Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Спектакълът "Шаолин и У Дан -другото лице на Китай" във Варна

Вторник, 29 Септември 2009 13:59
Източник: Moreto.net   
Продуцентска компания АРТ БГ представя „Шаолин и У Дан - другото лице на Китай“ - новаторски спектакъл, базиран на философията на Чан (Дзен) будизма и впечатляващите бойни техники и медитация на майсторите от Шаолин и У Дан.

Шоуто на китайските монаси ще могат да наблюдават зрителите в София и Варна, съответно на 2 февруари в зала 1 на НДК и на 4 февруари в Дворец на културата и спорта.

„Шаолин и У Дан – другото лице на Китай“ е своеобразен разказ за огромната сила на духа. Два часа изпълнени с динамиката на Кун Фу, в която 15 майстори изпълняват свръхчовешки упражнения и не изпитват никаква болка. Една впечатляваща проява на идеална хармония между дух и тяло.

С музика на живо в изпълнение на дамския оркестър „Ин Ян“ и 15 актьора в ролята на майстори на бойните изкуства, спектакълът се радва на голяма популярност сред публиката по целия свят и е бурно приветстван от критиката. Това нетрадиционно шоу представя на сцената бойната традиция на китайските предци, придружено с антични музикални инструменти със съвременни елементи, мултимедиа и оригинални светлинни ефекти. Сюжетът проследява живота на един майстор като в действителност е пресъздадена житейската история на будисткия монах.

В спектакъла „Шао Лин и У Дан – Другото лице на Китай“ ще видим един майстор на Ци Гун, двама млади ученици и 12 майстори на Шаолин и У Дан. Сценарият разкрива класическите елементи на Кун Фу, удивителните упражнения по Твърд Ци Гун и основополагащите елементи на колективните упражнения по борба с класически оръжия.

Билетите за спектакъла вече са в продажба и могат да бъдат намерени в партньорската мрежа на Eventim, в магазини Германос, Пикадили, М Свят, както и онлайн на Eventim.bg на цени между 20 и 50 лв.

Шао Лин и У Дан

Това са имената на две от трите основни школи в развитието на китайското бойно изкуство У Шу, известно повече като Кун Фу. Красотата и изяществото на спектакъла „Шао Лин и У Дан – другото лице на Китай“ се дължи на невероятното съчетание основните две направления на китайското бойно изкуство У Шу – твърдите и изящни движения на Шао Лин – ските монаси-бойци и плавните и хармонични движения на монасита от планината У Дан. На твърдото начало Ян и на мекото мачало Ин.

Шао Лин

Наименованието Шао Лин идва от името на будисткият манастир „Шао Лин Съ” (Манастирът на Младата гора) в провинция Хънан. Това е люлката на северните направления в У Шу, тоест на по-твърдите стилове, които са се оформили като семейство. Те са изградени на базата на Чан (Дзен) будизма, чрез различни медитативни практики и сериозни физически упражнения за контрол на тялото и на вътрешната енергия.

Началото на заниманията започва с пристигането от Индия в манастира на будисткият монах Бодхидхарма, известен в Китай, като „Да Мо”. Той видял че монасите били в недобро здравословно състояние и създал специално за тях, след 9 годишна медитация в близка пещера, два комплекса упражнения „И Дзин Дзин” (Трактат за промяна на мускулите и сухожилията) и „Сисуй Дзин” (Трактат за промиване на костният мозък). Те положили основата на по нататъшната работа на монасите, укрепило телата и духа им.

Оттогава монасите се задълбочават в медитацията и се захващат със здрави тренировки, благодарение на които постигат невероятни физически постижения. Те обаче никога не се представят просто като бойци или обикновени войници, а възприемат своите способности като част от учението.

Целта винаги е била и продължава да бъде контрол на енергията Ци, която преминава през тялото. Този контрол прави възможно устойчивостта към болка и не е странно, че монасите чупят железни летви в главите си или дънери в телата си без да оставят следи.Тези упражнения не представляват изход само по себе си ,а единствено подлагат на изпитание духовната и телесна сила.

У Дан

Наименованието на школата У Дан идва от планината У Дан, където са разположени множество манастири, които за разлика от Шао Лин са даоски, тоест са последователи на философията на Дао, формулирана от древният мъдрец и философ Лао Дзъ в своят труд „Дао Дъ Дзин” (Книга за Пътя и Нравствеността). Тази фолософия е изградена на базата на теорията за двете противоположни и взаимно допълващи се начала „Ин и Ян” , на Теорията за Петте Първоелемента (У Син) – Огън, Земя, Метал, Вода и Дърво и на възприемането на Вселената, като „Тай Чи” (Велик Предел). Стиловете от това „У Дан - ско” направление се характеризират предимно с вътрешната работа с енергията Ци, наречена „Ней Гун”. Движенията са бавни, хармонични и плавни, като се съчетават с бавно и рамномерно дишане и вътрешна концентрация.

С времето тези два центъра заедно с третият, наречен Ъ Мей, се оформят освен като огнища за развитието на У Шу, така и като духовно центрове, привличащи множество почитатели от цял сват.



Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Археолози смятат, че са открили вилата на Октавиан Август
Вторник, 23 Април 2024 13:48
Археолози от университета в Токио откриха това, което смятат, че е вила, принадлежаща на римския император Гай Юлий Цезар Август (роден като Гай Октавий) на северната страна на Везувий, според публикация...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Вторник, 23 Април 2024 13:36
През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните...
Снимат филми за живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко
Вторник, 23 Април 2024 13:23
Започват снимки на пет късометражни филма за живота около влажните зони „Езеро Дуранкулак“, „Шабла-Езерец“, „Казашко“ и „Ятата“, както и за устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони....
Проучване: Над 60% от родителите у нас подкрепят задължителните ваксини
Вторник, 23 Април 2024 13:09
УНИЦЕФ и МЗ проучват нагласите на родителите и личните лекари към Националния имунизационен календар. Необходимо е да се увеличат усилията за изграждане на капацитет за междуличностно общуване и изграждане...
Внесоха обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор
Вторник, 23 Април 2024 12:56
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) за причинена смърт по непредпазливост при управление на моторно превозно средство. Според обвинителния акт на 08.05.2023...
Премиерът Главчев и министър Гвоздейков обсъдиха подготовката на изборите
Вторник, 23 Април 2024 12:36
Министър-председателят Димитър Главчев и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков обсъдиха дейностите във връзка с подготовката на изборите за Народно събрание и за членове на Европейския...
120 безплатни туристически обиколки във Варна за тази година
Вторник, 23 Април 2024 12:20
120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Целта на туровете...
Украинската служба за борба с корупцията подозира министъра на земеделието в измама
Вторник, 23 Април 2024 12:07
Служители на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) са връчили уведомление за подозрение на настоящия министър на аграрната политика Микола Солски. Солски е заподозрян в незаконно изземване...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.3 + 1.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook