Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Учени откриха океани от вода на Марс

Вторник, 13 Август 2024 11:19
Източник: Moreto.net   

Преди повече от 3 милиарда години прашната червена планета е имала океани и реки.
Снимка на НАСА от 2018 г. на Марс по време на прашна буря, направена от космическия телескоп Хъбъл. Преди повече от 3 милиарда години прашната червена планета е имала океани и реки. Тази вода изчезва, оставяйки само лед на повърхността, повечето от които в полярните шапки. Нов анализ на вътрешността на Марс предполага, че голяма част от течната вода все още съществува в кухини на скалите на 10-20 километра под повърхността.

Използвайки сеизмична активност, за да изследват вътрешността на Марс, геофизиците са открили доказателства за голям подземен резервоар с вода - достатъчно, за да запълни океаните на повърхността на планетата.

Данните от спускаемия модул Insight на НАСА позволиха на учените да преценят, че количеството подпочвена вода може да покрие цялата планета на дълбочина между 1 и 2 километра, или около една миля.

Въпреки че това е добра новина за тези, които проследяват съдбата на водата на планетата след изчезването на океаните й преди повече от 3 милиарда години, резервоарът няма да е от голяма полза за всеки, който се опитва да се докосне до него, за да снабди бъдеща колония на Марс. Намира се в малки пукнатини и пори в скала в средата на марсианската кора, между 11,5 и 20 километра (7 до 13 мили) под повърхността. Дори на Земята сондирането на такава дълбочина би било предизвикателство.

Находката обаче посочва друго обещаващо място за търсене на живот на Марс, ако резервоарът може да бъде достъпен. За момента помага да се отговори на въпроси относно геоложката история на планетата.

„Разбирането на марсианския воден цикъл е от решаващо значение за разбирането на еволюцията на климата, повърхността и вътрешността“, каза Васан Райт , бивш постдокторант на UC Berkeley, който сега е асистент в Scripps Institution of Oceanography на UC San Diego. „Полезна отправна точка е да се определи къде има вода и колко има.“

Райт, заедно с колегите си Майкъл Манга от Калифорнийския университет в Бъркли и Матиас Морцфелд от Scripps Oceanography, описаха подробно своя анализ в статия, която ще се появи тази седмица в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.


Изрез от марсианската вътрешност под спускаемия модул Insight на НАСА. Горните 5 километра от кората изглеждат сухи, но ново проучване предоставя доказателства за зона от напукана скала на 11,5-20 км под повърхността, която е пълна с течна вода - повече от обема, който се предполага, че е запълнил хипотетичните древни марсиански океани .

............

Учените са използвали математически модел на скалната физика, идентичен с моделите, използвани на Земята за картографиране на подземни водоносни хоризонти и петролни полета, за да заключат, че сеизмичните данни от Insight се обясняват най-добре с дълбок слой напукана магматична скала, наситена с течна вода. Магматични скали са охладена гореща магма, като гранита на Сиера Невада.

„Установяването, че има голям резервоар с течна вода, дава известен прозорец към това какъв е бил или би могъл да бъде климатът“, каза Манга, професор по земни и планетарни науки от UC Berkeley. „А водата е необходима за живота, какъвто го познаваме. Не виждам защо [подземният резервоар] не е обитаема среда. Със сигурност е вярно на Земята - дълбоки, дълбоки мини съдържат живот, дъното на океана съдържа живот. Не открихме никакви доказателства за живот на Марс, но поне идентифицирахме място, което по принцип би трябвало да може да поддържа живот.

Манга отбеляза, че много доказателства - речни канали, делти и езерни отлагания, както и променени от водата скали - подкрепят хипотезата, че водата някога е текла по повърхността на планетата. Но този влажен период е приключил преди повече от 3 милиарда години, след като Марс загубва атмосферата си. Планетарните учени на Земята са изпратили много сонди и спускаеми апарати на планетата, за да разберат какво се е случило с тази вода - водата, замръзнала в полярните ледени шапки на Марс, но не може да се обясни всичко - както и кога се е случило и дали съществува или е съществувало живот на планетата.

Новите открития са индикация, че голяма част от водата не е избягала в космоса, а се е филтрирала надолу в кората.


Спускаемият модул Insight беше изпратен от НАСА на Марс през 2018 г., за да изследва кората, мантията, ядрото и атмосферата и записа безценна информация за вътрешността на Марс преди мисията да приключи през 2022 г.

Insight откри земетресения на Марс с магнитуд около 5, метеорни удари и тътнежи от вулканични зони, всички предизвикали сеизмични вълни, които позволиха на геофизиците да изследват вътрешността.

По-ранна статия съобщава, че над дълбочина от около 5 километра горната кора не съдържа воден лед, както подозираха Манга и други. Това може да означава, че има малко достъпни замръзнали подземни води извън полярните региони.

Новата статия анализира по-дълбоката кора и заключава, че „наличните данни се обясняват най-добре с наситена с вода средна кора“ под местоположението на Insight. Ако приемем, че кората е подобна на цялата планета, екипът твърди, че трябва да има повече вода в тази зона на средната кора от „обемите, за които се предполага, че са запълнили хипотетичните древни марсиански океани“.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини - Наука
Лени Кравиц с концерт тази вечер в Бургас
Вторник, 6 Август 2024 11:47
Американският изпълнител Лени Кравиц ще изнесе тази вечер първият си концерт в Бургас, част от турнето му Blue Electric Light Tour. Очаква се събитието да бъде посетено от 12 000 души, обявиха от Община...
Варненското издателство “Меченосец” с премиера на Алея на книгата
Понеделник, 5 Август 2024 10:25
Интересно книжно четене за най-малките се проведе в неделя в рамките на Алея на книгата Варна 2024. Авторът Събина Георгиева представи книгата си за деца "Перото на Сами" на сцената на културната програма...
Aerosmith се оттеглят от турнета
Понеделник, 5 Август 2024 16:41
Aerosmith обвиха, че гласът на Стивън Тайлър е бил трайно увреден миналата година и групата повече няма да прави турнета. Емблематичната група зад хитове като „Love in an Elevator“ и „Livin' on the...
"Български Рейв Архив" видео инсталация и представяне на фотокнигата на Владислав Илиев във Варна
Понеделник, 5 Август 2024 16:14
Последният проект на визуалния артист Владислав Илиев - фотокнигата "Български Рейв Архив" е естествено продължение на изложбата, представена в края на 2021 г. Фотокнигата акцентира върху архивното изследване...
Днес във Варна: Филм разказва за Института по океанология и сложната, но вълнуваща работа на българските учени
Понеделник, 5 Август 2024 15:30
В рамките на Младежкия еко фестивал „Варна - Морето” днес от 21:00 часа с вход свободен в Градинката пред Аквариум - Варна. Автори на “Наука за морето” са учените от екипа на Института по Океанология,...
Морските ритуали, традиции и суеверия в новата изложба на Военноморския музей
Понеделник, 5 Август 2024 15:04
На 9 август (петък) от 11:00 часа във Военноморския музей във Варна ще бъде открита изложбата „Морски ритуали и традиции“. Обхващайки различни периоди от морската история на човечеството тя проследява...
Васил Петров представя във Варна изложба живопис „in vino…”
Понеделник, 5 Август 2024 12:40
Васил Петров отново оставя въображението да движи ръката и мисълта му. Живописните му разсъждения са своеобразно продължение на миналогодишната идея „Август, като осем, като безкрайност…” Този път тя намира...
Бивш посланик, преживял опит за покушение в Йемен, представя романа си "Посолство" във Варна
Понеделник, 5 Август 2024 11:48
Бившият ни посланик в Йемен и Кувейт Борис Борисов ще представи премиерно своя роман "Посолството", базиран на действителни събития. По време на мандата си в Йемен, Борисов преживява опит за отвличане...
Търси в новини:
1213141516171819202122

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook