Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Художествената галерия във Варна открива изложбата “Кръговратът на квадрата”

Четвъртък, 13 Юни 2024 10:45
Източник: Moreto.net   
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 13 до 30 юни 2024 г. съвместната изложба на двама русенски артисти, които съчетават семейния живот и изкуството. Таня и Георги Пасеви са утвърдени художници, сценографи и дизайнери, с множество съвместни изяви и индивидуални отличия. Те създават проекта си “Кръговратът на квадрата” за последното издание на Международния фестивал “Мартенски музикални дни” в дунавския град и решават да покажат негова обогатена версия и пред варненската публика по покана на уважавания художник и графичен дизайнер Димитър Трайчев, с когото си сътрудничат през годините. Изложбата включва произведения живопис, колаж и асамблаж и според двамата автори този избор на техника обяснява до голяма степен техния подход и резултата от работата им.

Откриването на изложбата е на 13 юни 2024 г. от 18:00 ч.

“През годините ние работим като художници в такава посока, когато се изявяваме върху платно, а когато създаваме нещо триизмерно, до голяма степен повтаряме тези технически принципи - споделя Георги Пасев пред Нина Локмаджиева. - Този път подготвихме кавалетни неща за залата на Доходното здание в Русе, а идеята ни сега е да повторим този формат на изложбата, разширен съобразно по-добрите условия, които предлага Варненската галерия.”

Георги Пасев само след месец тръгва за творчески предстой в ателиетата Сите де-з-ар в Париж (Cite internationale des art), придружен от Таня, но гостуването във Варна е важно за него, защото чувства силна връзка с морския град: “Баща ми дълги години е живял в морската столица, любовта ми към Варна тръгва оттам, но по-важното е, че съм отбил военната си служба във Военноморския флот. През тези нелеки години Варненската градска галерия беше моят остров на съкровищата, спасителен пристан, в който бягах, когато излизах в гарнизон.”

За творческия им тандем с Таня, той признава: “Ние работим от доста години заедно и работите ни имат осезаема връзка. Всъщност цял живот сме заедно - работим, рисуваме, излагаме и произведенията ни до голяма степен се допълват, когато бъдат изложени паралелно. Размишлявахме и двамата върху квадрата и кръга, върху кръговрата на живота - така се получи закачката с кръговрата на квадрата. Може да се приеме и като философски размисъл, но и като чиста игра с формата и разсъждение около динамиката на двете геометрични фигури. Ние имаме школовката на образованието ни по дизайн - стъпваме върху основите на Баухаус естетиката. Кръгът и квадратът са част от тези основни елементи, с които Баухаус прави своя разказ за модернизма. Това ни даде посоката за заглавието и стана обединяващата нишка между работите, някои от които бяха направени специално за изложбата, а други са по-стари произведения, които се вписват добре в тази концепция.”

Двамата създават заедно и програмния текст за своя проект: “В природата няма прави ъгли. Животът се окръгля. Човек подрежда света в прави линии и прави ъгли, в квадрат, за да го познае, да го притежава. В пространството на квадрата да подчини кръговрата на времето. Активното човешко творчество да победи пасивната природа. Но квадратът е рамка, лимитирано време с начало и край.

Човешкият живот се движи в ритъма на четворното. Четирите фази на цикличното движение завъртат квадрата в кръг – „Колелото на живота“. В хармоничната цикличност на кръга без начало и край се усеща вечността, небето, Слънцето, Бог.

Квадратът символизира Земята – света, сътворен от Бог. Динамичната диалектика между небесното – вечния човешки стремеж за безсмъртие, и земното – неговото обитание, вписва квадрата на човека в кръга на божественото.”

Димитър Трайчев споделя своя поглед към проекта “Кръговратът на квадрата” на двамата художници:

“С този грижливо изграден балансиран проект на Таня и Георги Пасеви през март 2024 г. се откриха Мартенските музикални дни в Русе. Фестивалът е висока топка в музикалния свят и по него се равняват всички останали. За неговата визуална програма представянето на този проект е голям пробив в позитивна насока.

Не познавам в дълбочина творчеството на Пасеви, но цикличните контакти през последните 20+ години бяха заредени с добронамерена почтеност и позитивна енергия. За артиста тези качества обаче са крайно недостатъчни. Особено за художническо дуо. Задължителният общ хоризонт е пресечен от две променливи повърхнини, резултат от различните гледни точки. Контролът върху пораждащата се турбулентност е третата позиция, създадена през диалога. Динамиката на процеса напомня на “македонската” стрелба в специалните части.

Подвеждащото тихо монохромие и простата линейност на Таня въвлича енергията на цвета на Георги и го принуждава постоянно да маневрира и преструктурира каналите за отстъпление, като създава опорни точки. Новите силови полета изискват буферни зони, които напускат собствения си формат и пресират тектоничната логика на Таня. Кръгът се завърта. Тази почти тактилна семейна игра продължава вече 30 години и няма основание да спре.

Надграждането на образователните стандарти е безсрочна задача. От ученическите години в Казанлък, студентските във Велико Търново през педагогическия опит в Русе Пасеви продължават да развиват системното си любопитство и да опресняват своята чувствителност, за да поддържат неустойчивата рамка на мейнстрийма.

Динамичната, видима и високо оценена работа за Държавния куклен театър Русе е събудила необратимо дизайнерските инстинкти на фамилията. Всъщност те никога не са били приспивани, ме поправя Георги. Вече всяко действие стимулира високия метаболизъм - гаранция за поддържане на добра форма. Таня и Георги продължават да въртят квадрата, докато го превърнат в колело и спокойно могат да пропуснат спирката Живи класици. Те не са обикновени художници.

Те са дизайнери.

Таня и Георги Пасеви ни предлагат едно пътуване през модерността, заредено този път с постмодерна позитивност и незабравени аромати на детството.”

Откриването на изложбата е на 13 юни 2024 г. от 18:00 ч.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Варна и Черноморие
Продължава разследването на трагедията в Бургас
Петък, 21 Юни 2024 09:50
Продължава разследването на трагедията в Бургас. Вчера мъж уби жената с която живее и се самоуби. Тялото на 32-годишната жена е било захвърлено в парк на бургаския жилищен комплекс "Славейков" след убийство...
Община Варна конфискува над 100 електрически тротинетки
Петък, 21 Юни 2024 09:20
102 електрически тротинетки конфискува Община Варна за малко повече от седмица, научи Moreto.net. Градоначалникът Благомир Коцев посочва в профила си във фейсбук, че това ще се случва с всяка електрическа...
Допълнителни автобуси за Черешова задушница във Варна
Петък, 21 Юни 2024 09:03
Допълнителни курсове на няколко автобусни линии ще има във Варна на Черешова задушница, съобщават от Градски транспорт за Moreto.net На 22 юни 2024 г. автобусни линии 40, 18, 118, 118 А и 55 ще обслужват...
На 22 юни започва ММФ "Варненско лято" 2024 (програма)
Петък, 21 Юни 2024 08:05
С концерт на Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна на 22 юни от 20:30 часа ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия...
Над 59 000 ученици ще се явят днес на НВО по математика
Петък, 21 Юни 2024 07:50
Очаква се 59 414 ученици да се явят на Национално външно оценяване по математика след 7. клас днес. Изпитът, който ще започне в 9.00 часа, ще се проведе в 1665 училища в 5430 зали. Изпитният...
Най-важното от Варна във вчерашния 20 юни
Петък, 21 Юни 2024 07:27
Варненски ученици представиха изобретение - зеленчуци растат в кутия Представяте ли си, вместо да тичате до магазина след работа, да можете да си откъснете прясна салата, репички, чушки и други зеленчуци...
Без ток във Варна и областта днес ще са...
Петък, 21 Юни 2024 06:48
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 21 юни, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 08:30 ч. до 13:00 ч. - гр....
Прогноза за времето - 21 юни
Петък, 21 Юни 2024 06:29
По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 24°-26°. Температурата на морската вода е 24°-25°, на север от н. Шабла - 21°. Вълнението...
Търси в новини:
1213141516171819202122

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook