Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

"Албена" ще е домакин на годишната среща на местните власти

Днес, 7 Октомври 2024 16:27
Източник: Moreto.net   
Сн.: Fb.: Albena Resort
От 13 до 15 октомври 2024 г. в к.к. „Албена“ ще се проведе Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

В тридневния форум ще вземат участие над 800 представители на българските общини - кметове, председатели на общински съвети, общински съветници. Поканени за участие са представители на Европейския парламент, Комитета на регионите на ЕС, правителството, български и чуждестранни партньори на НСОРБ.

Форумът ще бъде открит на 13.10.2024 г. /неделя/ в 16,00 ч. от Президента на Република България Румен Радев.

В началото на новия мандат на европейските институции пленарната сесия на Годишната среща на местните власти ще фокусира вниманието върху общоевропейските предизвикателства и приоритетите на ЕС и инвестициите с европейски и национални средства. Тя ще се състои на 13.10. 2024 г. от 16,30 часа в зала "Перуника" на к.к. "Албена" и в нея ще вземат участие Виолета Коритарова - министър на регионалното развитие и благоустройството /очаква се потвърждение/, Росен Карадимов - министър на иновациите и растежа, и Андрей Новаков - член на Европейския парламент.

На пленарната сесия ще бъдат връчени и Годишните награди на НСОРБ за 2024 г.

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще участва и в дискусиите по време на тематичния форум, посветен на иновациите и умните градове, който ще се състои на 14.10.2024 г. от 9,30 часа. Основните теми, които ще бъдат обект на обсъждания, са свързани с политиките и подкрепата на държавата за иновативни дейности. От ключов интерес за местните власти е развитието на проектите за подкрепа на индустриалните паркове. Напредъкът по проектирането и реализирането на идеите за Дунавски индустриален парк и Водородната долина в Стара Загора ще бъдат конкретните примери, които ще фокусират дебата.

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров ще участва в специализиран форум, посветен на предизвикателствата в сферата на управлението на отпадъците. Процесът по трансформиране на системите за управление на отпадъците далеч надхвърля задачата на общините за преструктуриране на таксата „битови отпадъци“. Форумът „Управлението на отпадъците – споделена отговорност на общините и държавата“ ще се състои на 14 октомври 2024 г. от 15,00 часа в рамките на Годишната среща на местните власти в „Албена“.

Във втория делови ден на Годишната среща на местните власти, 14 октомври, ще се проведе форум, посветен на използването на местните ресурси за стопанско оживяване на селските райони и дискусия за възможностите и пречките пред интегрираното използване на образователната и културната инфраструктура в общините.

На 15 октомври 2024 г. в две паралелни сесии ще бъдат обсъждани въпроси, свързани с развитието на капацитета на общинските съвети като политически орган на местното самоуправление и взаимодействието на общините с електроразпределителните дружества. Предвижда се подписване на Рамково споразумение между НСОРБ, ЕРМ Запад, ЕР Юг и ЕРП Север.

Проектът на Рамковото споразумение, което набелязва конкретни мерки, имащи за цел подобряване на оперативното взаимодействие на общините с ЕРП на техните територии, е изготвен от съвместна работна група. Предвидените в документа мерки обхващат следните направления:

  • Осигуряване на устойчивост и качество на услугата електроснабдяване за гражданите и бизнеса.

  • Своевременно изпълнение на ангажиментите по присъединяване на нови обекти за консумация, производство и съхранение на електроенергия, както и на процедурите по проектиране и изграждане на енергийни обекти.

  • Подобряване на взаимодействието при устройственото планиране и при инвестиционното проектиране на енергийните обекти.

  • Провеждане на ефективни превантивни дейности и координация в реакцията при бедствия.

  • Изпълнение на съвместни дейности и инициативи по прилагане на зелените политики.

  • Усъвършенстване на нормативната уредба по теми от общ интерес.

    Рамковото споразумение дава възможност да бъде конкретизирано чрез договори на всяка община с електроразпределителното предприятие на нейната територия, в които с конкретни ангажименти да бъдат отразени местните специфики и потребности.

    Предвиден е и механизъм за координация на сътрудничеството между НСОРБ и трите дружества в изпълнение на споразумението.

    В дните на Годишната среща на местните власти в пространствата пред конферентен център „Перуника“ в курорта „Албена“ ще се състои изложението „Общинско ЕКСПО“, което представя технологии и съвременни решения, свързани с дейността на общините, машини и оборудване. Организатор е дружеството „НСОРБ – Актив“.

  • Новини - теми
    Последни новини
    Варна и Черноморие
    България
    По света
    Бизнес
    Наука
    Туризъм
    Спорт
    Здраве
    Образование
    Култура
    Истории
    Крими
    На фокус
    Избори
    Изпрати новина
    Търси в новини
    Популярни теми
    Библиотеката
    Саниране
    Украйна
    АМ Хемус
    Дупката
    Стара Варна
    Новини - България
    Полицията увеличава броя на камерите по пътищата
    Неделя, 6 Октомври 2024 13:24
    Мярката за конфискуване на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори дава резултат. Техническите средства, с които се установява дали има наличие на наркотични вещества или алкохол в кръвта, са изключително...
    Какви са промените в цените на основни хранителни стоки?
    Неделя, 6 Октомври 2024 12:14
    Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита минимално повишение на цените на някои основни хранителни стоки и зеленчуци през последната седмица. Индексът на тържищните цени (ИТЦ),...
    Започва акция за предпазни колани и детски столчета
    Неделя, 6 Октомври 2024 11:48
    От понеделник до неделя "Пътна полиция" ще следи дали водачите и пътниците в автомобилите са с поставени предпазни колани, дали децата се превозват правилно и за използване на защитни каски, каза в "Денят...
    Епидемиолог: Октомври е най-подходящото време за ваксинация срещу грип
    Неделя, 6 Октомври 2024 10:42
    Най-правилното време за ваксинация срещу грип е през октомври, но ако човек не се ваксинира през октомври месец, може да го направи през ноември, декември или януари месец. След октомври месец има ползи...
    Двама младежи и две девойки - наркопласьори са задържани във Варна
    Неделя, 6 Октомври 2024 10:19
    За незаконна търговия с наркотици във Варна са задържани за срок до 24 часа двама мъже на 19 и 23 година и две жени на 18 и 19-годишна възраст, известни на полицията. При проведена специализирана операция,...
    Кои химикали са най-честата причина за забрана на детски стоки?
    Неделя, 6 Октомври 2024 09:57
    Фталати, хром, никел, кадмий и олово са сред най-често срещаните химични елементи и съединения в забраняваните за продажба и изтегляни от пазара и потребителите стоки за деца. Това съобщават от онлайн...
    Над 1000 души посетиха АЕЦ "Козлодуй" в Деня на отворените врати
    Неделя, 6 Октомври 2024 09:31
    Над хиляда посетители посрещна атомната електроцентрала на 5 октомври 2024 г., което е най-големият брой в досегашната история на Деня на отворени врати в АЕЦ „Козлодуй”. Гости от страната и чужбина...
    Държавата ще решава кризата с медицинските кадри с по-високи заплати
    Неделя, 6 Октомври 2024 08:40
    Държавата се опитва да реши кризата с медицинските кадри като предлага по-високо заплащане. Специализантите ще получават над доходите си още около 2330 лева - или две и половина минимални заплати. Бонусът...
    Търси в новини:
    1234567891011

    Изпрати новина

    Полезно
    Списание Hera.bg Спешен зъболекар
    Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
    Лазерна епилация Шофьорски курс
    Афиш Варна Сметка за ток
    Имоти във Варна Патенти
    Препоръчваме
    Дограми и фасади Климатици Варна
    Сметка за вода Обяви Варна
    Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
    Матраци и легла Ел. велосипеди
    Поръчка на храна Мека мебел
    Най-четени
     Всички теми
     Варна и Черноморие
     Най-четено от България 1 2 3
     По света
     Бизнес
     Наука
     Туризъм
     Спорт
     Здраве
     Образование
     Култура
     Истории
     Крими
     На фокус
    Анкета
    Къде предпочитате да отидете на ресторант?
    На крайбрежната алея
    На Морска гара
    На Аспарухов плаж
    В центъра на града
    В квартален ресторант
    Край морето, но извън града
    Далеч от Варна
    Не посещавам
     © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
    ПРИЯТЕЛИ: 
    0.3 + 0.3
    Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
    Moreto.net във Facebook