Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Защо родителите не трябва винаги да са „в синхрон“ с децата си

Вторник, 28 Май 2024 14:45
Източник: Moreto.net   
Често съветват родителите да бъдат постоянно отворени към децата си и да отговарят на всяка тяхна нужда. Но винаги ли това е правилният подход?

От решаващо значение за здравословното детско развитие е децата да могат да изграждат сигурни връзки с родителите си. Десетилетия изследвания идентифицираха една ключова съставка за този процес: координацията на мозъците и поведението на родителите и децата по време на социални взаимодействия, пише Паскал Вртичка за BBC.

Хората се свързват помежду си, като се синхронизират по много начини. Наречен био-поведенчески синхрон, това включва имитация на жестове и подравняване на сърдечния ритъм и секреция на хормони (като кортизол и окситоцин). Дори мозъците могат да се синхронизират – като мозъчната активност намалява и се увеличава в едни и същи области в приблизително едно и също време, когато прекарваме време с другите.

Проведохме проучване, което показа, че синхронът мозък-мозък между родител и дете може да бъде полезен за привързаността на децата и има тенденция да се повишава, когато родител и дете играят, говорят или решават проблеми заедно. Наскоро обаче започнахме да се чудим дали повече синхрон винаги е по-добре. Нашето скорошно проучване, публикувано в Developmental Science, предполага, че понякога това може да е признак на трудности в отношенията.

Много настоящи съвети за родители препоръчват на родителите да бъдат постоянно „в синхрон“ с децата си. Това означава родителите да бъдат физически близо и настроени към децата си и да предвиждат и незабавно да реагират на всяка тяхна нужда.

Съветът се основава на теорията за привързаността и изследванията, които показват, че по-високата родителска чувствителност и рефлексивното функциониране са полезни за развитието на детето и формирането на сигурна привързаност.

И все пак, въпреки добрите си намерения, този съвет пропуска няколко важни подробности. Например, изследване разкрива, че за около 50-70% от времето родителите и децата не са „в синхрон“. През това време те може да извършват отделни дейности, като например дете да изследва нещо самостоятелно или родител да работи.

Те по-скоро участват в постоянен „социален танц“, включващ настройване един към друг, неуспех да го направят и поправяне на това прекъсване.

И именно този поток от свързване, прекъсване и повторно свързване предлага на децата идеална комбинация от родителска подкрепа и умерен, полезен стрес, който помага на развиващите се социални мозъци на децата.

Изследователите също така са съгласни, че може да има отрицателни последици от това, че родителите и децата постоянно са настроени един към друг. Например, може да увеличи стреса върху връзката и да повиши риска от несигурна привързаност на детето.

Това е особено вярно, ако е свързано с родителите, които свръхстимулират детето си или са твърде отзивчиви към всяка нужда на детето си .

За синхрона родител-дете изглежда, че има " оптимален среден диапазон ". Или, с други думи, повече синхрон може да не е непременно по-добро.


Синхрон и привързаност



В рамките на голям международен екип от изследователи от цяла Европа, моите колеги Трин Нгуен, Мелани Кунгъл, Стефани Хьол, Ларс Уайт и аз се заехме да проучим как точно био-поведенческият синхрон родител-дете е свързан с привързаността.

Поканихме двойки родител-деца – 140 родители и техните 5- до 6-годишни деца – в Лабораторията за социална невронаука на човешката привързаност , където заедно решаваха пъзели с китайски танграм.

Измервахме мозъчната активност с функционална близка инфрачервена спектроскопия "хиперсканиране", за което родителите и децата бяха помолени да носят шапки, свързани с оптични сензори. Записахме и видеоклипове на техните взаимодействия, за да можем да преценим колко поведенчески синхрон демонстрират – колко настроени и внимателни са били един към друг. И накрая, ние оценихме типа привързаност на родителите и децата – известни като представяния на привързаността.

По-рано открихме повишен нервен синхрон в двойките майка-дете и баща-дете по време на различни задачи. При двойките майка-дете невронният синхрон е свързан с редуване при решаване на пъзели или разговори . А при двойките баща-дете , синхронът по време на озадачаване е свързан с това, че татковците са уверени и се наслаждават на ролята си на бащи. Но означава ли това, че по-високият нервен синхрон родител-дете винаги е мярка за добра връзка?

По-високият нервен синхрон може да е резултат от влагането на повишени когнитивни усилия във взаимодействието родител-дете.

В нашето ново проучване ние всъщност наблюдавахме, че майките, които са имали несигурен, тревожен или избягващ тип привързаност, показват по-голям невронен синхрон с децата си. Интересното е, че типовете привързаност на майките не са свързани с това колко са синхронизирани майките и децата по отношение на тяхното поведение. Ние също така открихме увеличен нервен, но намален поведенчески синхрон в двойките баща-дете (в сравнение с двойките майка-дете), независимо от привързаността.

Нашите открития предполагат, че по-високата невронна синхронност може да е резултат от влагането на повишени когнитивни усилия във взаимодействието родител-дете. Ако представянето на привързаността на майките е несигурно, може да е по-трудно за майките и децата да се координират и да си помагат по време на дейности като решаване на пъзели.

Подобно обяснение може да се прилага за невронния синхрон по време на решаване на проблеми баща-дете. Бащите са по-запознати с активната, груба игра. Ангажирането в структурирани и когнитивно взискателни дейности като пъзели може следователно да бъде по-предизвикателно и да изисква повече невронна синхронност за двойките баща-дете.

Уроци, които трябва да се научат



Какво означават нашите нови открития? Най-важното е, че родителите не трябва да смятат, че трябва да бъдат „в синхрон“ с децата си през цялото време и на всяка цена. Високата настройка родител-дете може също да отразява трудности при взаимодействието и често може да доведе до родителско прегаряне , което допълнително влияе негативно на връзката родител-дете.

Разбира се, полезно е, ако родителите са емоционално на разположение, умеят да разчитат сигналите на децата си и бързо и чувствително да реагират на техните нужди. Особено когато децата са малки. Достатъчно е обаче родителите да бъдат „ достатъчно добри “ – да бъдат на разположение, когато децата имат нужда от тях, а не „винаги под ръка“.

Децата също могат да се възползват от свободата и независимостта в емоционално, социално и когнитивно отношение, особено когато пораснат.

Това, което наистина има значение, е връзката родител-дете да функционира добре като цяло. Че децата могат да развият доверие в родителите си и че всички несъответствия, които естествено възникват през цялото време, се поправят успешно. Това е истинската същност на теорията за привързаността, която често се пропуска и погрешно представя в съветите за родителство.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - На фокус
Какво се случва със сградата на бившата „Софийска банка“ във Варна?
Сряда, 20 Март 2024 15:00
Течащите в последните дни дейности по сградата на бившата „Софийска банка“ на ул. Преслав до Областна администрация предизвикаха оживление сред варненци. Хората се надяват, че архитектурното богатство...
Спасяването на кораба "Руен" демонстрира специалните сили на Индия от световна класа, казват анализатори
Сряда, 20 Март 2024 11:53
Спасяването от страна на индийския флот на търговски кораб от пирати край бреговете на Сомалия миналия уикенд показва как армията на Делхи е развила способности на специалните сили наравно с някои от най-добрите...
Най-замърсените градове в света са в Азия, но мръсният въздух засяга повечето от нас, сочи доклад
Вторник, 19 Март 2024 14:30
Всички с изключение на един от 100-те града с най-лошо качество на въздуха в света миналата година са били в Азия, според нов доклад , като климатичната криза играе ключова роля за лошото качество на въздуха...
Розов пеликан се установи на Крайбрежната алея във Варна (видео)
Петък, 15 Март 2024 10:52
Пеликан от спасителния център на зоокъта във Варна се установи на Крайбрежната алея. Птицата съвсем не е беглец. Тя е преминала успешно лечение и сама е преценила, че е време да се върне в естествения...
„Човекът с железния дроб“ почина на 78 години
Четвъртък, 14 Март 2024 18:21
След като се разболява от полиомиелит на 6-годишна възраст, Александър живее целия си живот парализиран. Човек, който привлече много последователи и вдъхнови милиони с историята за живота си в железен...
Женската сила в regiocom Варна
Петък, 8 Март 2024 08:08
В regiocom жените са важна част от големите числа: над 60 процента от служителите са жени. Жените са начело и по отношение на лидерските позиции – 7 от 10 управленски позиции се заемат от жени. Такова...
Владислав Манов: Във Варна най-търсени са двустайните апартаменти. Хората продължават да купуват с цел инвестиция
Четвъртък, 7 Март 2024 08:39
Преди дни гуверньорът на БНБ излезе с коментар, че е възможно охлаждане на ипотечните кредити, което означава възможен сценарий за покачване на лихвите. Паралелно с това, Варна отчита 19% ръст в издадените...
Проф. д-р Димитър Райков е новият Ректор на Медицински университет-Варна
Петък, 8 Март 2024 08:40
Проф. д-р Димитър Райков, д.м.н. е новият Ректор на Медицински университет – Варна с мандат 2024 – 2028 г. Той бе избран от члeновете на Общото събрание на Университета на 7 март 2024 година с мнозинство....
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 Най-четено от На фокус 1 2 3
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook