Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Забраниха продажбата на райски газ на физически лица

Сряда, 25 Септември 2024 17:20
Източник: БНР   
Депутатите приеха окончателно на второ четене промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн, на физически лица. В подкрепа на забраната гласуваха 105 народни представители, 47 бяха "против“ и 12 се въздържаха.

До момента беше забранена продажбата на райски газ на лица под 18 години, а с промените се въвежда пълна забрана за продажба на физически лица, извън случаите на еднолични търговци, чийто предмет на дейност включва продажбата на райски газ на търговци. Предвидена е и забрана за рекламата на диазотен оксид (райски газ) в онлайн платформи.

По време на дискусията Корнелия Нинова ("БСП за България“) призова да не се подкрепя текстът в този му вариант. Тя посочи, че в него се казва, че търговец може да се регистрира с такъв предмет на дейност и да продава на други търговци. По думите ѝ текстът е изкривен между първо и второ четене.

"Скрит лобизъм, скрити интереси, лицемерие, че искаме да се борим с проблема и с всичко това на гърба на нашите деца", коментира Нинова.

"Казахте нещо, което не е вярно, а именно, че този текст е лобистки", отговори ѝ Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС). Той обясни, че ако не допуснат продажба на райски газ на еднолични търговци, изпадат в ситуация, в която в много медицински и стоматологични кабинети няма да може да се осъществява обща анестезия. Нито един от нас няма намерение да защитава райския газ, увери Ангелов.

Александър Симидчиев ("Продължаваме промяната-Демократична България“) обясни, че се забранява продажбата на райски газ на физически лица, като единственото изключение, което няма как да не бъде направено, е за едноличните търговци, но само ако го впишат в предмета си на дейност в Търговския регистър. Той посочи, че тези търговци ще са под особен надзор и ще могат да продават само на търговци. Симидчиев допълни, че досега нямаше такъв режим на регистрация в предмета на дейност.

Който наруши забраната за продажба на т.нар. райски газ на физически лица се наказва с глоба от 5000 до 10000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 10000 до 20000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 20000 до 30000 лв., а когато нарушението е извършено в обект – заведение за хранене и развлечения, както и при повторно извършване на едно и също нарушение – от 30000 до 40000 лв. и затваряне на търговския обект.

От БСП искаха служителите на МВР да могат да пишат актове за нарушения по Закона за здравето, но текстът отпадна при гласуването в пленарна зала. Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) посочи, че този текст дава правомощия, които са абсолютно кухи, и ще блокира действието на закона.

"Представете си как обикновените полицаи започват да пишат актове по закон, който не познават и не са обучени да прилагат", коментира колегата му Костадин Ангелов.

"Българските полицаи не са толкова глупави, колкото се опитвате да ги изкарате, те могат да различат един флакон с райски газ, колкото инспектор на Българската агенция за безопасност на храните или на регионалната здравната инспекция, включително ще изземат флакона като доказателство към акта", посочи Иван Иванов ("БСП за България“).

С измененията в Закона за здравето се задължават медицинските и немедицинските специалисти да въвеждат електронни данни за всяка извършена от тях дейност на пациента. Регламентира се възможността диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности да бъдат предоставяни от разстояние, както и да се оказва медицинска помощ чрез мобилни кабинети. Предвижда се министърът на здравеопазването да издаде наредба за реда за оказване на медицинска помощ от разстояние. Разпоредбите, свързани с упражняване на телемедицина, влизат в сила от 1 април 2025 г.

В Закона за лечебните заведения депутатите записаха, че болниците могат да извършват мобилни профилактични и скринингови дейности в труднодостъпни и отдалечени райони чрез мобилни структури. Текстовете, свързани с мобилната медицина, влизат в сила от 1 януари 2026 г.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини - България
Акция „Тротинетки“ тече на централни кръстовища във Варна
Четвъртък, 26 Септември 2024 11:27
Акция „Тротинетки“ се провежда във Варна на три централни кръстовища във Варна. Пътни полицаи следят за спазването на правилата на движение от водачите на индивидуалните електрически превозни средства...
Алфа Рисърч: Българските избиратели влизат в седми предсрочни избори изморени и демотивирани
Четвъртък, 26 Септември 2024 11:12
Традиционното проучване на Алфа Рисърч на старта на поредните, седми предсрочни избори очертава сложна, тревожна за избирателите и в много отношения, непредвидима за политиците картина, в която сблъсъци...
Фолклор и фантастика се преплитат в пет аудио-пиеси - представяне днес във Варна
Четвъртък, 26 Септември 2024 10:58
Една от целите на проекта е да привлече и представи на хора със зрителни нарушения авангардно българско културно съдържание, затова и се придържа към аудио формата. "Sci-fi Фолклор" е проект, който...
Пеевски със сигнал до Военна прокуратура с искане за ефективни присъди за виновниците за т.нар. "Възродителен процес"
Четвъртък, 26 Септември 2024 10:28
Председателят на ДПС и на ПГ на ДПС Делян Пеевски е подал сигнал до Военно-окръжна прокуратура, който призовава за провеждането на справедлив съдебен процес и ефективни присъди за виновниците за т.нар....
Отбелязваме Европейския ден на езиците и във Варна
Четвъртък, 26 Септември 2024 09:59
Eвропейският ден на езиците се отбелязва за поредна година на 26 септември. Инициативата започва от 2001 г., обявена за Европейска година на езиците по инициатива на Съвета на Европа съвместно с Европейския...
Земетресение на 30 км от София
Четвъртък, 26 Септември 2024 09:47
Земетресение с магнитуд М=2.5 е регистрирано в района на град Сливница, област София. По данни на Националния Сеизмологичен Център към Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География - БАН, събитието...
Президентът Радев в ООН: Превръщането на регионалната стабилност в приоритет става жизненоважно
Четвъртък, 26 Септември 2024 08:44
Светът е изправен пред редица сериозни проблеми – от безпрецедентното предизвикателство срещу глобалния мир и сигурността до ескалиращата климатична криза и растящите неравенства, и всеки от тях изисква...
Прогноза за времето - 26 септември
Четвъртък, 26 Септември 2024 06:33
По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 24° и 26°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще...
Търси в новини:
56789101112131415

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Най-четено от България 1 2 3
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook