Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

40% от българите са със затлъстяване

Вторник, 18 Юни 2024 17:09
Източник: News.bg   
40% от българите са с индекс на телесна маса по-висок от здравословния, а затлъстяването тежи с близо 500 милиона лева на здравния бюджет.

Това стана ясно на пресконференция, организирана от Алиансa срещу затлъстяването с подкрепата на Ново Нордиск.

25% от българите са със затлъстяване I-ва степен, 9% - II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от Национално представително социологическо проучване на Агенция "Тренд". Според изследването 49% от хората в България имат наднормено тегло повече от 5 години, 14% между 10 и 20 години, а 12% - повече от 20 г.

Около 2 200 000 пълнолетни българи са с индекс на телесната маса над здравословния. Освен дългосрочен проблем затлъстяването се свързва с повече опити за справяне с теглото - 48% са пробвали да отслабнат, като почти половината от тях са направили повече от 4 опита.

Съпътстващите затлъстяването заболявания са разнообразни - 46% са посочили високо кръвно налягане, 23% висок холестерол, 21% здравословни състояния свързани със ставите, 14% висока кръвна захар и цели 11% сънна апнея.

Теглото освен здравословен проблем, оказва влияние и върху икономиката на домакинството - 5% от българите са отсъствали от работа поради здравословен проблем, свързан с килограмите. Това отсъствие е регулярно и за 39% се повтаря на няколко месеца, обясни Димитър Ганев, политолог и съосновател на "Тренд".

Освен неправилния начин на живот, гените също оказват сериозно влияние върху човешкото тегло. До момента са идентифицирани мутации в над 200 гена, които водят до предразположение към наднормено тегло и затлъстяване. Доказано е, че причините за това са комплексни и генетиката носи до 70% риск за появата на проблем с килограмите, посочи ендокринологът д-р Явор Асьов.

По думите му 48% от хората искат да отслабнат и 8 от 10 човека правят опит да постигнат това. За съжаление само 1 от 10 успява. Поради това затлъстяването изисква комплексен, стъпаловиден подход в лечението и подкрепа от лекар. Подходът към всеки е индивидуален и е съобразен с оценка на комплексни фактори.

Проф. д-р Виолета Йотова, детски ендокринолог, разясни проблема със затлъстяването при децата. Данните сочат, че в момента по света повече от 124 млн. деца на възраст между 5 и 19 години страдат от затлъстяване, 4 от 5 деца, живеещи със затлъстяване, ще продължат да живеят с това хронично заболяване и в зряла възраст. Затлъстяването при децата е свързано с множество усложнения - както настъпващи още в детска възраст, така и сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт в зряла възраст, сънна апнея, прехипертония и хипертония, предиабет и диабет, псевдотумор на мозъка и др.

България се нарежда на второ място в Централна Европа по разпространение на затлъстяването в резултат на стремглавото покачване на децата, които страдат от това заболяване - 6.4% при момичетата и 9.6% при момчетата. Отчита се непрекъснато спадане на възрастта при започване на затлъстяването.

Здравният икономист Аркади Шарков се спря на икономическото въздействие на затлъстяването и подчерта, че лечението на заболявания, свързани със затлъстяването, е скъпо. Според него здравните власти спешно трябва да предприемат мерки за събиране данни за разходите, свързани със затлъстяването, защото световната тенденция показва, че лечението на затлъстяването и свързаните с него състояния може да отнеме значителна част от бюджета за здраве на всяка страна. Хоспитализациите поради инфаркти, инсулти и усложнения от диабет, както и някои видове рак, са не само по-чести сред затлъстялото население, но и по-продължителни и сложни, което води до по-високи разходи.

Шарков подчерта, че хроничният характер на заболяванията, свързани със затлъстяването, означава, че много от пациентите ще бъдат зависими от лекарства през целия си живот. Затлъстяването е свързано с по-кратка продължителност на живота поради повишения риск от хронични проблеми, понякога със загубата на производителност, дори нетрудоспособност и отсъствие от работа. По данни на Global Obesity Observatory към 2019 г. за България икономическото въздействие на наднорменото тегло и затлъстяването се оценява на 5.23 млрд. лв. или 747 лв. на глава от населението и 4,3% от БВП. Преките и непреките разходи съставляват съответно 12.6% и 87.4% от общите разходи. Затлъстяването тежи с близо 500 милиона лева на здравния бюджет у нас по предварителни оценки (103 млн. лв. са разходите за болнични и извънболнични дейности, 240 млн. лв. за 2019 г. са общите разходи на НЗОК за 4 групи заболявания, 137 млн. лв. са лекарствени продукти в две от групите заболявания).

Разпространението на затлъстяването ще продължава да нараства, както сред възрастните, така и сред децата, ако не бъде предприет комплексен подход от страна на здравните власти. Националната здравна стратегия 2030 посочи затлъстяването сред основните приоритети пред страната ни и изисква спешно стартиране на Национална програма за борба със затлъстяването.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Папа Франциск заклейми наркотрафикантите като "убийци" и се обяви против легализирането на наркотици
Сряда, 26 Юни 2024 13:39
Папа Франциск се обяви срещу легализирането на наркотиците и заклейми наркотрафикантите като "убийци". "Намаляването на пристрастяването към наркотици не се постига чрез либерализиране на употребата...
Общинският съвет на Варна ще заседава утре
Сряда, 26 Юни 2024 13:14
Общински съвет – Варна се събира в четвъртък – 27 юни, в 10:00 часа на редовно заседание, което ще се състои в зала „Пленарна“. В предварителния дневен ред са включени 10 точки. Сесията ще започне с...
Радев: Маските паднаха, Скопие се страхува да признае "българин" и "българско"
Сряда, 26 Юни 2024 13:02
Маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско"...
Природният поевтинява с 1% през юли
Сряда, 26 Юни 2024 12:49
През следващия месец природният газ ще поевтинее с малко над процент и един киловатчас ще струва около 58,80 лева за мегаватчас. Това потвърди изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов по...
Откриват нов експозиционен модул в Музея за нова история на Варна
Сряда, 26 Юни 2024 12:36
Нов експозиционен модул в Музей за нова история на Варна ще бъде открит от 16:30 часа днес. Новият експозиционен модул в постоянната експозиция в Музей за нова история на Варна под наслова „Така виждам...
Министър Цоков: Резултатите от НВО за 10 клас са съизмерими с миналогодишните
Сряда, 26 Юни 2024 12:23
Близо половината от задачите на националното външно оценяване в 10. клас през тази година бяха с практическа насоченост. Това отчете министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на...
Избраха Марк Рюте за генерален секретар на НАТО
Сряда, 26 Юни 2024 12:10
Нидерландския премиер Марк Рюте ще е следващият генерален секретар на НАТО. Днес 32-те страни членки на НАТО избраха единодушно Рюте за следващ генерален секретар на Алианса. Той ще поеме поста от...
Портних преди делото: Политическият момент на тази ситуация е ясен
Сряда, 26 Юни 2024 11:57
Политическият момент на тази ситуация е ясен. Това каза Иван Портних на влизане в Окръжен съд разпоредителното заседание по повторно внесен обвинителен акт срещу него от прокуратурата във връзка замърсяването...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook