Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини - Любопитно

Вижте кои са сградите във Варна, борещи се за "Сграда на годината 2023"

Четвъртък, 14 Декември 2023 12:54
Източник: Moreto.net   
(0)   (0)
В тазгодишния Национален конкурс "Сграда на годината 2023" варненски сгради ще се боряти в 6 от общо 16 категории, научи Moreto.net.

Най-популярното и престижно събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България отличава най-добрите постижения при реализация на съвременни сградни проекти през съответната година. То е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Участниците ще се оценяват от 32-членно жури, Церемонията по награждаването и Гала вечерята на мероприятието ще се проведе в днешния 14-и декември в гр. София.

В категория "Търговски сгради и ритейл паркове" ще се бори

Многофункционална търговска сграда „Сахаров“, Варна.



Търговска сграда с комбинирани обслужващи функции, от типа „free standing box”. Мястото - северозападния ъгъл на ключово кръстовище между бул. „Сливница“ и ул. „Акад. Сахаров “ в гр. Варна предразполага към динамична функция и архитектурен образ. Устройствената зона позволя смесена многофункционална функция с доста широки градоустройствени параметри. С цел интеграция в околното пространство и вписване в мащаба на градската съществуваща структура, се заложи на средноетажо застрояване с кота корниз до 15м, ширкоплощно застрояване в рамките на допустимите параметри, и наземно паркиране.

Архитект: КВАДРАНТ А ООД – арх. Миряна Йовчева

Изпълнител: "Пътстрой-Варна" ЕООД

Конструктор: инж.Ивайло Терзиев/инж.Борислав Динев

Инвеститор: "А-В" ООД


..............

В категория "Жилищни сгради до 2000 кв. м РЗП" участва

Жилищна сграда LH, Варна на бул. Сливница 15



Жилищна сграда LH попада в зоната на историческия градски център на град Варна. Разположена е на основната пешеходна артерия към Морска градина – булевард Сливница и улица Стефан Караджа, като в съседство е емблематичният хотел Черно Море. Контекстът на сградата е силно характерен поради архитектурно-историческите дадености и динамичността на централната зона.

Съществуващата двуетажна сграда датира от 1923 година, като попада в категория „ансамблово значение“ и не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Характерът на сградата е оформен от присъствието на варо-пясъчни пластики, декорации по фасадите и две скулптурни детски фигури на фронтона с автор Кирил Шиваров. Въпреки, че сградата не е архитектурен паметник, идеята за запазването на съществуващия ѝ облик и пластики е приложена в проекта за надграждане и преустройство. Заложено е възстановяване и реконструиране на архитектониката и художествената пластика на сградата най-близо до оригиналните, предвид лошото актуално състояние на някои от тях.

Водеща концепцията при съчетанието на историческото архитектурно наследство със съвременната намеса и дизайн е тенденцията, установена от десетилетия в световната архитектурна практика. В проекта целенасочено е търсена различна архитектурна визия от съществуващата с цел отдаване на нужното уважение както към съществуващата сграда и духа на нейното време, така и към това на нашето съвремие. В новоизградената част водещи са изходните градоустройствени ограничения, съобразени със силуета на околните сгради. Използван е минималистичен растер и геометрия, така че да не доминира над тази на старата сграда и да действат в хармония. Заложени са висококачествени фиброциментови панели на конструкция за цялата новоизградена фасада откъм двете улици, включително и по покривните равнини. Динамика и характер в строгия подреден ритъм внася използването на различни по вид панели и позиционирането на големи отвори в дневните помещения по фасадите. Това допълнително подобрява ослънчаването предвид неблагоприятната ориентация и осигурява визуален контакт с входа на Морска градина. Фасадите на съществуващата сграда са възстановени с висококачествена гладка мазилка в бял земен тон. Надстрояването е решено в същата тоналност, така че сградата да въздейства с цялостен завършен облик. Всички фризове, медальони и фигури са лазерно заснети и реконструирани с отливки от полимербетон.

Архитект: СТАРХ, арх. Светослав Станиславов

Изпълнител: ВСК ООД


......

В категория "Жилищни сгради от 2000 до 5000 кв. м РЗП" са:

Жилищна сграда Комбина, Варна, ул. Македония 40



Сградата-паметник на културата на ул. Македония 40 е построена през 1927 г. по проект на италианския архитект Емилио Радели. Проектирана и реализирана с характерните за своята епоха форми, симетрия, флорални декоративни мотиви, разпределение и строителни материали, тя е пример за еднофамилна архитектура за времето си и за този тогава краен квартал на гр. Варна, който е бил в началото на своето развитие. През 1982 г. е премиерата на филма „Комбина“, обявен за „първия български криминален екшън от съвременен тип”. Лентата под режисурата на Никола Рударов и по сценарий на Владимир Ганев се радва на огромен зрителски интерес с модерния вид на героите, „тарикатските“ диалози, морската обстановка, ръкопашните схватки, стрелбите и преследванията с коли. Затвърждава главните герои, сред които Иван Иванов, Ваня Цветкова, Николай Сотиров, Вълчо Камарашев, Марио Кръстев, Светозар Неделчев и Павел Дойчев, като звезди и секс-символи на българското кино. Още същата година печели Награда за сценарий - Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ Варна и Награда за „Популярност сред зрителите“ от Съюза на българските филмови дейци.

Сградата на ул. Македония 40 във Варна е основна снимачна площадка на лентата, отреждайки й място в историята на българската кинематография. Настоящата жилищна сграда „Комбина“ реализира уважение към обществената значимост, архитектурната и градска среда, като възстановява и подчертава сградата - архитектурен паметник на арх. Радели - от една страна. От друга - без да се опитва да повтаря, предлага в нова част съвременно визуално и функционално решение чрез контраст на обем и материя. Целта е изразяване характеристиките на двете части, без допускане на имитация. Само така те могат да продължат съществуването си едновременно заедно и поотделно със собствена характеристика - образ на своята епоха. По този начин стойността на сграда-паметник остава акцентирана, като в същото време една силно изразена и минималистична съвременна архитектура едновременно я изтъква и представя свой собствен характер.

Жилищна сграда „Комбина“ уплътнява имота в дълбочина и височина, покривайки калкан на съществуващата жилищна сграда от север, представител на съвременните градски показатели и архитектура. По този начин новооформеният обем разпределя 6 жилищни етажа и 2 подземни парко-нива, от които 12 апартамента с прилежащите им избени помещения, 24 паркоместа, обслужвани от автомобилна платформа и новоизградена вертикална комуникация: енергоефективен иновативен дизайнерски асансьор, общи части, коридори и стълбище - естествено осветено, с настилка от гранит и допълнително дизайнерско нискоенергийно осветление. Така вертикалът обхваща всички нива, независимо дали са разположени в сградата-паметник, обемът над нея или в новата част.

„Комбина“ е реализирана с висококачествена степен на завършеност, с отръбяване и окабеляване за газова инсталация по хоризонтал и вертикал, с акцент върху естествените материали и енергийната ефективност, и при най-актуални комуникационни системи. Постигнат е съвременен дизайн в контекст на контраст между двете части. Новата част е със съвременен минималистичен вид и модерно излъчване. Новоизградените нива над сградата-паметник, като елемент от новата част, са обем с максимално изчистена форма от остъклена стоманобетонна конструкция с лек огледален ефект, за да отрази околната среда, за да дематериализира надстройката и за да я отдели умишлено от архитектурния паметник. Нивото между обема и съществуващата сграда е отдръпнато навътре, за да се подчертаят фронтоните на двете фасади, декоративните елементи над тях и извисяващите се пиластри над главния корниз на сградата.

Фасадите и детайлите по декорацията на сграда-паметник са напълно реставрирани чрез шаблони, ръчен труд, дограмата е лазерно заснета, изпълнена от тиково дърво. Парапетите от ковано желязо също са възстановени.

Ландшафтната архитектура освен многообразие от зеленина на вход и по периферията на имота, включва и тематична метална скулптора - „кинаджийски сет“ в двора, успоредно с реконструираната и възстановена ограда от ковано желязо с плътна и ажурна част - завинаги запаметена в кадрите на филма с типичния си дизайн и неизменната табелка „Образцов дом“, която е там и сега.

Архитект: ДЕКАРТ ООД

Изпълнител: ЕЛИТ ХОУМ ЕООД

Конструктор: АН-ИНВЕСТ 1 ЕООД


......

В същата категория се бори и

Жилищна сграда Belle Mare, Св. Св. Константин и Елена



Жилищна сграда „BELLE MARE“ e създадена с идеята за модерен лукс и безкомпромисно качество от първите щрихи на архитекта до най-малкия детайл. Вложените материали в сградата са съобразени с всички последни тенденции и утвърдени производители. Те носят след себе си високо ниво на енергоефективност, устойчивост на експлоатация и издръжливост във времето.

Функционално „BELLE MARE“ е решена на шест жилищни етажа разположени в две тела, както и подземен паркинг с директен достъп от самата сграда, а така също и надземни паркоместа. Тя е проектирана само с 40 апартамента от различен вид и големина. Всички те са с ясна и чиста планировка, доставяща максимален комфорт на обитаване, а някои от тях със собствени дворни градинки. В околното пространство на „BELLE MARE“ сме наблегнали на възможността за допълнително озеленяване, за да обогатим съществуващата паркова среда с нови и интересни видове. За удобство на собствениците е изграден кокетен басейн и детска площадка, чудесна възможност за релакс след дълъг работен ден и достатъчно, за да си кажете „Оставаме!“.


Архитект: ЕRTA CONSULT - Ерта Консулт ЕООД

Изпълнител: ABC GROUP -Арт Билдинг Къмпани Груп

Конструктор: Ерта Консулт ЕООД

Инвеститор: Бел Маре ЕООД


......

В категория "Жилищни сгради от 5000 до 10000 кв.м РЗП"

Жилищна сграда EOS, Варна, кв. Чайка



EOS е разположена на първа линия на кв.Чайка, като пред нея са единствено Морската градина и морето, което я превръща в първата огряна от слънцето. От там е почерпено вдъхновението и концепцията на сградата. Легендата разказва, че всяка сутрин богинята на зората в гръцката митология – ЕОС - се изкачвала със своя конски впряг от дълбините на морето на хоризонта, за да донесе на хората светлината на деня.

Основното предизвикателство пред проекта е сложния триъгълен имот, което предпоставя формата на сградата в план и нейната характерна обемно-пространствена структура. Белотата и хоризонталното членене са типични за сградите в Чайка и напълно съвпадат със стилистиката, в която работи студиото. Западната фасада е по-лаконична и плоска, докато източната е динамична и пластична, като резултат от функцията й. Крайният резултат е сграда с елегантен и запомнящ се силует, предизвикващ разнообразие от асоциации и интерпретации.

EOS е с преобладаваща жилищна функция, като апартаментите са разположени от четвъртия до деветия - последен етаж. На първия етаж са ситуирани магазини, входното фоайе и автомобилният асансьор за двата подземни етажа, предвидени за паркиране. На втори и трети етаж са обособени ателиета и офиси. Една стълбищна клетка с два асансьора обслужва сградата вертикално.

Функционално разпределенията са планирани така, че всички помещения да бъдат с правоъгълна форма. Само лоджиите, насочени на изток, остават с триъгълен контур.

Конструктивното предизвикателство в проекта са балконите в острата част на сградата, чиято конструкция е изпълнена по метода - напрягане след бетониране, което позволява дълбочината им да стига до осем метра. Големите конзолни излизания са реализирани с помощта на напрегнати обратни стоманобетонни греди по контура на сградата – технология, типично прилагана в мостовото строителство. Материалите за фасадата са подбрани така че да осигурят дълъг живот, лесна поддръжка с ниски енергийни разходи и висок комфорт на живот - алуминиева дограма, високо селективно стъкло, вентилируема фасада от фиброцимент.


Архитект: СТАРХ, арх. Светослав Станиславов

Изпълнител: Трансстрой Инженеринг ЕООД, Компакт Трейд ЕООД - инж. Светослав Димитров

Конструктор: Вайб Груп ООД

Инвеститор: РИД ООД


....

В категория "Жилищни сгради над 10000 кв. м РЗП"

Сграда със смесено предназначение К-55, Варна, ул. Никола Вапцаров 7



Сградата К55 се намира във Варна, и е разположена на ул Н. Вапцаров, която разграничава жилищния комплекс Чайка от по-традиционната част на града. Наименованието на сградата идентифицира два компонента – инвеститора Комфорт и височината на сградата 55 метра.

Теренът е с трапецовидна конфигурация и с лек наклон на Изток, към морето. Сградата е разработена като композиция от 3 архитектурни тела поставени едно върху друго и свързани в една структура. Всяко едно от тези тела е успоредно на една от три страните на границите на имота. В резултат се образува вътрешно пространство - двор-площад, отворен навън с два пробива, премостени с части от сградата. Единият пробив е с дъно на кота 0.00, другият пробив създава площадка, достъпна за живущите в сградата на петия етаж на сградата. Резултат от сглобяването на архитектурните блокове, този пробив функционира като един „прозорец“, обърнат към центъра на града.

Комплексът се състои от няколко функционални части: „Магазини и Офиси“, „Ателиета за индивидуална творческа дейност“ и „Апартаменти“. Тези функционални части се обслужват от развита на две нива подземна част, включваща паркинги за 130 автомобила, технологични пространства и транспортни комуникации. Общественото обслужване е насочено не само към жителите на сградата, но и към живущите в съседния ж к Чайка, в който преобладават жилищни функции. Независимо от сложната композиция от блокове, К55 се обслужва само от 4 вертикални комуникационни ядра със стълбищни клетки и асансьори, на които са нанизани обемите на сградата.

Околното пространство и дворът на сградата върху покрива на подземния паркинг са решени с обходни алеи, съпроводени от редици дървета.Сградата е богато озеленена и вертикално, по фасадните й повърхности. Висока растителност и озеленяване са предвидени на площадката на 5ти етаж, предназначена за разходки и релаксация. Дърветата се разполагат и по западните фасади на К55, в двуетажни пространствени ниши, образувайки един вид зелен слой, „вертикална гора“ пред прозорците и балконите на апартаментите.

Сградата е проектирана и изпълнена с безгредова стоманобетонна конструкция. Основното предизвикателство за конструкцията е прехвърлянето на значителни подпорни разстояния, натоварени с пет етажни части от сградата: веднъж на височина 17.00 м, и втори път на височина 32.00 м. За тази цел стоманобетонни плочи с V-образно сечение, подобни на мостови конструкции, преминават над отвори с размери от 9 до 24 м, и с височина от 15 м. Те служат за основа на продължаващата нагоре сграда. Върху тези „окачени фундаментни плочи“ стъпват колоните с мрежа от 8.00/8.00 м. Това архитектурно решение изиска преразпределяне на вертикалните щрангове, като ВК и ЕЛ комуникациите в тези части са ретранслирани чрез бетонни канали в окачените фундаменти, премостващи празните пространства. Външните климатични тела са компактно групирани във вертикални кутии, затворени с вентилируеми повърхности от просечена алуминиева ламарина.

Архитект: ПРОСПЕКТУМ ЕООД

Изпълнител: Комфорт ООД

Конструктор: БИАС-М ЕООД

Инвеститор: ТРАНСПОРТНО-СПЕДИТОРСКА КАНТОРА ЕООД


....

В същата категория ще се бори и Комплекс жилищни сгради Панорама Парк II-ри етап: Сграда 2, Варна



„Панорама парк“ е комплекс от две свободно стоящи сгради, чиято ориентация е съобразена с най-благоприятните изложения – юг, изток и запад. Архитектурната линия е изчистена. В общия обем са вписани раздвижени кубични форми и фасадни декоративни елементи.

Цветовата палитра е решена в топли и хармонични земни тонове. Фасадата е изцяло топлоизолирана с каменна вата 10 см и е с декоративна полимерна мазилка. Покривът е плосък, с паро- и топлоизолация.

Общите части в сградата са с настилка от полиран гранит, окачени тавани от гипсокартон, LED осветление с датчици за секторна работа, метални парапети по архитектурен детайл. За улесняване бързото придвижване на живущите, във всеки вход са предвидени по два асансьора за 8 лица на испанския производител „ORONA”.

„Панорама парк“ предлага както едностайни апартаменти, така и апартаменти с една, две и три спални, с площи от 42 до 220 кв.м, които удовлетворяват всички предпочитания.

Предвидена е 5-камерна PVC дограма с цвят на профилите антрацит от външна страна и бял отвътре. Изградена е тръбна разводка за климатици с готовност за последващия им монтаж. Външните тела са изнесени в специално общо помещение. Домофонната инсталация е свързана към система „Смарт портиер“ с 24-часово видеонаблюдение, дистанционен контрол на достъпа и постоянна връзка с оператор.

Архитект: Е-Арх Студио, арх. Галина Балева, арх. Анастасия Вълканова, арх. Мартин Христов

Конструктор: инж. Веселин Първанов

Изпълнител: Планекс ЕООД

Инвеститор: Планекс ЕООД


....

В категория "Социална инфраструктура - култура" се бори

Павилион-ателие за творческа дейност, Варна, кв.45, местност ''Свети Никола"



Павилион-ателие за творческа дейност – занаяти, музика – или пространство за творческа почивка. Куполна постройка, създадена извън всякакви рамки на общоприетите разбирания за строителни процеси и обитание. Тя е твърде различна – със своята декоративна форма и процес при монтаж. Павилионът е преместваем обект по чл. 56 от ЗУТ, с площ 86 кв.м. Намира се в гр. Варна, кв.45, местност ''Свети Никола''.

Клиентите, които ни потърсиха преди по-малко от година, са рядко срещани хора. Да си авантюрист в партньорство, е нещо твърде сложно, когато проектираш малки обекти, а инвестицията за тяхното осъществяване е от порядъка на половин милион. Когато говорим за такива суми, които никоя банка не би отпуснала, ние определено оценяваме тяхната рядкост. Авторството е споделено и възложителят е част от екипа. В случая съвместно решихме да опитаме нещо уникално.

Основен елемент на нашата концепция се превърна Emiliania huxleyi /любим мотив на клиентката ни, фитопланктонолог/, като особено внимание обърнахме на фасадите. Те са изработени от металнo покритиe, Corian и дървени шиндли /в лимитирана серия, само за този купол/ и са положени върху двойна скара. Павилионът е ситуиран на стръмен терен с голяма денивелация, сред луксозни и разнообразни по стил и естетика сгради, между които изпъква обемът на купола. Върху част от фасадата, като декоративна украса е гравирано пано с мотиви на Emilianiа. Релефите са боядисани с луминесцентна боя и светят в тъмното. С Corian облякохме и касите на предното остъкляване, след като ги изолирахме. Дървените шиндли са едно от най-скъпите и капризни покрития. Техния завършек е оформен, като българска шевица. Плановото разпределение е семпло -с голямо просторно пространство със санитарен възел и склад, с възможност за добавяне на мобилна надстройка, заради което има и горно осветление.

Огромният обем от въздух в помещенията и визуалната връзка с небето и околната природа ще Ви пренесат в ново измерение, много различно от познатото досега усещане за ниски тавани и ъгли, присъстващи в повечето жилища. Този обем създава естествена циркулация на въздуха, който гарантира добрата климатизация. Акустиката е изключително подходяща за музикални изпълнения, което е част от предназначението на Павилиона и е от основна роля за качеството на звука.


Архитект: 3Д-форма ЕООД

Изпълнител: Радка Страшимирова Мавродиева

Конструктор: инж. Димитър Христев

Инвеститор: Радка Страшимирова Мавродиева


(0)  (0)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини - Любопитно
15 декември в историята
Петък, 15 Декември 2023 07:10
1256 г. – Монголският хан Хулагу превзема и разрушава крепостта Аламут на асасините. 1575 г. – Полската шляхта избира за крал Стефан Батори. 1895 г. – Основан е германският спортен клуб Айнтрахт Брауншвайг. 1899...
Двама президенти, двама посланици и многобройна публика аплодираха "Калас и Онасис" в НДК
Четвъртък, 14 Декември 2023 15:38
  Грандиозно начало на Новогодишния музикален фестивал в НДК София постави на 13 декември операта-мюзикъл „Калас и Онасис“, продукция на Държавната опера във Варна по повод 100-годишнината от рождението...
Вижте кои са сградите във Варна, борещи се за "Сграда на годината 2023"
Четвъртък, 14 Декември 2023 12:54
В тазгодишния Национален конкурс "Сграда на годината 2023" варненски сгради ще се боряти в 6 от общо 16 категории, научи Moreto.net. Най-популярното и престижно събитие в сферата на инвестиционните проекти,...
14 декември в историята
Четвъртък, 14 Декември 2023 07:13
1819 г. – Алабама става 22-рият щат на САЩ. 1900 г. – Квантова механика: Германският физик Макс Планк представя в Берлин своя Закон на Планк. 1911 г. – Норвежката експедиция на Роалд Амундсен достига...
Представиха първия в света шлем, който може да чете мисли (видео)
Сряда, 13 Декември 2023 19:06
Представиха изкуствен интелект, който може да чете мисли и да преобразува мозъчните вълни в реч. Иновативната технология е изобретена от учени от Австралия, пише Дейли мейл. За целта се използва шлем,...
Във Варна се появява първата футболна топка у нас
Сряда, 13 Декември 2023 15:01
През идната 2024-та ще отбележим 140 години от появата на първата футболна топка у нас. Непознатият дотогава предмет е представен за първи път на 14 май 1894 година. Това се случва в двора на Варненската...
Книга за съдбата на българския параход „Балкан“ представят във Варна
Сряда, 13 Декември 2023 11:54
На 19 декември (вторник) от 17.30 ч. в Музея за нова история на град Варна ще бъде официално представена книга за съдбата на българския параход „Балкан“ през Втората световна война. Каква е ролята и...
Търси в новини:
2021222324252627282930

Изпрати новина

VIP
Работа за болногледачки/социални асистентки в Австрия
Работа за социални асистентки със слаби познания по немски език за придружаване и гледане на възрастни и болни хора в Австрия. Предлагаме: дългосрочни договори с добро заплащане, пенсионно и здравно осигуряване,...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Най-четено от Любопитно 1 2 3
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook