Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Ново проучване: Диетата с по-малко зехтин може да е най-добра за сърцето

Понеделник, 12 Август 2024 11:24
Източник: Moreto.net   
Зехтинът е основна част от средиземноморската диета, която стана много популярна през последните няколко години.

Предишни проучвания свързват употребата на зехтин с намален риск за няколко здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, възпаление, висок холестерол, когнитивен спад и затлъстяване, както и заболявания като диабет тип 2, болест на Алцхаймер , рак и сърдечно-съдови заболявания.

Това, което не е било ясно досега, казват изследователи от Университета на Флорида, е колко екстра вържин зехтин (EVOO) в диетата е най-здравословен.

Чрез новото си проучване, публикувано наскоро в Journal of the American Heart Association, учените установиха, че както високата, така и ниската употреба на EVOO в диетата е свързана с минимизиране на нивата на холестерола с ниска плътност на липопротеините в кръвта (LDL-C), което е измерване на "лошия" холестерол в кръвта и е маркер за сърдечни заболявания.

Въпреки това, изследователите откриха в 4-седмичния период на пренасяне, участниците, които следваха диета с по-малко употреба на екстра вържин зехтин, продължиха да имат значително по-високи намаления не само на нивата на LDL-C, но и на общия холестерол, липопротеиновия холестерол с висока плътност (HDL-C) , аполипопротеин и нивата на кръвната захар в сравнение с участниците, следващи диета с висока употреба на екстра вържин зехтин.

Диети с висока и ниска употреба на зехтин



За това проучване изследователите са набрали 40 възрастни – 30 жени и 10 мъже – на възраст между 18 и 79 години, които са били изложени на висок риск от атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване .

В продължение на 4 седмици участниците в проучването са следвали пълноценна растителна диета. Част от участниците следвали диета с висока употреба на екстра вържин зехтин, при която използвали 4 супени лъжици екстра вържин зехтин на ден, докато другите следвали диета с ниска употреба с по-малко от 1 чаена лъжичка екстра вържин зехтин на ден.

„Ние знаем, че диетите на растителна основа са по-добри от стандартната американска диета“, каза Моника Агарвал, доктор по медицина, FACC, клиничен доцент, помощник в отдела по сърдечно-съдова медицина в Университета на Флорида и водещ автор на това проучване, пред Medical News Today .

„Имаме убедителни данни и за средиземноморската диета. Това, което не е ясно [е] дали някои компоненти на диетата са повече или по-малко полезни“, посочи тя.

„Една от ключовите разлики между средиземноморската диета и пълноценната растителна диета е количеството мазнини и по-специално зехтина в диетата“, продължи Агарвал. „Исках да разбера дали самият екстра вържин зехтин е добър при диета или просто по-малко лош от алтернативата.“


„Значително намаляване“ на LDL холестерола с употребата на зехтин



В края на 4-те седмици изследователите открили, че участниците в проучването, които са следвали диетите с висока или ниска употреба екстра вържин зехтин, показват значително намаляване на нивата на LDL-C в кръвта.

Освен това и двете групи са имали сходни намаления на кардиометаболитни маркери, включително общ холестерол, аполипопротеин В, HDL-C, кръвна глюкоза и високочувствителен С-реактивен протеин.

Агарвал казва, че не са изненадани от констатациите на проучването, тъй като диетите на растителна основа са свързани с намалени нива на LDL в сравнение със западната диета.

„LDL е „лошият“ холестерол“, обясни тя. „Може да създаде плака в кръвоносните съдове. Гликемичният индекс е кръвната захар и се свързва с диабета. Доказано е, че възпалителните маркери са свързани с повишени нива на събития, а намаляването на възпалителните маркери е свързано с намалени събития.

Консумацията на по-малко екстра вържин зехтин предлага повече предимства по време на 4-седмичен период на пренасяне

Освен това, Агарвал и нейният екип открили, че участниците, следващи диетата с ниска употреба на екстра вържин зехтин, са се сблъскали с още по-голямо намаляване на нивата на LDL-C по време на 4-седмичния период на пренасяне в сравнение с тези, които са следвали диетата с висока употреба на мазнината. По-високи намаления по време на 4-седмичния период на пренасяне също се наблюдават при нивата на общия холестерол, HDL-C, аполипопротеин В и глюкозата при участниците в диета с ниска употреба на екстра вържин зехтин.

„Това е ключовото откритие“, каза Агарвал. „Открихме, че с по-ниски количества екстра вържин зехтин има по-значителни намаления на LDL. Това предполага, че може би самият екстра вържин зехтин не е добрата част от диетата.

„Повечето не винаги е по-добро“



След преглед на това проучване, д-р Дженифър Уонг, сертифициран кардиолог и медицински директор на неинвазивната кардиология в Memorial Care Heart and Vascular Institute в Медицинския център на Ориндж Коуст във Фонтан Вали, Калифорния, каза пред MNT, че смята, че констатациите имат смисъл, че диетата с по-ниско съдържание на мазнини, дори по-здравословните мононенаситени мазнини като зехтин, водят до по-добри метаболитни профили.

„Проучвания като тези, които разглеждат както растителната диета, така и количеството масло – независимо дали става въпрос за мононенаситени здравословни масла като зехтин или наситени мазнини – наистина помагат да се подчертаят непосредствените метаболитни ефекти, които виждаме, когато хората са рандомизирани на по-здравословни опции,“ Уонг продължи.

„Бих искала да видя дългосрочните ефекти от тези диетични промени не само в кръвните тестове, но и в сърдечните крайни точки като инфаркт, инсулт и смърт от сърдечно-съдови причини“. Четири супени лъжици зехтин се равняват на приблизително 480 калории и 56 грама мазнини – това е значителна част от калориите и мазнините в диета с 1500-2000 калории от един източник“, обясни тя.

„Ако индивидът консумира някакви други цели растителни храни като ядки, семена, авокадо, кокос и т.н., нивата на липидите биха били по-високи от препоръчаните. Въпреки че източниците на мазнини ще бъдат получени от моно- и полиненаситени източници в сравнение с наситени източници, твърде много от доброто нещо може да стане контрапродуктивно и да компенсира други нива на хранителни вещества и процеси в тялото,” каза Ричард.

Колко зехтин трябва да има във вашата диета?



„Като цяло, 450-540 калории от мазнини (50-60 грама на ден) биха били препоръчани съответно за диета от 1500-1800 калории дневно“, посочва Ричард.

Диетологът предлага на читателите да задават на себе си и на членовете на семейството си въпроси като тези, за да съберат повече информация за общия си прием на зехтин и мазнини като цяло:

  • Когато готвя със зехтин, измервам ли колко отива в тигана/рецептата или ястието, или просто „оглеждам“ кое според мен е подходящото количество?

  • Има ли допълнителни източници на зехтин, които съм пренебрегнал, включени в храната или деня, като например в дресинги за салати, подправки, хумус, хляб или сосове?

  • Какви други източници на мазнини се консумират през деня - знам ли кои храни биха се считали за мазнини?

  • Новини - теми
    Последни новини
    Варна и Черноморие
    България
    По света
    Бизнес
    Наука
    Туризъм
    Спорт
    Здраве
    Образование
    Култура
    Истории
    Крими
    На фокус
    Избори
    Изпрати новина
    Търси в новини
    Популярни теми
    Библиотеката
    Саниране
    Украйна
    АМ Хемус
    Дупката
    Стара Варна
    Новини - Здраве
    Потвърдиха първи случай в Европа на по-опасния от двата щама на маймунска шарка
    Петък, 16 Август 2024 12:33
    Първи случай в Европа на по-опасния от двата щама на маймунска шарка, потвърди Световната здравна организация. Открит е в Швеция. Европейският офис на СЗО предупреди, че през следващите дни е възможно...
    Проф. д-р Сейит Али Гюмюшташ, международно признат експерт в онкоортопедията, гостува в България
    Сряда, 14 Август 2024 14:39
    Този септември, българските онкоортопедични пациенти ще имат ексклузивната възможност за безплатна консултация с проф. Гюмюшташ във Варна Ефективно лечение на ортопедични тумори В началото на месец...
    СЗО обяви извънредна ситуация за общественото здраве заради маймунската шарка
    Четвъртък, 15 Август 2024 10:16
    СЗО обяви извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб заради маймунската шарка. Решението следва установяване на огнище на заболяването в ДР Конго, което се разпространи и в съседни...
    Ковид щамове на FLiRT вече установени и у нас
    Четвъртък, 15 Август 2024 09:33
    В България вече са установени щамове на варианта FLiRT на "Омикрон". По предварителни данни в България са установени ковид щамове на варианта FLiRT на "Омикрон", обяви проф. Ива Христова, директор на...
    Търсят управител за Тубдиспансера във Варна, обявиха конкурс
    Вторник, 13 Август 2024 15:02
    Общински съвет – Варна обяви конкурс за избор на управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания. Бившият Тубдиспансер остана без ръководител след кончината...
    България е на второ място в Европа по смъртност заради жегата
    Вторник, 13 Август 2024 08:56
    Повече от 47 000 души са загинали в Европа заради високите температури през 2023 г., като страните в южната част на региона са засегнати най-тежко, според доклад на Барселонския институт за глобално здраве...
    До месец премахват старите сгради от терена на Националната детска болница
    Понеделник, 12 Август 2024 16:52
    Премахването на двете стари сгради от терена на Националната детска болница приключва до месец. С това се финализира основната част от дейностите по разчистването. Сграда 2, с която започна работата на...
    Ново проучване: Диетата с по-малко зехтин може да е най-добра за сърцето
    Понеделник, 12 Август 2024 11:24
    Зехтинът е основна част от средиземноморската диета, която стана много популярна през последните няколко години. Предишни проучвания свързват употребата на зехтин с намален риск за няколко здравословни...
    Търси в новини:
    23456789101112

    Изпрати новина

    Полезно
    Списание Hera.bg Спешен зъболекар
    Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
    Лазерна епилация Шофьорски курс
    Афиш Варна Сметка за ток
    Имоти във Варна Патенти
    Препоръчваме
    Дограми и фасади Климатици Варна
    Сметка за вода Обяви Варна
    Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
    Матраци и легла Ел. велосипеди
    Поръчка на храна Мека мебел
    Най-четени
     Всички теми
     Варна и Черноморие
     България
     По света
     Бизнес
     Наука
     Туризъм
     Спорт
     Най-четено от Здраве 1 2 3
     Образование
     Култура
     Истории
     Крими
     На фокус
    Анкета
    Къде предпочитате да отидете на ресторант?
    На крайбрежната алея
    На Морска гара
    На Аспарухов плаж
    В центъра на града
    В квартален ресторант
    Край морето, но извън града
    Далеч от Варна
    Не посещавам
     © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
    ПРИЯТЕЛИ: 
    0.1 + 0.3
    Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
    Moreto.net във Facebook