Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Любопитно

Как светът празнува Коледа?

Понеделник, 25 Декември 2023 08:12
Източник: Moreto.net   
(0)   (0)
Коледа е дългоочакван празник, отбелязван от милиарди хора по света. В нашето съзнание ние свързваме тази свят ден с купища подаръци, отрупани маси с коледни специалитети, весели коледни песнички. Елхите са богато украсени, камбаните звънят, отбелязват Раждането на Христос. Неизменните са образи на Дядо Коледа, шейната, джуджетата.

Макар основните образи и ритуали да са подобни навсякъде по света, всяка страна има своите характерни традиции и вярвания в отбелязването на един от най-светите християнски празници, пише женското списание Hera.bg.

За католиците и протестантите Коледа е най-големият църковен празник, за православните християни е вторият най-голям такъв след Великден.

В България Коледа се отбелязва на 25 декември от 1968 г насам. Дотогава Коледа се е чествал на 7-ми януари, както и до момента се празнува от православните народи на Русия и Сърбия.Този празник е продължение на Бъдни вечер – последният ден от коледните пости.

Неизменен ритуал в миналото е било коледуването, което все още се практикува в някои райони на странати. Млади мъже, наречени коледари, облечени с костюми със задължителни калпаци с китки , „шарени тояги“ обикалят домовете винаги в източна посока. Във всеки дом те изпълняват специални песни, а домакините на свой ред ги даряват с кравай, храна, вино.

На Бъдни вечер трапезата задължително е от постни ястия. Най-важна е питата. Колкото повече ястия има на нея, толкова по-богата ще е настъпващата година. Броят им трябва да е нечетен. Най-възрастият мъж запалва огън, в който се поставя бъдник – специално отсечено крушово или дъбово дърво, което трябва да гори цяла нощ. Ако огънят гори буйно, годината ще бъде плодородна и богата. Преди семейството да започне да вечеря, къщата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове и сили. Бъдни вечер се празнува традиционно вкъщи в семейна атмосфера, на Коледа вече се консумира месо за първи път.

В съседна Гърция отбелязването на Коледа е свързано изцяло с религията. Елхата се украсява точно на 24 декември и се разваля точно след 12 дни – след Йордановден или Фота, както е наречен този празник от гърците. Трапезата е богата, преобладават свинско месо, пуйка, баклава. Подаръците традиционно се подаряват на Нова година, а не на Коледа. Добрият старец, който носи подаръци в Гърция, се нарича Свети Василис. Любопитно е, че гръцките домове за Коледа освен с елха, се украсяват с хартиен или дървен кораб. Той се поставя на входната врата на дома или близо до камината. Носът на кораба трябва да е обърнат към центъра на къщата. Тази традиция е най-вече разпространена в гръцките острови и се корени в особено силните традиции в миналото на Гърция в корабоплаването.

В Италия Коледа се празнува три дни. Най-типичното ястие е специален обреден хляб, наречен панетоне. Пълен е с портокали, стафиди и мандарини, поръсен с бадеми и орехи и прилича по вкус на козунак. На Коледа се подаряват подаръците и след това всички играят на семейни игри и участват в празнична томбола.

Във Великобритания всеки дом е изпълнен с песни и танци в деня на Коледа. Легендата гласи, че Дядо Коледа се спуска през комина и оставя подаръците за всички в специални чорапи, закачени на леглото на всяко дете. На трапезата се сервират пълнена пуйка или патица с печени картофи и специален коледен пудинг. В приготвянате на пудинга се включват всички от къщата. В католическа Ирландия най-напред се осветяват прозорците на дома и семейството се събира със свещ в ръка на специална молитва. Свещта на най-младия от присъстващите се поставя на ръба на прозорците. Смята се, че тя посочва пътя на Мария и Йосиф в тъмното.

Във Франция децата чакат с нетърпение Пер Ноел, техния Дядо Коледа, като украсяват къщите и най-вече прозорците с многобройни лампички и светлинки. Традиционният коледен сладкиш се нарича бюш и представлява шоколадово пънче с глазура. Основното ястие е петел пълен с кестени.

В много страни една от най-популярните коледни песни, изпълнявана на различни езици е „Тиха нощ“ чиято родина е Австрия. Тук посрещането на празника се свързва с построяването на яслата, където се ражда Христос. Най-пищна и богата е украсата за Коледа на австрийските гари. Така австрийците пожелават весел празник на всички, които отсъстват от домовете си в тази „свята нощ“.

Любопитно и доста различно е честването на Коледа в Мексико. Още от 16 декември къщите се украсяват с цветни фенери, мъх и растения, а в средата на стаята се слага ясла. Децата носят статуи на Мария и Йосиф и влизат в различни домове. Това символизира търсенето на подслон от двамата родители в тази нощ. На Коледа се играе „Пината“ - това е игра с малки глинени гърнета пълни с бонбони и подаръци, които се слагат на тавана. Децата трябва със завързани очи да счупят едно гърне и да вземат лакомствата от тях.

В Австралия Коледа се празнува на плажа при 40 градуса температура. Според австралийската традиция хиляди хористи се събират да пеят песни под открито. Всеки австралиец може да участва в този хор, носейки специално приготвена за този случай свещ. Накрая тези свещи се разпродават, като средствата отиват за благотворителност.

В различните страни хората следват различни традиции и обичаи, но навсякъде по света Коледа се свързва със събирането на семейството, сплотяване около огнище,то желанието да зарадваме най-близките си и любими хора, с подаръци, с надеждата, че предстоящата година ще бъде по-богата и плодородна, вярата, че доброто тепърва предстои.

(0)  (0)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини - Любопитно
Отбелязваме Деня на Бащата
Вторник, 26 Декември 2023 08:25
На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Деня на Бащата. Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката...
Православната църква чества Събор на Пресвета Богородица
Вторник, 26 Декември 2023 07:55
На втория ден на Коледа, 26 декември, е християнският празник Събор на Пресвета Богородица. На този ден православната църква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария....
26 декември в историята
Вторник, 26 Декември 2023 06:58
795 г. – Лъв III е избран за римски папа. 1805 г. – В Братислава е подписан Пресбургски мирен договор между Австрия и Франция. 1825 г. – В Русия избухва въстание на декабристите. 1898 г. – Мари и Пиер...
Момченце е първото коледно бебе на Варна
Понеделник, 25 Декември 2023 10:43
Момченце е първото бебе, родило се в нощта на Рождество Христово във Варна, научи Moreto.net Малкият симпатяга се е родил в 4:40 часа сутринта в АГ отделението на МАБЛ "Св. Анна" и е с перфектните мерки...
Почти 11 000 варненци имат имен ден на Рождество Христово
Понеделник, 25 Декември 2023 08:45
Почти 11 000 варненци имат имен ден на светлия християнски празник Рождество Христово, като най-много са празнуващите с името Христо. Около 2800 души носят името Христо. Около 1250 са с името Радослав....
Как светът празнува Коледа?
Понеделник, 25 Декември 2023 08:12
Коледа е дългоочакван празник, отбелязван от милиарди хора по света. В нашето съзнание ние свързваме тази свят ден с купища подаръци, отрупани маси с коледни специалитети, весели коледни песнички. Елхите...
Какво знаем за коледуването?
Понеделник, 25 Декември 2023 07:40
Коледуването е един от традиционните български обичаи. Широко разпространен е в България, също и в Сърбия, Русия, Украйна, Беларус, Чехия, Словакия и Полша, среща се и в Северна Македония и Румъния. Той...
Търси в новини:
1415161718192021222324

Изпрати новина

VIP
Купува ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ област Добрич и Варна
ВЕСЕЛИНА НД-06 ЕООД купува обработваема земеделска земя във всички общини на област ДОБРИЧ и ВАРНА на най-добри цени. Съдействие по изготвяне на всички документи при покупка и продажба на земеделски имоти....
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Най-четено от Любопитно 1 2 3
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook