Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Радев удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици

Четвъртък, 16 Май 2024 16:29
Източник: Moreto.net   
Постиженията, трудът и постоянството на дейците на образованието, науката, културата и изкуството обединяват и изразяват родолюбивия дух, волята и творческата сила на българския народ. Те са и източник на гордост и дават увереност за бъдещето и просперитета на България.

Това заяви държавният глава Румен Радев на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици в областта на медицинското образование и наука, историята и литературата, изкуството и художественото образование, музикалната педагогика и певческото творчество.

По предложение на инициативни комитети с Почетния знак на президента бяха удостоени акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. д-р Греди Асса, и д-р Ваня Монева.


Държавният глава отбеляза значимите достижения и талант на отличените, оценени не само от българската общественост, но и намерили признание отвъд пределите на страната ни. Румен Радев изрази признателност и уважение към техния безспорен принос за утвърждаването на национален дух и самочувствие на България и за развитието на българската култура, образование и наука.

„Обществото ни цени високо вашето родолюбие, талант, труд и всеотдайност“, посочи държавният глава и отбеляза, че със своите значими успехи отличените допринасят за утвърждаването на изконни ценности, които са здравата основа, върху която трябва да се гради съвременна България.

Лъчезар Трайков получи отличието по повод неговата 65-годишнина, за високозначимия му принос като уважаван лекар, изтъкнат учен и университетски преподавател в областта на неврологията, както и за заслугите на цялостната му дейност към развитието и международния авторитет на съвременната българска медицинска научна школа.

С почетен знак беше отличена Илза Пъжева по случай 70-ата й годишнина за нейния принос като международно признат учен и научен ръководител в областта на биологическите науки, както и за нейните академични заслуги към развитието и авторитета на съвременната българска наука.

Иван Гранитски беше удостоен с Почетния знак на президента за високозначимата му обществена роля като писател, поет, журналист, редактор, публицист и издател, както и за заслугите на цялостното му творчество и научен принос към развитието и авторитета на съвременната българска литература, журналистика и издателска дейност. Отличието е и по повод неговата 70-годишнина.

Андрей Пантев беше отличен с Почетния знак на президента по повод неговата 85-годишнина, за високо значимия му принос като уважаван историк, виден български учен и университетски преподавател, както и за заслугите на неговата цялостна дейност и научен принос към развитието и издигането на авторитета на съвременната българска историческа наука. От негово име отличието беше прието от неговата съпруга Цветанка Бунджулова.

За приноса му като уважаван художник и университетски преподавател, както и за неговото цялостно творчество към развитието и международния авторитет на съвременното българско изобразително изкуство и във връзка с неговата 70-годишнина беше отличен Греди Асса.

Ваня Монева получи отличието по случай нейната 70-годишнина и отбелязването на 50-годишния й творчески юбилей. Почетният знак е и за високо значимия й принос като диригент и главен художествен ръководител на световно известни български хорови формации, както и за водещата й роля в развитието на съвременното хорово изкуство на България.

От името на удостоените с Почетния знак на президента акад. Лъчезар Трайков благодари за признанието и посочи, че отличените на церемонията достойно, почтено и упорито ежедневно работят за изграждането на основните ценности и насоки на обществения ни живот.


Акад. Трайков отбеляза, че по техния път е необходима подкрепата на управляващите, които за съжаление, улисани в техните политически цели, не винаги съумяват да надскочат злободневието и да дефинират истинските приоритети на нашия обществен живот, свързани с науката, образованието, изкуството и културата.

В края на церемонията бе изпълнена добруджанската песен „Трендафилко, разговорко“ от хор „Ваня Монева“ в състав Мария Стефанова, Десислава Иванова и Никаела Пашалийска.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
LIVE ON BROADWAY: Незабравим музикален празник очаква жители и гости на град Варна!
Сряда, 22 Май 2024 15:49
На 5-ти юни Държавна опера-Русе представя събитие, което пренася магията на Бродуей директно в нашия град - концерт-спектакъла " LIVE ON BROADWAY ". "LIVE ON BROADWAY" тръгва на турне в страната след...
Все по-често ходим в музеи, на кино и театър
Четвъртък, 23 Май 2024 13:07
Националният статистически институт (НСИ) публикува основни данни за културата в България през 2023 г. От тях става ясно, че посещенията в музеите, кината и театрите се увеличават. Намаляват читателите...
Владимир Стоянов представя двете си нови книги във варненската галерия „Арт Маркони”
Четвъртък, 23 Май 2024 12:40
…И блясват очите ми вместо огниво на сумрака в сивата прежда. Дали най-подир се завръщам в дома си, или надалеч ще осъмна? И бавно дробя на трошици речта си – при себе си с тях да се върна” Владимир...
Изложба-концерт „Операта – културно наследство на човечеството“ на 25 май в Градската художествена галерия на Варна
Четвъртък, 23 Май 2024 09:20
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, ще е домакин на празнично събитие, посветено на обявяването от ЮНЕСКО на италианското оперно изкуство за световно нематериално културно наследство...
Българска песен звуча на престижен фестивал в Баден-Баден
Сряда, 22 Май 2024 18:49
Соня Йончева и маестро Найден Тодоров, заедно със симфоничния оркестър на Баден-Баден отново бяха център на музикалния фестивал Pfingstfestspiele. Концертът в неделя представи песни от известни филми,...
Във Варна ще наградят победителите в конкурса „Зелени приказки“
Вторник, 21 Май 2024 14:43
Във Варна ще наградят победителите в конкурса „Зелени приказки“. Всички участници, приятели, родители и съмишленици на „Варна Лит“ са поканени на 30 май в 17.30 часа в двора на Археологическия музей във...
Представиха репродукция на първия историческия трактат, посветен на България (снимки)
Вторник, 21 Май 2024 17:27
Българското възраждане и националното ни пробуждане черпят огромна сила от огнените слова на атонския монах Паисий, а редом с него мнозина други допринасят за разпалване на искрата на просвещението според...
Търси в новини:
1234567891011
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 1.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook