Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Парична гаранция от 10 хил.лева за общинския съветник от ДПС Сали Табаков

Четвъртък, 18 Юли 2024 16:23
Източник: Moreto.net   
Варненският окръжен съд пусна под парична гаранция от 10 хил. лева общинският съветник от ДПС във Варна Сали Табаков, който бе обвинен за притежание на оръжия и боеприпаси без необходимите разрешителни.

Тричленният въззивен състав на Варненския окръжен съд разгледа протест на прокуратурата срещу определение на Районен съд – Варна, с което на лицето не е била определена мярка за неотклонение. Пред втората инстанция, държавното обвинение поиска мярка „домашен арест“.

Защитата изрази становище, че определението на Районния съд е правилно и законосъобразно. Изтъкнато беше, че всички намерени 71 броя оръжия са били регистрирани и са законно притежавани. От тях 26 броя били на режим за самоохрана, а 32 броя - на режим за лов. Мъжът членувал в няколко клуба за спортна стрелба.

Относно боеприпасите защитата подчерта, че откритото количество, което се изчислява на база позволен брой за всяко едно оръжие, е далеч по-малко от позволеното в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Открити били 30 787 броя при позволен максимум от над 156 хиляди броя. В дома, където се съхранявало всичко, многократно били правени проверки от служба КОС (Контрол на общоопасните средства). Нарушения не били открити. Относно твърдението на обвинението, че били намерени и гранати, защитата изтъкна, че това били сувенири – деактивирани и закупени от специализиран магазин. Помещението пък било скрито, тъй като в него били съхранявани пари и ценности и това била защита от кражба.

При обсъждане на влошеното здравословно състояние на обвиняемия, по искане на защитата и след преценка на съда, заседанието протече при частично закрити врати. Адвокатът на Табаков посочи, че обвиняемият се нуждае от спешно специализирано лечение, което няма как да бъде осъществено в домашни условия, поради което и исканата от прокуратурата мярка се явява неподходяща. Представени бяха множество доказателства, подкрепящи поставена диагноза и нуждата от спешно лечение. Според адвоката на мъжа парична гаранция също не е подходяща мярка, тъй като по друго висящо наказателно производство всички банкови сметки на мъжа били блокирани от КПКОНПИ.

След като изслуша становищата на страните и се запозна подробно със събраните материали по делото, съдът излезе с определение. То беше подписано с особено мнение от един от съдиите в състава, който посочи, че според него следва да се потвърди определението на първоинстанционния съд и спрямо Табаков да не бъде взета мярка за неотклонение.

Тричленният състав изтъкна, че наличните по делото доказателства не се отличават с изобилие. Това са протокол за претърсване и изземване на вещи, извършено в условия на неотложност, обяснения на обвиняемия и показания на двама свидетели - инспектори от служба КОС, присъствали на изземването, докладна записка за притежаваните от подсъдимия оръжия и боеприпаси, изготвена от един от свидетелите и копия от разрешителните за притежаване на оръжия.

Мнозинството от състава обаче намери, че доказателствата са достатъчни за формиране на обосновано предположение, че обвиняемия е съпричастен към извършване на престъпление, наказуемо с лишаване от свобода. В тази посока са свидетелските показания, които сочат, че обвиняемият е нямал право да притежава иззетите боеприпаси.

И възраженията на Табаков срещу тези твърдения към момента са неоснователни, тъй е видно че е открито голямо количество боеприпаси, разрешение за притежаването на които към настоящия момент също не е доказано, обвиняемият да е притежавал.

Варненският окръжен съд подкрепи изводът на първоинстанционният съд, че липсва не само балистична експертиза, но и експертна справка, притежават ли намерите вещи характеристики на боеприпаси. Но обосноваността на това предположение е повече от явна, посочва тричленния съдебен състав. Обърна внимание на факта, че описаните в обвинението вещи са намерени извън разрешено за съхранението им помещение. „Дали степента на обществена опасност на конкретното деяние ще доведе до преквалифицирането му в административно нарушение е въпрос, свързан със същината на делото“, посочи съдът. Според него няма данни, че съществува риск лицето да се укрие или да извърши престъпление.

За съда Табаков е обществено известна личност, с установена самоличност и постоянен адрес, на който може да бъде открит за извършване на последващите разследващи действия. Отсъства и реална опасност от извършване на престъпление, с оглед на необремененото му съдебно минало и тежкото здравословно състояние, доказано с множество документи. Необходимостта от неотложно и специфично лечение в специализирано заведение за съдебният състав, прави неприложима мярката за неотклонение „домашен арест“ поради специфичната необходимост от често напускане на дома. Неподходяща за мнозинството от състава е и мярка „подписка”. Тя би била необосновано лека в конкретния случай с оглед естеството на повдигнатото обвинение и предвидената репресивна санкция, посочи съда. Поради изложените съображения като най- подходяща мярка спрямо Табаков бе определена парична гаранция в размер на 10 хиляди лева.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Срещу Табаков има повдигнато и обвинение за пране на пари, както и за помощ на длъжностно лице от МОН да сключи неизгодна сделка за закупуване на автобуси.

След случая той бе освободен като председател на Областния съвет на ДПС във Варна. Поста пое Ерджан Ебатин.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини - България
Облачно време утре по Черноморието
Сряда, 28 Август 2024 13:04
Тази нощ валежите ще спрат и облачността временно ще се разкъсва и намалява, след полунощ над Западна България - до предимно ясно време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Утре преди...
Варна очаква над 300 състезатели в Балкански турнир по лека атлетика
Сряда, 28 Август 2024 12:34
Над 300 състезатели от 6 държави: Румъния, Чехия, Турция, Украйна, Сърбия и България, са дали заявки за участие във второто издание на Балканския турнир по лека атлетика за подрастващи, който отново ще...
Проект: От 1 януари 2025 г. ръст с 15% на минималната заплата
Сряда, 28 Август 2024 12:22
От 1 януари идната година минималната заплата за страната да бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева, което е ръст от 15%. Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено...
Обсъдиха спешни мерки за “тапата” на „Дунав мост“
Сряда, 28 Август 2024 12:06
Предприемането на спешни мерки за “тапата” на „Дунав мост“ при Русе. Това бе обсъдено на среща на премиера Димитър Главчев с вътрешния министър Атанас Илков, с министъра на транспорта и съобщенията Красимира...
Читател: Вижте квартал "Трошево" или каквото е останало от него... (снимки)
Сряда, 28 Август 2024 11:55
Плачевно състояние на улици и тротоари, мръсотия, липса на зелени площи, стърчащи арматури от шахти и неуредено движение в малките улички са само част от проблемите, за които споделя читателка на Moreto.net...
Пеевски отговори на Доган: Това е европейска България
Сряда, 28 Август 2024 11:41
"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие...
Очаква се поевтиняване на природния газ с по-малко от 2% през септември
Сряда, 28 Август 2024 11:31
Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от предвидените 2 процента. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво. Изпълнителнителният директор...
Маркет линкс: ГЕРБ са първи, ако изборите са сега
Сряда, 28 Август 2024 11:17
ГЕРБ ще са първа сила с 21,9%, ако предсрочните парламентарни изборите бяха днес. Това сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС". ДПС като монолитна...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Най-четено от България 1 2 3
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook