Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Световни лидери осъдиха покушението срещу Тръмп

Неделя, 14 Юли 2024 15:36
Източник: БНТ   
Световни лидери осъдиха стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп на митинг в щата Пенсилвания.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и европейският първи дипломат Жозеп Борел заявиха, че са шокирани и че осъждат атаката срещу Доналд Тръмп.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия: "Дълбоко съм шокирана от стрелбата по време на митинг на бившия президент Тръмп. Желая на Доналд Тръмп бързо възстановяване и изказвам съболезнованията си на семейството на невинната жертва. Политическото насилие няма място в една демокрация."

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по сигурността: "Шокиран съм от новината за атаката срещу президента Тръмп и остро я осъждам. Още веднъж ставаме свидетели на недопустими действия на насилие срещу политици."

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС изрази солидарността си с Доналд Тръмп, с когото се срещна във Вашингтон преди няколко дни:

"Мислите и молитвите ми са с президента Доналд Тръмп в тези мрачни часове."

Френският президент Макрон нарече случая опит за убийство и го определи като трагедия за демокрацията.

Италианският министър-председател Джорджа Мелони изрази солидарността си и призова диалогът и отговорността да вземат връх над насилието.

Британският премиер Киър Стармър също е категоричен, че политическото насилие няма място в нашите общества.

Също в социалната мрежа Екс украинският президент Володимир Зеленски написа, че е ужасен от новината за стрелбата срещу Тръмп.

Българските политици осъдиха остро опита за покушение срещу Доналд Тръмп

Стрелбата по Доналд Тръмп е безпрецедентен акт и изисква от нас категорично да осъдим всякакъв вид политическо насилие! Това написа председателят на ДПС Джевдет Чакъров в социалната мрежа. "То няма място в политиката в 21-ви век! Това е покушение срещу демокрацията", категоричен е той. Съболезнования към близките на невинната жертва и успешно възстановяване на ранените,пише още Чакъров.

Другият съпредседател на ДПС Делян Пеевски също излезе с позиция по казуса. Според него ескалацията на политическото противопоставяне и грубото посегателство срещу живота на Тръмп будят огромна тревога.

Демокрацията е възможност за избор, а не отстрел на противника. Всички трябва да се обединят в търсенето на диалог, приемане на различията и блокиране на езика на омразата, посочва Пеевски.

Съпредседателят на Продължаваме Промяната Кирил Петков написа във фейсбук, че стрелбата срещу Тръмп е недопустим акт. По думите му насилието не може да разреши политическите различия.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че насилието няма място в цивилизования е демократичен свят. Според него езикът на омразата става все по-остър и видим. Разделението между хората е опасно и отдавна предупреждавам, че това няма да доведе до нищо добро, пише още той в социалните мрежи.

Костадин Костадинов от Възраждане също осъди покушението и изрази пълната си подкрепа за Донлад Тръмп.

В социалната мрежа Х президентът Румен Радев заяви, че насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи.

Според Красимир Каракачанов от ВМРО стрелбата е грозно деяние, което показва деградацията в обществото.

Според лидерът на ИТН Слави Трифонов опита за покушение над Доналд Тръмп е едно чудовищно, грозно, неприемливо и отвратително доказателство, че живеем в свят, в който разделението взима връх.

В официална позиция БСП заяви, че осъжда всяко насилие над личността, всяко посегателство над политическите права на гражданите да избират и да бъдат избирани, над свободния и честен изборен процес.

Припомняме, че мъж откри огън по кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп по време на митинг в Пенсилвания. Стрелецът бе ликвидиран. Доналд Тръмп бе ранен в ухото. Американски и световни политици осъдиха опита за покушение.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини от Варна, региона и света
Мъж уби зет си по време на нощен лов в силистренско
Четвъртък, 22 Август 2024 12:53
Мъж простреля смъртоносно зет си по време на нощен лов, съобщава БНТ. Инцидентът е станал в дуловското село Колобър. Полицейски инспектор простреля смъртоносно зет си по време на нощен лов в Държавно...
"Лятно кино в квартала" продължава тази вечер с хита "Петя на моята Петя"
Четвъртък, 22 Август 2024 12:40
Трета поредна вечер варненци и техните гости ще имат възможността да гледат кино на открито при вход свободен. Станалият емблематичен формат "Лятно кино в квартала" започна обикаля Варна и представя...
Димитър Главчев получи за втори път мандат за съставяне на правителство
Четвъртък, 22 Август 2024 12:27
Димитър Главчев получи за втори път мандат за съставяне на правителство. "Връчвам ви мандат за съставяне на ново служебно правителство. Тази отговорност отново се върна върху вас след проваления опит...
10% ръст и 60 млн. лв. приходи от нощувки, отчитат хотелите във Варна през юни
Четвъртък, 22 Август 2024 12:13
Приходите от нощувки в област Варна за месец юни 2024 г. се увеличават с 10.0% спрямо същия месец на предходната година и достигат 60.1 млн. лв., като 8.3 млн. лв. са от български граждани, а 51.8 млн....
Мъск: До 10 години милиони пациенти ще имат имплантиран чип от Neuralink
Четвъртък, 22 Август 2024 12:01
Илън Мъск счита, че през следващите 10 години милиони хора ще използват мозъчни импланти Neuralink. "Ако всичко върви добре, до няколко години стотици хора ще имат Neuralink, може би до 5 години десетки...
Русия твърди, че е отблъсна нов опит на Украйна да пробие границата
Четвъртък, 22 Август 2024 11:49
Руските сили попречиха на украински диверсионен и разузнавателен екип да пробие границата в Брянска област, на около 240 км от мястото на нахлуването на Украйна в съседната Курска област, каза руски официален...
Кметът на Варна за библиотеката: Сега или може би никога, мястото не е избрано от мен
Четвъртък, 22 Август 2024 11:37
Кметът на Варна Благомир Коцев излезе с обширно изявление за предстоящото изграждане на новата библиотека на Варна и разногласията сред варненци, дали това е най-подходящото място. По думите на кмета,...
Фермери получиха 16.6 млн. лв. за хуманно отношение към животните
Четвъртък, 22 Август 2024 11:25
Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ) изплати 16,6 млн. лв. (16 617 828.84 лв.) на 843 животновъди по интервенцията за „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ (ХЖ – АМР) за Кампания 2023....
Търси в новини:
910111213141516171819

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.0 + 0.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook