Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Спартак (Варна) празнува 106-и рожден ден

Сряда, 28 Август 2024 14:03
Източник: Moreto.net   
Спартак (Варна) празнува 106-и рожден ден днес. На 28 август 1918 г. клубът е основ под името "Български сокол".

Ето какво написаха от клуба по случай 106-ата си годишнина:

"Честит 106-ти рожден ден, Спартак (Варна)!

Днес отбелязваме 106 години от създаването на нашия клуб! От 1918 година до днес, Спартак (Варна) е символ на традиции, страст и несломим спортен дух.

Благодарим на всички, които през годините са били част от тази забележителна история. Заедно ще продължим да градим бъдещето на Спартак с гордост и устрем, защото нашето място е на върха.

Винаги верни!".

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ФК „СПАРТАК 1918″ ВАРНА



1918 г. – Клубът е основан под името „Български сокол“.

На 28.08.1918 г. е учредителното събрание, на което малкият Милан Георгиев вдига в ръка перо от сокол, което намерил по пътя за събранието и предлага името да бъде „Сокол“. За първи председател е избран Нягол Колев. Приема се и Устав на клуба. По-късно, за да може да се регистрира, е взето решение клубът да носи името „Български сокол“, защото по същото време във Варна има ловно дружество „Сокол“. Цветовете на футболния екип са синьо и бяло. В първия футболен състав на клуба са: вратарят Димитър Стаматов – Хаяра, защитниците Иван Петров, Георги Георгиев – Гунчо, халфовете Никола Ковачев, Янко Марков, Ради Марков (капитан), Димитър Чафкаров и нападателите Антон Костов, Нягол Колев, Георги Вълчев – Норгото, Кирил Мирчев – Дудула, Михаил Тунчев и Георги Станев.

1924 г. – „Български сокол“ се обединява с „Шипка“ (основан 1920 г.), под името „Шипченски сокол“.

1929 г. – „Шипченски сокол“ се класира трети в държавното първенство. В мача за излъчване на финалиста, варненци губят от „Ботев“ (Пд) с 1:3 като гост и остават на трето място, след шампиона „Ботев“ (Пд) и „Левски“ (Сф).

1931 г. – „Шипченски сокол“ става вицешампион. Отборът достига до финала на държавното първенство в София срещу столичния „АС-23″. 17 минути преди края на мача, варненци водят с 2:1. Тогава играч на столичани чупи крака на техния съотборник Георги Пармаков. От „Шипченски сокол“ отказват да доиграят срещата, ако съдията не отстрани виновника. Това обаче не става и двубоят е прекратен. Присъдена е служебна победа с 3:0 за „АС-23″, но купата не се връчва. Така „Шипченски сокол“, без да бъде победен, остава на второ място.

1932 г. – „Шипченски сокол“ печели шампионската титла. На финала на държавното първенство в София, варненци побеждават „Славия“ (Сф) с 2:1 след продължения и стават държавни първенци и носители на Царската купа. Головете за победителите вкарват Иван Найденов – Найденката и Илия Булашев. Съставът на „Шипченски сокол“, който извоюва този голям успех е: Здравко Янакиев, Георги Апостолов – Лапната, Иван Георгиев – Шико, Борис Нейков (капитан), Владимир Капзамалов, Стоян Танев – Теньо, Райко Димов, Александър Коев – Железния, Илия Булашев, Иван Найденов – Найденката и Руси Булашев.

1933 г. – „Шипченски сокол“ става вицешампион. Отборът отново достига до финала на държавното първенство. В София варненци отстъпват на столичния „Левски“ с 1:3 и остават на второ място. „Шипченски сокол“ става първият отбор в страната, който в 3 поредни години играе на финала в първенството.

1945 г. – „Шипченски сокол“ се обединява с „Левски“ (основан 1926 г., след обединението на „Юпитер“ – основан 1919 г. и „Атлант“ – основан 1920 г.) и с „Радецки“ (основан 1926 г.), под името „Спартак“ на 18 Октомври 1945.

Същата година „Спартак“ е полуфиналист в държавното първенство.

1946 г. – „Спартак“ е полуфиналист в държавното първенство.

Същата година нападателят на „Спартак“ Борис Парушев – Борлето е включен в националния отбор за Балканското първенство в Албания.

1947 г. – Нападателят Тома Захариев е включен в националния отбор за Балканското първенство.

1948 г. – „Спартак“ е полуфиналист в държавното първенство.

1955 г. – „Спартак“ се класира на трето място в първенството. В решителния последен мач, варненци побеждават „Ударник“ (Сф) с 2:1 като гост и се нареждат след шампиона ЦДНА (Сф) и „Ударник“ (Сф).

1956 г. – Централният защитник на „Спартак“ Илия Кирчев е включен в националния отбор за олимпийските игри в Мелбърн. На олимпиадата тимът на България се класира на трето място и печели бронзовите медали.

1958 г. – Нападателят на „Спартак“ Георги Арнаудов – Алаха става голмайстор на първенството за 1958 г. с 9 гола. Толкова има и Добромир Ташков от „Славия“ (Сф), който е бивш футболист на „Спартак“.

1960 г. – Нападателят на „Спартак“ Любен Костов става голмайстор на първенството за 1959/60 г. с 12 гола. Толкова има и Д. Йорданов от „Левски“ (Сф).

1961 г. – „Спартак“ е финалист за националната купа. На четвъртфинала варненци отстраняват „Левски“ (Сф) с 1:0 като гост, а на полуфинала – „Ботев“ (Пд) с 2:1 като домакин. Финалът в София обаче е загубен от ЦДНА (Сф) с 0:3.

Същата година „Спартак“ участва в турнира за КНК и става първият български отбор за КНК и втори (след ЦСКА), представял България в европейските клубни турнири. Варненци отпадат в първия кръг от класния тим на „Рапид“ – Виена (който предния сезон е полуфиналист за КЕШ), след сензационно равенство – 0:0 като гост и загуба с 2:5 във Варна.

1969 г. – „Спартак“ се обединява с „Локомотив“ (основан 1936 г. като ЖСК), под името „ЖСК-Спартак“.

1976 г. – Вратарят Красимир Зафиров е включен в националния отбор за Балканското първенство, а тогава България става Балкански шампион.

1982 г. – От сезон 1982/83 г. футболният отбор започва да играе редовно домакинските си мачове в А група на стадион „Спартак“. Преди това клубът използва последователно градските стадиони „Колодрума“ и „Юрий Гагарин“.

1983 г. – „ЖСК-Спартак“ е финалист за националната купа. На полуфинала варненци отстраняват „Левски“ (Сф) с 1:0 на неутрален терен в Казанлък. Финалът в Пловдив обаче е загубен от ЦСКА (Сф) с 0:4.

Същата година „ЖСК-Спартак“ достига до осминафинал в турнира за КНК. В първия кръг, варненци отстраняват турския „Мерсин“, след 0:0 като гост и победа с 1:0 във Варна. На осминафинала „ЖСК-Спартак“ се изправя срещу английския гранд „Манчестър Юнайтед“ и се представя достойно. Във Варна спартаковци отстъпват минимално – 1:2, c гол на Румен Димов, а на стадион „Олд Трафорд“ в Манчестър резултатът е 0:2.

1984 г. – „ЖСК-Спартак“ се класира на трето място в първенството след „Левски“ (Сф) и ЦСКА (Сф). БФС обаче безпрецедентно отнема бронзовите медали, точно преди официалното награждаване на отбора, на националния стадион „Васил Левски“, защото участва в предварително организирана подмолна машинация в полза на „Сливен“. След като приключва първенството, при много съмнителни обстоятелства, БФС присъжда служебна победа и 2 точки на „Сливен“, който по този начин измества варненци от третото място. 16 години по-късно, „ЖСК-Спартак“ получава възмездие, когато БФС справедливо възстановява третото място и връчва бронзовите медали.

Същата година вратарят на „ЖСК-Спартак“ Красимир Зафиров е определен за най-добър вратар на първенството за 1983/84 г.

1985 г. – Футболът се отделя от другите спортове на дружество „ЖСК-Спартак“ и се обособява футболен клуб „Спартак“.

1986 г. – Вратарят на „Спартак“ Красимир Зафиров за втори път е определен за най-добър вратар на първенството за 1985/86 г.

Същата година нападателят на „Спартак“ Живко Господинов е включен в националния отбор за световното първенство в Мексико, където България за първи път се класира на осминафинал. Там той участва в 3 мача и става първият футболист от варненски клуб играл на световни финали. На световното първенство в Мексико участва и Пламен Гетов, който също е възпитаник на спартаковската футболна школа, но там играе от името на „Спартак“ – Плевен.

1996 г. – Нападателят на „Спартак“ Иво Георгиев става голмайстор на първенството за 1995/96 г. с 21 гола.

Същата година той е включен в националния отбор за европейското първенство в Англия.

2000 г. – БФС официално възстановява спечеленото трето място на „Спартак“ от 1984 г., а на специална церемония са връчени заслужените бронзови медали на отбора.

2010 г. – „Спартак“ се преименува на „Спартак 1918″ и се обединява с „Владислав“ (основан 2009 г.), под името „Спартак 1918″.

2017 г. – „Спартак 1918″ се обединява с алтернативния „Спартак Варна“ (основан 2015 г.), отново под името „Спартак 1918″.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини - Спорт
Футболна среща затваря част от бул. „Цар Освободител“ и ул. „Кирил Шиваров“ в събота
Петък, 30 Август 2024 18:18
Във връзка с провеждане на футболна среща между отборите на ФК „Спартак 1918“ II и ФК „Левски“ София се въвежда временна организация на движението в града в събота. На 31 август за времето от 16:30...
Сензацията е факт: Алкарас науска US Open. Григор излиза днес за третия си мач
Петък, 30 Август 2024 09:56
Сензацията на тазгодишното издание на Откритото първенство на Съединените щати по тенис е факт. Нидерландецът Ботик ван де Зандсхулп отстрани топ поставения Карлос Алкарас още в третия кръг от надпреварата. 28-годишният...
Лудогорец взе и реванша срещу Петрокуб, ще играе в основната схема на Лига Европа
Петък, 30 Август 2024 09:15
Лудогорец ще играе в основната схема на Лига Европа, след като късно снощи победи Петрокуб и в реванша от плейофите на турнира с 2:1. Така с общ резултат 6:1, "орлите" елиминираха съперника. На стадион...
174 деца се включиха в шахматния турнир за деца "Морско конче" във Варна
Четвъртък, 29 Август 2024 17:18
174 състезатели от Казахстан, Украйна и 28 клуба от страната взеха участие в 49-ото издание на международния шахматен турнир „Морско конче“. Организатори на надпреварата, която се проведе при отлична...
Футболното дерби Левски - ЦСКА ще се изиграе на 19 октомври
Четвъртък, 29 Август 2024 12:11
Апелативната комисия към Българския футболен съюз промени датата на дербито между Левски и ЦСКА. Вместо в средата на септември, мачът ще се играе на 19 октомври. За целта от Българския футболен съюз размениха...
Официално: Александър Томаш е новият треньор на ЦСКА София
Четвъртък, 29 Август 2024 08:32
Александър Томаш, доскорошният на Спартак (Варна), е новият треньор на ЦСКА София, обявиха официално от клуба. Томаш и един от помощниците му в Спартак (Варна) Константин Мирчев посетиха базата на "червените"...
Спартак Варна ще бъде воден от Иван Цветанов в съботното домакинство на Левски
Сряда, 28 Август 2024 15:23
Спартак Варна ще бъде воден от Иван Цветанов в съботното домакинство на Левски, съобщава „Тема Спорт“. Специалистът, известен с прякора Трите Хикса, в момента е наставник на дублиращия тим на соколите...
Спартак (Варна) празнува 106-и рожден ден
Сряда, 28 Август 2024 14:03
Спартак (Варна) празнува 106-и рожден ден днес. На 28 август 1918 г. клубът е основ под името "Български сокол". Ето какво написаха от клуба по случай 106-ата си годишнина: "Честит 106-ти рожден ден,...
Варна очаква над 300 състезатели в Балкански турнир по лека атлетика
Сряда, 28 Август 2024 12:34
Над 300 състезатели от 6 държави: Румъния, Чехия, Турция, Украйна, Сърбия и България, са дали заявки за участие във второто издание на Балканския турнир по лека атлетика за подрастващи, който отново ще...
Черно море разби Крумовград с 3:0
Вторник, 27 Август 2024 07:43
Черно море победи с 3:0 Крумовград в мач от 6-ия кръг на първенството на България по футбол. С успеха си Черно море вече има 13 точки в актива след четири успеха, едно равенство и едно поражение. „Моряците“...
Антъни Иванов се извини на плувната федерация
Понеделник, 26 Август 2024 18:11
Неочакван обрат претърпя отношението на един от най-талантливите ни, но и вироглави плувци - Антъни Иванов, към федерацията и нейния президент Георги Аврамчев. 25-годишният великотърновец в момента...
Почина легендарният Свен-Горан Ериксон
Понеделник, 26 Август 2024 17:27
Световноизвестният футболен треньор Свен-Йоран Ериксон почина на 76-годишна възраст. През януари бившият селекционер на Англия съобщи, че е диагностициран с рак на панкреаса и му остава „в най-добрия...
Никола Кънов с нов успех за българския шахмат
Понеделник, 26 Август 2024 09:51
Блестящо представяне на 16-годишния ФИДЕ Майстор Никола Кънов в шахматния турнир Smuk Skak GM 2024 в датския град Скандерборг! Кръг преди края състезателят на ШК ЕЛИТ покри втори бал за Международен майстор...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Най-четено от Спорт 1 2 3
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook