Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

112 цели и фрагментирани съдове от венецианско стъкло са открити в залива Ченгене скеле

Вторник, 9 Юли 2024 15:13
Източник: Moreto.net   
112 цели и фрагментирани съдове от венецианско стъкло са открити по време на проучванията в залива Ченгене скеле. Проучванията се извършиха от екип на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов. Бяха изследвани 5 зони, разположени на различни места в залива. Новите находки ще бъдат експонирани в археологическия музей на гр. Бургас след консервация от специалисти.

Зона със стъклени съдове



Тук през 2020 и 2021 г се откриха десетки фрагменти от стъклени предмети. Установено е, че плитчината е на дълбочина -2 – -2,5 м, с площ от около 15 дка с каменисто дъно. Изказано е предположението, че е възможно стъклата да са изсипан товар от лодка или кораб по време на буря и силно вълнение, което допълнително е засилено от плитчината и стърчащите скали.

Вероятността останките на кораба, превозващ стъклените съдове, да е в близост до мястото на откриване на стъклените фрагменти е много голяма. Основание за тази хипотеза ни дават откритите под вода няколко фрагмента от железни котвени вериги и силно фрагментирани керамични съдове носещи белези на керамично производство най-общо за Късното средновековие и Възраждането.

До началото на таз годишната подводна експедиция колекциите от стъклени находки от коментираната зона на Националния исторически музей и Регионалния исторически музей – Бургас включват 310 фрагментирани и цели съдове, които прилежно са описани и публикувани.

През юни 2024 г. са открити нови 112 цели и фрагментирани стъклени съдове. Успех на водолазния екип е локализирането на зоната с най-голяма концентрация на стъклени находки.


Новите находки са важен извор на информация за слабо изследваната тема за потреблението, търговията и производството на стъкло на Балканите през Късноосманския период. До този момент е предложена хипотезата, че съдове най-вероятно са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция, през втората половина на XVI в. или началото на XVII в. Тук въпроса за точната датировка на стъклените предмети и вероятното корабокрушение остава открит още повече, че мястото около рифа не е допроучено.

Зона с концентрация на фрагменти от керамични съдове от Елинистическата епоха



Втората зона е маркирана при случайно откриване на керамично струпване западно от зоната със стъклата. Тя достига плитката част на западния бряг на залива и варира в дълбочина от 5 до 1, 5 м. На площ от 100 кв. м. е открито керамично струпване с фрагменти от елинстически строителна и битова керамика. Сред находките следва да откроим малък оловен щок от римската епоха и каменна рибарска тежест.

Зона около нос Чирозa



Разположена е източно от нос Чироза и обхваща площ приблизително от 400 кв. м. При подводните огледи видимостта е била ниска. Установен е голям нанос от пясък. За разлика от предишните проучвания в зоната липсват находки с изключение на фрагменти от елинистическа строителна керамика и каменни бойни ядра.


Късносредновековен пристан (скеля) Ченгене скеле



Основната скеля в залива Ченгене скеле е била разположена в югоизточния край на едноимения залив и на 1 км югозападно от днешното Рибарско селище. Този пристан е често коментиран в запазените писмени сведения на европейските дипломати от XVIII-XIX век. На сушата от тази зона започва местността Кюмюрлука – място от което преди 100-200 години са се товарели дървени въглища.

При огледа е открита концентрация на фрагменти от късноантични и средновековни амфори. От средновековните предмети са разпознати части от амфори тип III по Гюнсенин с датировка XII-XIII век.

Всъшност керамичните находки доказват установена хилядолетна традиция в усвояването на тази част от залива за товарно-разтоварни дейности.


Манастирско пристанище



За т. нар. манастирско пристанище срещу остров Св. Аанастасия на материка споменава Ив. Карайотов. Според него средновековният метох “Свети Георги” се е намирал на нос Чукаля, в съседство с манастирското пристанище, обслужващо остров Света Анастасия. Сведения по темата откриваме в ръкописа от 1884 г. на бургаския възрожденец Стоян Шивачев. Той споменава, че „на изток то (Ченгене скеля) граничи с малкия борун Чокаля гдето е и манастирското малко пристанище и манастирския метох и кория.... В старо време този манастир бил много по-благосъстоятелен от сега и тогава освен множеството впрегатен и за подвоз едър добитък имал и малка една марина - малки и големи лодки и каици и много гости от риболовци, от които днес има още няколко “.

Но къде точно се е намирало това изнесено второ манастирско пристанище? Върху българската военна карта от 1907 г. източно от нос Чукалята е отбелязан пристан св. Анастасия. Морският подход към остров Св. Анастия е ставал от малкото заливче Бухос разположено между нос Каремидар бурун и нос Чукалята. Заливът е защитен от север от нос Чукалята. Тук според Димитър Янчев (председател на рибарско сдружение „Морски сговор“) е бил изграден голям кладенец.

При подводен оглед в залива са намерени фрагменти от керамични съдове от XVIII-XIX век, както и части от късноантични амфори. Открити също така железeн рог от котва.

Проведените проучвания през лятото на 2024 г. допълват историята на залива Ченгене скеле с нови данни и находки. Очертава се изключително перспективна зона за подводни разкопки в югоизточната част на залива.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
РИМ-Варна ще отбележи 80 години от рождението на изследователя на варненския халколитен некропол
Сряда, 24 Юли 2024 10:09
Тази година се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов - изследователя на Варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа на 1 август...
Задържаха 23-годишен мъж, обрал жена в центъра на Варна
Сряда, 24 Юли 2024 09:56
23-годишен криминално проявен е задържан от служители на Първо районно управление във Варна за извършен грабеж. Чрез използване на физическа сила, младият мъж, родом от Девня и известен на полицията,...
Един район във Варна без вода от сутринта
Сряда, 24 Юли 2024 09:34
Един район във Варна е без вода от сутринта поради авария, съобщиха за Moreto.net от ВиК-дружеството. Потърпевши са абонатите в района от Варненски свободен университет до Комплекс НСБ Спортпалас. Очаква...
В Президентството не е внасяно решение за назначаване на посланик в Украйна
Сряда, 24 Юли 2024 09:08
Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси не от президентската институция. Това...
35 години строителство за пример
Вторник, 23 Юли 2024 08:53
Строителство за пример. Така най-кратко може да бъде определена дейността на строителната компания Комфорт ООД, която отбелязва своята 35-та годишнина. Десетки жилищни и административни сгради, търговски...
Барселона не може да се справи с безкрайния растеж на туризма
Сряда, 24 Юли 2024 08:43
Барселона не може да поеме продължаващия, необуздан ръст на броя на туристите и трябва да наложи ограничения, за да не се превърне в "увеселителен парк" без жители, каза пред "Ройтерс" във вторник кметът...
Дерайлира нощният влак от София за Варна
Сряда, 24 Юли 2024 08:14
Дерайлирал е бързият влак от София за Варна. Инцидентът се е случил 5 минути след полунощ. Няма пострадали хора. Във влака са пътували 237 души. От БДЖ потвърдиха за инцидента и посочиха, че при влизане...
Почитаме Света Великомъченица Христина
Сряда, 24 Юли 2024 07:47
На 24 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Христина. Тя се родила през III в. в богато и известно семейство. Баща й Урбан бил управител на град Тир. Той бил известен с жестокостта...
Търси в новини:
7891011121314151617

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 1.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook