Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

"Албена" ще е домакин на годишната среща на местните власти

Днес, 7 Октомври 2024 16:27
Източник: Moreto.net   
Сн.: Fb.: Albena Resort
От 13 до 15 октомври 2024 г. в к.к. „Албена“ ще се проведе Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

В тридневния форум ще вземат участие над 800 представители на българските общини - кметове, председатели на общински съвети, общински съветници. Поканени за участие са представители на Европейския парламент, Комитета на регионите на ЕС, правителството, български и чуждестранни партньори на НСОРБ.

Форумът ще бъде открит на 13.10.2024 г. /неделя/ в 16,00 ч. от Президента на Република България Румен Радев.

В началото на новия мандат на европейските институции пленарната сесия на Годишната среща на местните власти ще фокусира вниманието върху общоевропейските предизвикателства и приоритетите на ЕС и инвестициите с европейски и национални средства. Тя ще се състои на 13.10. 2024 г. от 16,30 часа в зала "Перуника" на к.к. "Албена" и в нея ще вземат участие Виолета Коритарова - министър на регионалното развитие и благоустройството /очаква се потвърждение/, Росен Карадимов - министър на иновациите и растежа, и Андрей Новаков - член на Европейския парламент.

На пленарната сесия ще бъдат връчени и Годишните награди на НСОРБ за 2024 г.

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще участва и в дискусиите по време на тематичния форум, посветен на иновациите и умните градове, който ще се състои на 14.10.2024 г. от 9,30 часа. Основните теми, които ще бъдат обект на обсъждания, са свързани с политиките и подкрепата на държавата за иновативни дейности. От ключов интерес за местните власти е развитието на проектите за подкрепа на индустриалните паркове. Напредъкът по проектирането и реализирането на идеите за Дунавски индустриален парк и Водородната долина в Стара Загора ще бъдат конкретните примери, които ще фокусират дебата.

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров ще участва в специализиран форум, посветен на предизвикателствата в сферата на управлението на отпадъците. Процесът по трансформиране на системите за управление на отпадъците далеч надхвърля задачата на общините за преструктуриране на таксата „битови отпадъци“. Форумът „Управлението на отпадъците – споделена отговорност на общините и държавата“ ще се състои на 14 октомври 2024 г. от 15,00 часа в рамките на Годишната среща на местните власти в „Албена“.

Във втория делови ден на Годишната среща на местните власти, 14 октомври, ще се проведе форум, посветен на използването на местните ресурси за стопанско оживяване на селските райони и дискусия за възможностите и пречките пред интегрираното използване на образователната и културната инфраструктура в общините.

На 15 октомври 2024 г. в две паралелни сесии ще бъдат обсъждани въпроси, свързани с развитието на капацитета на общинските съвети като политически орган на местното самоуправление и взаимодействието на общините с електроразпределителните дружества. Предвижда се подписване на Рамково споразумение между НСОРБ, ЕРМ Запад, ЕР Юг и ЕРП Север.

Проектът на Рамковото споразумение, което набелязва конкретни мерки, имащи за цел подобряване на оперативното взаимодействие на общините с ЕРП на техните територии, е изготвен от съвместна работна група. Предвидените в документа мерки обхващат следните направления:

  • Осигуряване на устойчивост и качество на услугата електроснабдяване за гражданите и бизнеса.

  • Своевременно изпълнение на ангажиментите по присъединяване на нови обекти за консумация, производство и съхранение на електроенергия, както и на процедурите по проектиране и изграждане на енергийни обекти.

  • Подобряване на взаимодействието при устройственото планиране и при инвестиционното проектиране на енергийните обекти.

  • Провеждане на ефективни превантивни дейности и координация в реакцията при бедствия.

  • Изпълнение на съвместни дейности и инициативи по прилагане на зелените политики.

  • Усъвършенстване на нормативната уредба по теми от общ интерес.

    Рамковото споразумение дава възможност да бъде конкретизирано чрез договори на всяка община с електроразпределителното предприятие на нейната територия, в които с конкретни ангажименти да бъдат отразени местните специфики и потребности.

    Предвиден е и механизъм за координация на сътрудничеството между НСОРБ и трите дружества в изпълнение на споразумението.

    В дните на Годишната среща на местните власти в пространствата пред конферентен център „Перуника“ в курорта „Албена“ ще се състои изложението „Общинско ЕКСПО“, което представя технологии и съвременни решения, свързани с дейността на общините, машини и оборудване. Организатор е дружеството „НСОРБ – Актив“.

  • Новини - теми
    Последни новини
    Варна и Черноморие
    България
    По света
    Бизнес
    Наука
    Туризъм
    Спорт
    Здраве
    Образование
    Култура
    Истории
    Крими
    На фокус
    Избори
    Изпрати новина
    Търси в новини
    Популярни теми
    Библиотеката
    Саниране
    Украйна
    АМ Хемус
    Дупката
    Стара Варна
    Новини - България
    Благотворителен търг в полза на Павел с автографи на Националния отбор и Кирил Десподов
    Днес, 7 Октомври 2024 10:22
    В сряда ще стартира благотворителен търг в полза на Павел Станчев , който води битка с коварно заболяване и за лечението му е нужда непосилна за семейството му сума. Лечението и битката за неговият...
    „Клопка“ на Надежда Косева от 1 ноември в кината
    Днес, 7 Октомври 2024 09:58
    Филмът на Надежда Косева, ще се срещне с българските зрители от 1 ноември. Филмът имаше своята световна премиера в Сао Пауло и е копродукция между България и Германия. 15-тото юбилейно издание на София...
    Започва изплащането на пенсиите за септември
    Днес, 7 Октомври 2024 08:42
    Днес, 7 октомври, започва изплащането на пенсиите за октомври чрез пощенските станции. Изплащането ще продължи до 21 октомври. Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите,...
    Правителството одобри още 200 млн. лв. по линия на "украинската помощ" за земеделските стопани
    Днес, 7 Октомври 2024 07:57
    Правителството одобри допълнителни 200 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2024 г. Информацията идва на фона на обявената протестна готовност на браншовите организации в земеделието. Към...
    Прогноза за времето - 7 октомври
    Днес, 7 Октомври 2024 06:31
    По Черноморието ще е предимно слънчево. Сутринта над крайните северни райони облачността ще е значителна и на отделни места все още ще превалява. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните...
    България готова да предостави хуманитарна помощ за пострадалите от наводненията в Босна и Херцеговина
    Неделя, 6 Октомври 2024 17:29
    Във връзка с унищожителните наводнения в Босна и Херцеговина, които отнеха живота на десетки граждани и доведоха до материални щети, българското правителство разглежда възможността да бъде предоставена...
    Четири гимнастички от ансамбъла по художествена гимнастика напускат състава
    Неделя, 6 Октомври 2024 15:35
    Четири гимнастички от женския ансамбъл по художествена гимнастика напускат състава, това заяви в ефира на БНТ президентът на Българската федерация Илиана Раева. Желание да напуснат съставът, който се...
    Край Варна задържаха трима сериозно "почерпени" шофьори
    Неделя, 6 Октомври 2024 14:31
    Служители на РУ Аксаково спрели за проверка лек автомобил, шофиран от 46-годишен варненец. В рамките на инспекцията тестът за алкохол показал, че водачът е седнал зад волана след употреба на спиртни напитки...
    Търси в новини:
    1234567891011

    Изпрати новина

    Полезно
    Списание Hera.bg Спешен зъболекар
    Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
    Лазерна епилация Шофьорски курс
    Афиш Варна Сметка за ток
    Имоти във Варна Патенти
    Препоръчваме
    Дограми и фасади Климатици Варна
    Сметка за вода Обяви Варна
    Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
    Матраци и легла Ел. велосипеди
    Поръчка на храна Мека мебел
    Най-четени
     Всички теми
     Варна и Черноморие
     Най-четено от България 1 2 3
     По света
     Бизнес
     Наука
     Туризъм
     Спорт
     Здраве
     Образование
     Култура
     Истории
     Крими
     На фокус
    Анкета
    Къде предпочитате да отидете на ресторант?
    На крайбрежната алея
    На Морска гара
    На Аспарухов плаж
    В центъра на града
    В квартален ресторант
    Край морето, но извън града
    Далеч от Варна
    Не посещавам
     © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
    ПРИЯТЕЛИ: 
    0.3 + 0.3
    Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
    Moreto.net във Facebook