Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Днес откриват изложбата „Пасажери между две морета“, която свързва художници от Варна и Дордрехт

Сряда, 19 Юни 2024 13:31
Източник: Moreto.net   
„Пасажери между две морета“ е съвместна изложба на художници от Нидерландия и България, обединени около идеите за обмен на изкуство, развивани през последните над четири десетилетия. Двата града са побратимени от 2001 г. Сега Фондацията за побратимяване „Дордрехт – Варна“ и Община Варна в партньорство с Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ представят произведения на 13 автори от двете страни. Включени са творби в различни направления на визуалните изкуства – от живопис и скулптура до видео арт и инсталация.

Откриването на изложбата е на 19 юни от 18:00 ч., тя ще бъде експонирана във Варненската галерия до 10 юли 2024 г.

Варненските имена в проекта са уважаваните художници Ангел Атанасов, Велина Гребенска, Владимир Иванов, Илия Янков, Милко Божков, Стефка Георгиева и Цветан Кръстев.

Холандската страна ще бъде представена от Аника Хокстенбак, Бабс ван Хюйтен, Герхард Лентинк, Ян Стров, Нико Парлевлийт и Сами Шекел. Селекцията на българските артисти е направена от Ирена Димитрова, експерт "Съвременно изкуство и галерии" в дирекция "Култура и духовно развитие" на Община Варна.

Гости на откриването ще бъдат Джон Петерс - представител на фондацията за побратимяване "Дордрехт - Варна", и Тон Делемаре - един от основателите, заедно с починалата си наскоро съпруга Ада Д’Амкур, на фондацията „Проекти Източна Европа“.

Съпътстващо изложбата събитие ще бъде лекцията, която Герхард Лентинк ще изнесе на 21 юни, петък, от 10:00 ч., в галерия „Графит“. Тя ще бъде посветена на Музея на Дордрехт - един от най-старите в Нидерландия.

В дните преди откриването на изложбата проф. Владимир Иванов, един от най-дългогодишните и посветени участници в културния мост между Варна и Дордрехт, споделя пред Нина Локмаджиева свои мисли за историята и значението на връзката между артистичните общности на двата града:

“В края на 70-те години на миналия век Тон Делемаре и Ада Д’Амкур се срещат с художника Румен Скорчев, който предизвиква техния интерес към България. Те бяха тук, във Варна, за пръв път през 1979 г., тогава се видяхме и доста си поговорихме. Бяха основали вече в Дордрехт фондацията „Проекти Източна Европа“. Радвам се, че Тон, днес над 90-годишен, е деен и енергичен, и ще дойде сега във Варна. Сърцето на ентусиазма в онези години беше Ада. Те двамата просто искаха да протегнат ръка на Източна Европа, която тогава беше за тях и за цяла Западна Европа едно бяло петно на картата. Припомням, че са от поколението западноевропейци, които преживяха 1968-а година. Това е специална прослойка в Европа и Америка, те имат тази закалка, тази начална скорост, която ги отвежда към връзки, които не са от общ порядък - да кажем, Амстердам - Варна или Лондон - Калкута. Те бяха любопитни хора, занимаваха се и с куклен театър, една от връзките им беше с тукашния Куклен театър и с тогавашния му директор Йордан Тодоров. Наши куклени артисти им гостуваха в Дордрехт. Историята на моята връзка беше белязана от следния анекдот - в момента преди да си тръгнат от своето първо идване тук, бяхме се сприятелили вече, Тон ми каза: “Ние следващата година ще дойдем отново, какво би искал да ти донесем от Холандия?” Тогава беше общоизвестно, че те са по-богати и могат да донесат нещо, което тук го няма. А аз им казах: “Следващата година в Музея за съвременно изкуство в Амстердам ще има една изложба. Бих искал, ако може, да донесете каталога й”. Той се изненада как може аз тук, на края на Европа, да знам какво ще има в музея в Амстердам през следващата година. А аз бях прочел календара на музея в едно италианско списание. И наистина ми донесоха този каталог. Нататък, през 1984 г., те поканиха две групи художници по 15 души да гостуват в Дордрехт на две вълни. Първо отидоха първите - Ванко Урумов, Стоимен Стоилов, Петьо Маринов, Георги Лечев, Милко Божков - бяха доста хора, а с втората вълна отидохме ние с Альоша Кафеджийски и други, Росен Донев беше с нас и там ни организираха изложби.

В Дордрехт имаха един арт център “Пиктура” - обединение на художници, което датира от 18. век - малко подобен на нашия “Вулкан”, но по-скромен като мащаб, с ателиета и изложбена зала. Това беше центърът на нашата дейност. Бяхме в контакт с колегите, които имаха ателиета там. Бяха най-различен тип художници. За малките мащаби на града - около 120 хиляди жители, имаше много и добри художници, и тази компания беше стимулираща. Тон беше член на местната община в качеството си на деятел в градския съвет и това също допринесе.

Дали се случи нещо във Варна след тази две вълни? Да, случи се. Варна стана център на съвременното изкуство в България. Не говоря само за така наречената Варненска графична школа, но тук станаха нещата, в които прозвучаха за пръв път в България разни звуци от съвременното изкуство. Нашата група художници от 1989 г. беше част от този резултат - направихме в салона на СБХ във Варна такава изложба, каквато не беше правена у нас. Е, имаше някакви звуци преди това, но тази изложба беше нещо различно. Групата ни нямаше име, основахме я първо във “Вулкан” през 1986-87 г. - в началото бяхме 7 души, след това 10. Издадохме година по-късно и една книга - само в 13 екземпляра, всеки номериран, като всеки от седемте автори имаше по едно фолио - 4 страници. Това е първата българска арт книга / книга, създадена изцяло от художници - текст и образ.

Тези връзки на Варна с Дордрехт имаха продължение през 90-те години - една група скулптори от Варна гостуваха пак в Дордрехт. Имаха изложба в много специфично място, наречено Буш - обрасло с храсталаци - с тази материя те създадоха своите произведения, сред тях бяха Альоша Кафеджийски, Кирил Янев, Венелин Иванов, Валентин Иванов и други. Издадоха каталог и имаха честта да приемат визитата на кралицата на Нидерландия сред своите произведения. Аз превеждах, защото от фондацията на Тон и Ада ме помолиха да им помагам. Това беше по време на моя престой в Нидерландия в началото на 90-те. Имаше и следваща среща - масирано присъствие на българи в Холандия. Проектът “Северно море - Черно море / Черно море - Северно море” дойде и във Варна.

Сегашната изложба в Градската галерия представя една много цветна компания от българска страна - това са част от най-активните и най-качествените художници на Варна в момента. Има представители на различни поколения, всички със солидна творческа биография зад гърба си. Отборът е добре съставен, но със същото качество бихме могли да съставим и съвсем друг отбор - Варна има наистина качествени творци, само че тяхното творчество трябва да бъде огласено по съответния начин, за съжаление в България това не е силната ни страна.

От Холандия можем да се поучим в много посоки. Първо, техният ред и дисциплина им помагат. Те са талантливи хора, но на таланта винаги му трябва патерицата на реда и дисциплината. В това отношение са перфектни. Те са една от най-напредналите страни не само в Европа, а и в света, благодарение на техния светъл характер. Имат огромен принос в изкуството и не само в него - имат философи, учени, те са една сравнително малобройна нация за европейските и световни мащаби, но със забележителен принос в културата и във всяко едно направление. Много иновативни, инициативни, практични, много адаптивни в определени турбуленции, те съумяват да извлекат максимума от всякакви ситуации. Имат постижения в много посоки - една перфектно развиваща се съвременна общност. Това наистина е за поука, защото ние, да не кажем, че сме техен антипод, но имаме какво да учим от тях.

Ценен е този диалог с Дордрехт, защото той развива една от посоките, които могат да обогатят Варна и България по много начини, както го е правил вече. Тон и Ада бяха наистина много дейни и допринесоха за качеството на този диалог. Тази връзка просто не бива да се губи. Нека да я запазим и за тези след нас.”

Откриването на изложбата е на 19 юни от 18:00 ч., тя ще бъде експонирана във Варненската галерия до 10 юли 2024 г.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Премиера на книгата на Ангел Г. Ангелов “Басейнът, както и други разкази за любовта”
Събота, 15 Юни 2024 16:52
Новият сборник с разкази на писателя Ангел Г. Ангелов „Басейнът, както и други разкази за любовта“, издание на ИК “Хермес”, ще има своята варненска премиера на 17 юни в Художествения музей “Георги Велчев”....
Днес във Варна се открива 15-тото издание на фестивала "Опера в Летния театър"
Събота, 15 Юни 2024 12:43
Днес във Варна се открива 15-тото издание на фестивала "Опера в Летния театър". В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус,...
Изключителна колекция идва във Варна с графични творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро
Събота, 15 Юни 2024 11:58
Изключителна частна колекция на галерия “Vivacom Art Hall Oborishte 5” с графични творби на големите творци Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро ще радва жители и гости на Варна. За първи...
Кметът на Варна награди лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят"
Петък, 14 Юни 2024 18:19
Над 200 творби на английски и немски език се състезаваха в осемнадесетото издание на ученическия конкурс Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс...
Музеят на мозайките в Девня отбелязва рожден ден с вход свободен в събота
Петък, 14 Юни 2024 17:18
С Ден на отворени врати и ВХОД СВОБОДЕН за всички посетители (от 10:00 до 16:00 ч.) Музеят на мозайките в Девня ще отбележи 38-мия си рожден ден на 15 юни/ На тази дата през 1986 г. уникалният музей,...
Съвременни артисти от цял свят ще търсят възможности за ново сценично пространство във Варна
Петък, 14 Юни 2024 14:12
Артисти от цял свят пристигат във Варна, за да подкрепят идеята за създаване на ново сценично пространство за танц и други съвременни изпълнителски изкуства в града. На 16 и 17 юни творци от 15 държави...
Прочутият пианист Силвен Моризе с рецитал днес във Варна
Петък, 14 Юни 2024 12:25
От 19:00 часа днес, 14 юни, в концертното студио на Радио Варна ще се проведе събитието „Шопен, живот в изгнание" – рецитал на прочутия пианист Силвен Моризе, който ще изпълни на роял емблематични произведения...
Националният литературен конкурс „Този безкраен свят” награждава своите лауреати във Варна
Четвъртък, 13 Юни 2024 15:21
На 14.06.2024 г. от 13.30 часа в Актовата зала на Първа езикова гимназия млади автори от различни краища на България ще получат дългоочакваните награди от осемнадесетото издание на Националния литературен...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook