Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения

Сряда, 17 Октомври 2018 18:40
Източник: bTVnews   
Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения. Тази тревожна тенденция отбелязаха служителите на отдел „Борба с наркотрафика” към Летище София по време на среща с ученици от цялата страна.

Събитието е част от "Седмицата на червената панделка. Тя се отбелязва всяка година от милиони хора по целия свят. Целта е да се попречи на разпространението и употребата на наркотици в световен мащаб.

Според специалистите около 10% от младежите в страната са употребявали наркотик поне веднъж, а най-малкият е на 12 години.

В световен мащаб тенденцията е по-стряскаща. В повечето развити държави тийнейджърите, които употребяват наркотици са около 30-40%. Докато при нас е доста по-нисък процентът, което може да се каже, че е добрата новина в случая.

Децата в днешно време са много любопитни и любознателни. Това от една страна е хубаво, но от друга – притеснително, защото любопитството е това, което ги кара дори да посягат и към наркотиците. Затова и усилията на службите за борба с наркотиците са насочени именно към децата като най-уязвима група.

Промяна на пазара на наркотици у нас

„Ако преди години този бизнес беше организиран от групировки, сега се прави от двама-трима тийнейджъри, които са по-креативни. Успяват да си поръчат наркотици по интернет, след което да ги разпространяват вътре между техните съученици и много трудно може да им се окаже въздействие” – така Стефан Бакалов, началник на отдела „Борба с наркотрафика” на Митница Аерогара София очерта наркопазара в страната.

В таргет-групите на дилърите попадат децата между 8 и 16 години.

Основната комуникацията между подрастващите е в социалните мрежи, а не на улицата както преди. Това кара наркоразпространителите да бъдат креативни и да търсят нови канали за връзка с жертвите си. Това се случва най-често с фалшиви профили в популярните сред тийнейджърите мобилни приложения като “Snapchat” .

Марихуаната част от културата на българските младежи

Най-често употребявания наркотик сред тийнейджърите у нас е марихуаната, а една от големите заблуди, които витаят сред тях е, че той не води до пристрастяване.

Не така стоят нещата според експертите:

„Това е растение, което много хора смятат, че е красиво и не е наркотично вещество. Това е една голяма заблуда. Тъй като марихуаната е вещество, към което има доста силна зависимост.” – допълва още Бакалов.

Опасности крият и новите синтетични наркотици и дизайнерската дрога.

Най-вече заради ефектните си опаковки и непредвидимите последици за здравето, които могат да причинят.

Добрата новина, която изтъкват службите е, че последните две години има туширане на проблема с новите психоактивни вещества, което се случва за първи път. Според работещите в структурите на борбата с наркотиците това е в резултат на успешната работа на правоохранителните органи, както в България, така и в Европа.

За сметка на това обаче на пазара е на път да се завърне старият познайник „хероина”.

Въпреки че той беше изместен от експанзията на синтетични наркотици през последните 5 години, добивът му в Афганистан от 2016 г. досега е нараснал с 65% процента – показва проучване на Службата за борба с наркотици към ООН.

Съответно цената на хероина и опиума е паднала драстично с около 80%. Оттам по чисто пазарен механизъм хероинът се опитва и възвръща позицията си, която е имал преди 10 години като употреба.

Превенция

Честите срещи с децата и уроците за последствията от вземането на наркотици са един от начините за превенция.

За да се запознаят с вредата от опиатите, учениците изслушаха и специална лекция, след което пред погледа им служителите разиграха арест на наркотрафикант и откриване на дрога от специално обучено куче.

По-малко от минута – толкова са необходими на специално обучени кучета като Епси да открият пратка с наркотици измежду стотици.

„Точно това е преимуществото на кучетата. Ако са добре тренирани и обучени, спестяват ценно време. Например за претърсването на един пътнически полет със 150 души, са необходими усилията на 10 митнически служители, докато на кучето ще му трябват десетина, за да намери наркотичното вещество в този полет.” – коментира началника на отдела „Борба с наркотрафика”, Стефан Бакалов.

"Седмицата на червената панделка”

През 1985 година Енрике Камарена, агент на Американската агенция за борбата с наркотиците, е отвлечен и убит от мексикански наркотрафиканти. Той е бил държан в плен в продължение на три дни, и въпреки че е бил измъчван, опитите на похитителите да измъкнат информация от агента завършват без успех.

Когато новината за смъртта на агента се разпространява, хората започват да носят червени панделки в чест на неговата саможертва и като символ на една обединена позиция срещу наркотрафика и употребата на наркотици.

Бурната обществена реакция срещу бруталността на наркокартела, отвлякъл американския агент, води до създаването на тази инициатива, която днес се отбелязва от над 80 милиона души по цял свят.

У нас се провежда у нас за осма поредна година съвместно с Митница Аерогара София – отдел „Борба с наркотрафика" и Агенцията за борба с наркотиците на САЩ – ДЕА, и е насочена към една най-уязвимите и податливи групи в обществото – децата.

„Посланието на Кики (Енрике Камарена) е ясно „от наркотрафика и злоупотребата на наркотици не може да произлезе нищо добро. За да постигнете целите в живота си, каквито и да са те, е важно да направите правилния избор на ранна възраст. Само вие имате силата да изберете какво да е вашето бъдеще”. – с този призив към ученици от различни градове от страната американският посланик Ерик Рубин даде старт на инициативата днес на Летище София.

Последствията от употребата на могат да бъдат ужасяващи – предупреждават специалистите.

Затова и експертите призовават децата да не се доверяват на непознати и да не приемат съмнителни подаръци, а родителите – да бъдат по-бдителни, да разговарят с децата си и да ангажират всекидневието им с различни активности.

Коментари
00:06ч. 18 Октомври 2018 #2
zaguban4o
Който не иска, намира причини .... Ами ясно е като бял ден, че тези наркомани се събират, не къде да е, а в училищата, смеят се безконтролно, имат неадекватно поведение в училище ... и т.н. На никой обаче не му стиска да проведе акция. Нещата могат дъбъдат решени кардинално!
22:34ч. 17 Октомври 2018 #1
robyst
По времето на лошият соц такива простотии нямаше!Ако пък някоя болна глава си помислеше само да трови деца щеше да чука камъни години наред в янчева поляна!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Автобус се заби в училищна ограда във Варна
Сряда, 27 Март 2024 14:08
Автобус на „Градски транспорт" се е забил в училищната ограда на Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии във Варна. При инцидента няма пострадали хора, съобщиха за Moreto.net...
Откриват филиал на Русенския университет в молдовски град Тараклия
Сряда, 27 Март 2024 13:55
Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в град Тараклия. Това предвижда Споразумение между правителствата на България и Молдова. Така за първи път ще бъде създадено поделение на...
Дъжд, гръмотевици и силен вятър утре в област Варна
Сряда, 27 Март 2024 13:41
Утре по Черноморието преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на много места придружени с гръмотевици. Ще духа умерен...
Над 32 000 палестинци са били убити в Газа от 7 октомври насам
Сряда, 27 Март 2024 13:28
Най-малко 32 490 палестинци са били убити, а 74 889 ранени при военната офанзива на Израел срещу Газа от 7 октомври насам, Това днес съобщи Министерството на здравеопазването в Газа, цитирано от Ройтерс. През...
Общинският съвет съвет във Варна ще заседава утре
Сряда, 27 Март 2024 13:04
Редовното заседание на Общинския съвет във Варна ще се проведе в четвъртък – 28 март, от 10:00 часа в зала „Пленарна" на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях...
Галъп: Българите смятат демокрацията за най-възможно управление
Сряда, 27 Март 2024 12:44
Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно мнозинство сред 43 държави по света, но убеждението в това изглежда намаляло спрямо предишни изследвания, а преобладаващото сега обществено...
За първи път на българска сцена: Варненската опера представя мюзикълa „Дух“
Сряда, 27 Март 2024 12:28
С две предпремиери, на 5 и 6 април, Държавната опера във Варна ще представи най-новия си мюзикъл „Дух“, който се поставя за пръв път на българска сцена. Премиерата предстои в XV издание на Опера в...
Хиляди протестираха срещу унгарския премиер Виктор Орбан (видео)
Сряда, 27 Март 2024 12:14
Хиляди протестираха до парламента в Будапеща с искане главният прокурор и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан да подадат оставка, след като бивш вътрешен човек от правителството обвини старши...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook