Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Китайската икономика „удря спирачки“

Понеделник, 15 Юли 2024 13:35
Източник: Moreto.net   
Икономиката на Китай се срина през второто тримесечие, показват официалните данни, точно когато висшите лидери на страната се събраха на ключова среща, за да обсъдят бавния й растеж.

Той нарасна с 4,7% през трите месеца до юни, което не отговаря на очакванията след по-силен старт през първите три месеца на 2024 г. Целта на правителството за годишен растеж е около 5%.

„Икономиката на Китай удари спирачки през юнското тримесечие“, каза Херон Лим от Moody's Analytics, добавяйки, че анализаторите се надяват на решения от провеждащата се среща в Пекин, наричана още Третият пленум.

Втората по големина икономика в света е изправена пред продължителна имотна криза, голям дълг на местното правителство, слабо потребление и висока безработица.

Миналите резултати от Пленума промениха хода на историята в Китай - през 1978 г. тогавашният лидер Дън Сяопин започна да отваря китайските пазари за света, а през 2013 г. президентът Си Дзинпин намекна за разхлабване на спорната политика за едно дете.

И така има очаквания за тазгодишния пленум, където г-н Си председателства събрание при закрити врата на над 370 високопоставени членове на Китайската комунистическа партия.

Реториката в контролираните от държавата медии определено е обнадеждаваща.

В редакционна статия в The Global Times се казва, че „широк набор от политики, насочени към реформи“ са „високо в дневния ред“ и ще поставят началото на „нова глава“. Синхуа говори за "всеобхватни" и "безпрецедентни" реформи. Редакционната статия в People's Daily беше със заглавие „нова ера на реформи и отваряне“, позовавайки се на самата фраза, която Дън измисли през 1978 г.

Наблюдателите обаче не са сигурни колко място има за смели идеи или дебат в партията под силно централизираното ръководство на г-н Си. Някои виждат срещата като просто упражнение за подтискане на вече взети решения.

Икономистите също са скептични, че срещата ще доведе до бързо решение.

Отделни данни в понеделник показаха, че цените на новите жилища през юни са паднали с най-бързия темп от девет години.

Това е още едно доказателство за кризата, която погълна сектора на имотите в Китай и доведе до смъртта на гиганти като Evergrande. Страхът е, че може да се разпространи и в други части на икономиката.

„Има повече от 4000 банки в Китай и над 90% са по-малки, регионални банки, които са силно изложени на жилищния пазар и дълга на местното правителство“, казва базираният в Шанхай икономист Дан Уанг.

Тя вярва, че партийните лидери ще "настояват за консолидация на малките банки".

Друг проблем е падането на цените - симптом на слабо търсене.

Цените на производител продължиха да падат през последния месец, докато потребителските цени се повишиха с едва 0,2%, което е най-бавният темп от три месеца.

Междувременно продажбите на дребно през юни са нараснали само с 2%, което е под очакванията и е знак, че потребителите все още са предпазливи относно разходите и несигурни за бъдещето.

„Основно безпокойство е загубата на доверието на домакинствата, бизнеса и инвеститорите в способността на правителството да се справя с опасната икономическа среда“, каза Есуар Прасад, бивш ръководител на китайския отдел на Международния валутен фонд.

Все пак остават въпроси относно желанието на Пекин да предостави решение, което да задоволи наблюдателите и пазарите.

„Правителството не е склонно да се обърне към краткосрочни планове за стимулиране като парични трансфери на семейства“, каза Дан Уанг. „Вместо това очакваме те отново да наблегнат върху укрепването на веригите за доставки и високите технологии.“

Това е в съответствие със залаганията на Пекин върху високотехнологични индустрии като възобновяема енергия, изкуствен интелект и производство на чипове и износ за съживяване на икономиката. Миналия месец Китай отчете рекорден търговски излишък - 99 милиарда долара (76,4 милиарда паунда) - след като износът скочи, а вносът се затрудни.

Но дори този залог е изправен пред предизвикателни коефициенти. Основни търговски партньори като Европейския съюз и Съединените щати наложиха мита и други бариери върху стоки, произведени в Китай, от електрически превозни средства до модерни чипове.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини от Варна, региона и света
Жилищен комплекс ФЕМИЛИ ГАРДЪН с Разрешение за ползване
Понеделник, 26 Август 2024 08:01
Домът е нашето най-съкровено притежание. Това е мястото, където създаваме спомени с любимите си хора, оставяме навън всекидневните грижи, пренасяме се в един свят на спокойствие и щастие. Именно любовта...
28 август е Ден на 13-те поименни безсмъртни българи
Сряда, 28 Август 2024 07:47
На 28 август през 1943 г. умира цар Борис Трети. Половин век по-късно - на 28 август 1993 г., по повод 50 години от кончината му, за първи път е прокламирана от Ваклуш Толев идеята за изграждане на Дом-светилище...
Най-важното от Варна във вчерашния 27 август
Сряда, 28 Август 2024 07:29
От есента започва ремонт за 1,6 млн. лв. на ул. „Капитан Райчо“ във Варна След началото на учебната година Община Варна започва ремонт за 1,6 млн. лв. на ул. „Капитан Райчо“ в участъка на територията...
28 август в историята
Сряда, 28 Август 2024 07:11
1521 г. – Османските турци обсаждат Белград. 1619 г. – Фердинанд II става император на Свещената римска империя, опитите му да ликвидират протестантизма разпалват Тридесетгодишната война. 1789 г. – Английският...
Без ток във Варна и областта днес ще са...
Сряда, 28 Август 2024 06:48
Поради извършване неотложни ремонтни дейности и обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия днес, 28 август, без ток във Варна и областта ще са: - от 09:00 ч. до 14:00 ч. - гр. Варна - ул....
Прогноза за времето - 28 август
Сряда, 28 Август 2024 06:28
Въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Над Черноморието облачността ще е значителна. Преди обяд по северното крайбрежие, а след обяд на повече места ще има краткотрайни, временно интензивни...
Quality Assurance е най-достъпният път към ИТ сектора
Понеделник, 26 Август 2024 09:00
Защо любимите ти продукти са ти любими? Една от задължителните причини при избора на това за какво да похарчим парите си е качеството. Това важи и в сферата на компютърните технологии. Всеки успешен...
Мюзикълът „Дух“ на 28 август в Летен театър Варна
Вторник, 27 Август 2024 18:34
Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. Мюзикълът е по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Варненци и...
Търси в новини:
1819202122232425262728

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook