Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Прессъобщение за дейности по проект № 2023-1-BG01-KA121-VET-000130417 по Програма „Еразъм+“ в град Барселона, Испания

Вторник, 9 Юли 2024 13:15
Източник: Moreto.net   
Съвременният бизнес и динамиката в обществата поставят на преден план професионалното образование и качествената подготовка на кадрите, което ще гарантира по-добра и удовлетворяваща професионална реализация. Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна е избрала за своя мисия предоставяне на висококачествена професионална подготовка на учениците, необходима за реализацията им в условията на пазарна икономика. Това се постига чрез модерна училищна среда, усъвършенстващи се учители, партньорство с родители, институции и работодатели и участие в различни национални и международни проекти и програми.

Проектът стартира на 01 юни 2023 година. Участието в програмата предоставя възможност за провеждане на практическа професионална дейност в европейски държави, в среда с високи стандарти и постижения. С натрупания опит в друга културна и работна среда участниците имат възможност да усъвършенстват поставените стратегически цели.

Изпълнението на проекта позволява да се осъществяват дългосрочните планове, които гимназията е описала в своята стратегия за развитие. Всичко това е съобразено с принципите на общото европейско образователно пространство.


Цели на проекта:

1. Разширяване на практическите умения по професията и интегриране на добри практики в обучението по специалности.

2. Повишаване на мотивацията за изучаване и развитие по професиите в сферата на туризма.

3. Синхронизиране на професионалната подготовка в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна с настъпващите тенденции, изисквания, иновации и потребности в сферата на туризма.

4. Успешна реализация на завършващите ученици с продължаване на развитието им в сектор „Туризъм“.

5. Повишаване на мотивацията за учене, личностно и професионално развитие сред учениците от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна.

В изпълнение на проекта се проведе краткосрочна ученическа мобилност с цел практическото обучение по професиите „Хотелиер“, „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“, „Ресторантьор“ и „Готвач“ да бъде надградено и разширено и да се развият професионалните знания, умения и компетентности. В мобилността се включиха ученици от XI клас и трима учители, които придружиха и подкрепяха групата по време на престоя ѝ.

Мобилността се осъществи в рамките на три седмици, в периода от 15.06.2024 г. до 05.07.2024 г., в седем приемащи компании в град Барселона, Испания. Дестинацията бе избрана, защото учениците от XI клас от професиите „Хотелиер“, „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“, „Ресторантьор“ и „Готвач“ изучават особеностите на туристите от различни националности, европейските кухни, спецификите им и многообразието от десерти, свързани с отделните празници. Мобилността предостави възможност за развитие на техните професионални знания и умения с акцент върху испанската кухня. Учениците от професия „Хотелиер“ активно участваха в работните процеси в местата за настаняване, където бяха разпределени, и това им позволи да направят сравнение с работната среда в своята страна.


Всички тридесет ученици, участвали в мобилността, получиха оценка по задължителна производствена практика, която е застъпена в обучението им по професиите.

Участието им в международна мобилност ги постави в среда, в която работиха, общуваха и се обучаваха на чужд език. Работата на учениците в екипа на приемащите компании разви техните умения да се адаптират в мултикултурна среда, да общуват и да взаимодействат с различни хора, да управляват времето си, да вземат самостоятелно решения, да са толерантни, отговорни и да вярват във възможностите си. Всичко това ги направи по-подготвени, знаещи и можещи професионалисти, любознателни личности с по-големи възможности за професионална реализация и личностно развитие.

В дейностите по проект № 2023-1-BG01-KA121-VET-000130417, финансиран по Програма „Еразъм+” на Европейския съюз (ЕС), Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Професионално образование и обучение“ бе проведен и Job shadowing на шест преподаватели по професионална подготовка от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" – Варна. В периода 23 – 29 юни 2024 г. учителите посетиха град Барселона, Испания, където се запознаха с различни видове места за настаняване и училище в сферата на професионалното образование. Там имаха възможност да се срещнат с техни колеги, които ги запознаха с испанската образователна система и споделиха често срещани проблеми.

На 12.07.2024 г. ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна, в ролята си на бенефициент по Програма „Еразъм+“, ще проведе Валоризационна конференция във връзка с представяне на проект № 2023-1-BG01-KA121-VET-000130417, финансиран по Програма „Еразъм+” на Европейския съюз (ЕС), Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Професионално образование и обучение”.

По време на събитието ще се направи обзор на осъществените дейности и на успехите, постигнати от участниците в проекта – ученици от XI клас на гимназията от професии „Хотелиер“, „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“, „Ресторантьор“ и „Готвач“. Всички участници ще бъдат отличени със сертификати.

Europass сертификата дава възможност на учениците да докажат своите придобити квалификации и умения в цяла Европа. Разработен е на европейско ниво с цел да подобри прозрачността на квалификациите и да улесни мобилността на всички, които желаят да работят или да се обучават в Европа.

По време на конференцията на зрителите на събитието ще бъде представена и информация за бъдещи проекти по Програма „Еразъм+“, които ще се осъществят от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна през учебната 2024/2025 година и предстоящите мобилности в град Лисабон, Португалия.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Варна и Черноморие
Ето как е изглеждал намереният саркофаг край Варна като маса в плажен бар
Четвъртък, 25 Юли 2024 14:52
Снимка от плаж Radjana Beach в курорта Св. Св. Константин и Елена отпреди 2 години показва намерения саркофаг край Варна като част от маса в плажния бар, научи Moreto.net. На фотоса ясно се вижда как артефактът...
Какво време ни очаква утре по морето?
Четвъртък, 25 Юли 2024 13:41
Тази нощ над Централна и Източна България ще има значителна облачност, на места с краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици. В Централния Предбалкан са възможни значителни количества на валежа....
Община Варна ще търси директор на общинското предприятие ТАСРУД
Четвъртък, 25 Юли 2024 13:27
Община Варна обяви конкурс за директор на общинското предприятие „Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение" (ТАСРУД). Минимално изискване към кандидатите е завършено висше...
19 плажа по най-северното ни Черноморие остават без спасители
Четвъртък, 25 Юли 2024 13:13
Деветнайсет плажа на територията на област Добрич остават без водно спасяване през настоящия летен туристически сезон. Без водни спасители са десет плажа в община Шабла, пет в община Каварна и четири в...
Турнето на Васил Петров започва от Варна - отбелязва 30 години в музиката на Летния театър
Четвъртък, 25 Юли 2024 12:47
За да отбележи своите 30 години в музикалния свят, Васил Петров е подготвил за почитателите на романтичната музика специална вълнуваща програма The Best of. Васил Петров е една от емблемите на българския...
Ансамбли от 8 държави ще участват в Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“ 2024
Четвъртък, 25 Юли 2024 12:21
От 29 юли до 1 август във Варна ще се проведе 32-то издание на Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“. Тази година в него участват ансамбли над 400 артисти от 8 държави. Гостуват фолклорни формации...
Кметът на Варна: Общината няма да обжалва решението на съда за акциите в Пловдивския панаир
Четвъртък, 25 Юли 2024 11:41
Община Варна няма да обжалва решението на съда, с което се обявява за нищожно прехвърлянето на варненските акции в Пловдивски панаир. Това съобщи кметът на морската столица Благомир Коцев. "Акциите засега...
Младежкият симфоничен оркестър на Макао тази вечер на „Варненско лято“
Четвъртък, 25 Юли 2024 11:13
Младежкият симфоничен оркестър на Макао гостува тази вечер на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. В програмата са включени Симфонична поема от Бун-Чинг Лам, посветена на 500-годишнината...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.3 + 2.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook