар. 

5. Адаптиране на градоустройството и инфраструктурата, така че сградите, особено в най-уязвимите общности, да са оборудвани с цел минимизиране на излагането на топлина. 

6. Осигуряване на безопасна вода, особено в страните с влошено качество и ограничена наличност на вода. 

„Децата са сред най-уязвимите и непропорционално засегнати от изменението на климата. Кризата с климата е криза на правата на децата. Предприемането на незабавни действия е от съществено значение.“, заяви Кристина де Бройн - представител на УНИЦЕФ в България.

УНИЦЕФ работи с правителства, партньори и общности в целия регион за изграждане на устойчивост срещу горещините. Това включва изграждане на знания и умения сред  учителите, здравните работници в общността и семействата  за реакция при топлинен стрес. 

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини от Варна, региона и света
Редица събития във Варна през „Седмицата на пожарната безопасност“
Четвъртък, 5 Септември 2024 10:46
В периода от 9-ти до 15-ти септември 2024 г. предстои традиционното провеждане на „Седмица на пожарната безопасност“ и честването на професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност...
ЦИК издаде предписания към двете фракции на ДПС и им даде 3 дни срок
Четвъртък, 5 Септември 2024 10:33
Централната избирателна комисия се събра снощи на заседание по казуса с ДПС. Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева съобщи за NOVA, че вече са изготвени предписания към двете фракции на Движението,...
Поискаха проверка на обществената поръчка за организирането на концерта за празника на Варна
Четвъртък, 5 Септември 2024 10:20
Общинският съветник Давид Киркоров е подал сигнал към Агенцията за държавна финансова инспекция с искане за проверка на обществената поръчка за организирането на концерта за празника на Варна. Още през...
“Да, България” са получили сигнал за рекет от Пеевски и призоваха Сарафов да му поиска имунитета 
Четвъртък, 5 Септември 2024 10:00
“В централата на “Да, България” пристигна писмо от банкера Цветан Василев с нови факти и обстоятелства, които говорят за криминални деяния на Делян Пеевски, доколкото знам те са изпратени и в деловодството...
Меси и Роналдо не са номинирани за "Златната топка"
Четвъртък, 5 Септември 2024 09:49
Двете най-големи звезди на световния футбол през 21-ви век Лионел Меси и Кристиано Роналдо не са номинирани за "Златната топка". За първи път от 2003 година нито един от двамата не е включен в списъка...
Бяла отбелязва 40 години от обявяването си за град с фотоизложба
Четвъртък, 5 Септември 2024 09:36
Днес, Бяла, варненско, празнува 40 години от обявяването си за град. По този повод Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла открива III-та Обща фотоизложба „Бяла в пейзажи“. Тази година в изложбата...
Един район без вода от сутринта във Варна
Четвъртък, 5 Септември 2024 09:21
Един район е без вода от сутринта във Варна, а причината е авария. Потърпевши са абонатите в част от местност "Пчелина" - в района на ул. "Патриарх Максим". Очаква се водоподаването да бъде възстановено...
Аптечният туризъм се завръща след 15 години заради новите промени в електронните рецепти
Четвъртък, 5 Септември 2024 09:04
Новите промени в Наредба 4, влезли в сила на 1 септември 2024 г., създават сериозни затруднения за пациентите и възраждат проблема с така наречения "аптечен туризъм". Това алармира Инициативният комитет...
Търси в новини:
7891011121314151617

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook