Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - По света

Гърция ще купи най-вероятно 20 изтребителя от пето поколение F-35

Понеделник, 24 Юни 2024 18:00
Източник: БТА   
(0)   (0)
През настоящата седмица, най-вероятно в четвъртък, в компетентната комисия на гръцкия парламент ще бъде внесено писмото за предлагане и приемане на офертата (LOA), изпратено от американското правителство в отговор на гръцкото искане за закупуване на една ескадрила изтребители от пето поколение F-35, се казва в статия, публикувана през уикенда в гръцкия вестник „Катимерини“.

Според неназовани източници от гръцкото министерство на отбраната, цитирани от вестника, Атина се е ориентирала към покупката на 20 самолета F-35, без в момента да се разглежда опцията за придобиване на още 20.

Валидността на писмото за предлагане и приемане на офертата е до края на юли. В него подробно са описани цената на доставката, обучението, поддръжката, инфраструктурата и всички стъпки до придобиването на самолетите.

Ако гръцкият парламент даде зелена светлина на сделката, това ще отвори пътя на министерството на отбраната и по-конкретно на главната дирекция по въоръжението и отбранителните инвестиции да подпише писмото и да информира правителството на САЩ за това.

Според процедурите след това Държавният департамент ще изпрати документа на компанията производител и на всички участници във веригата на доставките за производството на F-35. Щом бъде подписан съответният договор между американското правителство и „Локхийд Мартин“, компанията ще пристъпи към запазване на слотове в производствената линия за първите гръцки F-35.

Гръцките военновъздушни сили ще придобият една ескадрила F-35 в конфигурацията „Блок 4“. Цената се очаква да достигне до 3,5 млрд. евро и ще включва доставката на 20 изтребителя, последващата им поддръжка, обучение на екипажите и техническия персонал и изграждане на цялата необходима инфраструктура за безопасност в 117 Бойно крило във военновъздушната база Андравида, Югозападна Гърция, където ще бъдат дислоцирани гръцките F-35.

Очаква се първите четири до шест самолета да бъдат предадени на гръцките ВВС през 2028 г., но ще останат в САЩ още около 24 месеца. На тези самолети ще се обучават гръцките пилоти, за да съберат нужните летателни часове и те самите да станат инструктори.

Първите пилоти и техници ще заминат за САЩ още по-рано, за да започнат теоретичната си подготовка. Базовото обучение на пилотите се очаква да завърши през 2030 г. След това с помощта на самолети танкери на американските ВВС изтребителите ще прекосят Атлантическия океан и ще кацнат в Андравида.

Според информирани източници дискусиите за втора ескадрила F-35 ще започнат в бъдеще, след като завърши модернизацията на гръцките F-16 и се вземат окончателни решения за изтребителите „Рафал“. Гръцките ВВС обаче се ориентират към поддържането на три типа бойни самолети – F-16, които са гръбнакът на гръцкото въздушно въоръжение, френските „Рафал“ и F-35. В „тавана“, определен от политическото и военното ръководство, се споменават около 200 самолета с мрежовоцентрични способности, които ще служат за мултиплициране на мощта на гръцките въоръжени сили, се казва в публикацията.

На по-късен етап се очаква щабът на военновъздушните сили да представи подробен списък с въоръжението, което иска да придобие в бъдеще. Централна роля се предвижда да изиграе сертифицирането на ракетите въздух-въздух „Метеор“ (Meteor) за F-35, които ще позволят на гръцките ВВС да поддържат големи количества от оръжие с огромни възпиращи възможности. Щабът е набелязал и високотехнологични оръжия като ракетите за стратегически удар JASSM, ракетите въздух-въздух AMRAAM 120D, противорадиолокационните ракети AARGM, както и разработените от Израел ракети въздух-земя „Рампейдж“ (Rampage), за които се твърди, че е получено одобрение от САЩ.

Инвестициите във военновъздушните сили са един от приоритетите в усилията на Гърция да поддържа военен баланс с Турция, с която традиционно има напрегнати отношения. Покупката на F-35 се разглежда като шанс за получаване на въздушно преимущество, особено след изключването на Анкара от програмата за производството им след придобиването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.

(0)  (0)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини - По света
Опитът за преврат в Боливия се провали
Четвъртък, 27 Юни 2024 15:09
Президентът на Боливия Луис Арсе опроверга краткотрайния опит за преврат в сряда, след като призова обществеността да се „организира и мобилизира“ в защита на демокрацията, докато войниците и бронираните...
Дясната ръка на Ружа Игнатова се предаде в САЩ
Четвъртък, 27 Юни 2024 14:55
Дясната ръка на Ружа Игнатова се предаде на правоприлагащите в САЩ. Съдът на Южния окръг на Ню Йорк публикува информация, според която Уилям Морро признал, че е изпирал парите на криптокралицата Ружа Игнатова....
Ердоган: Турция подкрепя Ливан срещу „агресивната политика“ на Израел
Четвъртък, 27 Юни 2024 14:13
Турция подкрепя Ливан срещу „агресивната политика“ на Израел, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор с ливанския премиер Наджиб Микати, съобщи Анадолската агенция. По време на вчерашния...
95-годишна германка влиза в затвора за отричане на Холокоста
Четвъртък, 27 Юни 2024 13:46
95-годишна германка, известна с това, че отрича Холокоста, бе осъдена на една година и четири месеца затвор, след като вчера съдът в германския град Хамбург я призна за виновна в подстрекателство, предаде...
Гърция планира да въведе лимит на краткосрочните наеми
Четвъртък, 27 Юни 2024 11:35
Гръцкото правителство подготвя мерки за ограничаване на наемите на туристическите имоти. Целта е да се понижат наемите на жилища за целогодишно ползване. "Проучваме пазара, за да видим дали можем логично...
От утре ЕС връща митата върху вноса на украински яйца и захар
Четвъртък, 27 Юни 2024 11:12
От 28 юни Европейският съюз възнамерява да въведе отново митата върху вноса на захар и яйца от Украйна. Митo от 89 евро на тон върху яйцата и захарта ще бъдат въведени, подобно на митата, които бяха въведени...
Премиерът Главчев ще настоява ЕС да препотвърди заключенията си за Северна Македония
Четвъртък, 27 Юни 2024 10:23
България ще настоява на Европейския съвет при приемането на Заключенията от заседанието да бъде включен и текст относно Република Северна Македония. Министър-председателят Димитър Главчев ще бъде днес...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Бойлери
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 Най-четено от По света 1 2 3
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook