Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
Снимки
Обяви

Пет български филма в селекцията на анимационния фест във Варна

Вторник, 9 Септември 2014 15:27
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Петима са българските автори на анимационни филми, които попадат със свои произведения в селекцията на 10-тото издание на Световния фестивал на анимационния филм, който стартира утре във Варна и ще продължи до 14-ти септември. Това заяви пред медии художникът-аниматор, режисьор и продуцент на феста Анри Кулев, предаде репортер на Moreto.net.

Българското участие е с филма "Инцидент" на Димитър Велев, "Трафик" на Милен Хальов, "Джудо маймуна" на Константин Витков, "Изгряваща надежда" на Милен Витанов и "Денят на кървавите венци" на Димитър Димитров.

Изключително богата програма ще поднесе и тази година на варненската публика събитието. Всички прожекции ще бъдат във Фестивалния и конгресен център. Като около 2/3 от тях ще бъдат напълно безплатни за зрителите. За останалите цената на билета ще бъде шест лева.

„Старата ни болка и надежда са винаги хората и зрителите. Искаме те да влязат в залите. Знаем, че тази среща е трудна по няколко причини. Първата е,че част от хората смятат, че не е време за изкуство. По-големият проблем е, че хората загубиха усещането си и забравиха как се гледа кино. С изчезването на кинотеатрите в страната всичко се срина. Хората забравиха, че могат да споделят една атмосфера и тъмнина и да гледат един голям екран заедно. Ровенето в компютрите, игрите, телефоните и всички тези електронни безобразия доведоха до това и връщане назад няма. Търсят се нови пътеки. Може би след години ще гледаме фестивалите на жалките си телефони и ще се откъсваме все повече един от друг.“, коментира Кулев.

В конкурсната програма ще бъдат представени 86 филма от 30 страни. Те ще се състезават в категориите късометражен филм, детски късометражен филм, пълнометражни филми, студентски и телвизионни серии. Ще бъдат оценявани от жури от България, Швейцария, Русия, Белгия и Франция.Членовете на журито също ще представят своя програма.

Една от най-силните страни на фестивала тази година са пълнометражните филми, посочи Силвия Иванова, която е сред организаторите на феста. По думите й всичко, което публиката ще види носи послание. Като едно от интересните и грабващи произведения Иванова даде за пример „Изневяра“ на американския автор Бил Плимптън. Филмът е нарисуван изцяло от него. Създал е 40 хил. рисунки.

От това, което ще бъде представено на феста, ще стане видно, че се запазва тенденцията сред творците на анимационно кино да се създават по тъжни произведения, които отразяват чисто лични истории. Разбира се, смешните истории не са изцяло изключени.

„В 60-те и 70-те години анимациите бяха много смешни. Тогава се намираха един-два мрачни филма. Те се открояваха и получаваха награди.“, заяви Анри Кулев. По думите му сега махалото е стигнало другата страна, при която преобладават мрачните сюжети, защото творците са се подлъгали, че така могат да си извоюват признание. В момента впечатление правят комедиите. „Така след 15 години махалото ще се върне пак до старата си позиция, когато смешните анимации ще вземат превес по фестивали. Този период съм го изживял поне 3 пъти в живота си.“, каза още Кулев.Програмата „Най-доброто“ от света ще представи отделно 26 късометражни филма от 20 държави. Освен фестивалът включва и специална програма от международни училища по анимация. Ще се видят произведения на възпитаници от общо седем университета от САЩ, Франция, Япония, Единбург. Редом с тях ще се представят и българските НАТФИЗ и Нов български университет.

Програмата „Най-доброто“ от света ще представи отделно 26 късометражни филма от 20 държави. Освен фестивалът включва и специална програма от международни училища по анимация. Ще се видят произведения на възпитаници от общо седем университета от САЩ, Франция, Япония, Единбург. Редом с тях ще се представят и българските НАТФИЗ и Нов български университет.

Програма „Документално кино“ пък ще даде възможност да се надникне зад кулисите на анимацията. Ще бъдат прожектирани два филма. Единият за руския майстор на анимацията Фьодор Хитрук, а другият е на Пол Уелс за студио за куклена анимация.

По повод юбилейното издание на фестивала публиката ще има възможност да се потопи в една ретроспективната програма с 10 награждавани филма на първите шест издания на феста от 1979 година до 1989 година.

Специален акцент в цялостното фестивално представяне са събитията за деца. За най-малките има специална програма. Филмите от нея ще бъдат прожектирани основно в сутрешните часове. Освен това вече се реализират детски работилници, в които малчуганите създават сами анимационни филми. Те ще могат да бъдат видяни по време на фестивала.

Официалното откриване на фестивала е утре от 19.00 часа във Фестивалния и конгресен център. Преди това от 16.00 часа в Градската галерия ще бъде представена изложба на чешкия майстор-аниматор Ян Шванкмайер . По-късно във ФКЦ от 17.30 часа „Спиро-петзвезден герой“ класика в белгийския комикс.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Библиотеката
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Стара Варна
Новини от Варна, региона и света
Илиан Илиев за победата на България: Помогна ни обстановката на стадиона
Понеделник, 9 Септември 2024 08:44
Националният отбор на България постигна първа победа в дебютните две срещи от Лигата на нациите. Напълно закономерно „лъвовете“ победиха с минималното 1:0 Северна Ирландия в изключително ключова среща...
Започва изплащането на пенсиите за септември
Понеделник, 9 Септември 2024 08:25
Днес започва изплащането на пенсиите за септември чрез пощенските станции. Преводите на сумите за августовските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат...
Мъж скочи от Аспарухов мост
Понеделник, 9 Септември 2024 08:04
33-годишен мъж е скочил тази сутрин от Аспарухов мост във Варна, съобщи МВР-Варна. Тялото е намерено под моста на сушата, мъжът е починал на място. Сигналът е подаден в 6.30 ч....
България с първа победа в Лига на нациите
Понеделник, 9 Септември 2024 07:47
Националният отбор на България по футбол записа първа победа в новото издание на турнира Лига на нациите. "Лъвовете" победиха Северна Ирландия с 1:0 в мач игран късно снощи на стадион "Христо Ботев" в...
Най-важното от Варна във вчерашния 8 септември
Понеделник, 9 Септември 2024 07:31
Аспарухов мост стана на 48 години На днешна дата през 1976 г. в експлоатация е пуснат Аспарухов мост. Правителственият срок за пускане на обекта Аспарухов мост е 30 септември 1976 г., но е завършен предсрочно....
9 септември в историята
Понеделник, 9 Септември 2024 07:18
337 г. – След отстраняване на всички роднини, които биха имали претенции към трона, тримата синове на император Константин I Велики: Константин II, Констанций II и Констант съвместно заемат поста император...
Без ток днес във Варненска област...
Понеделник, 9 Септември 2024 06:55
Без ток днес, 9 септември, във Варна и областта ще бъдат...  09:00 ч. до 17:00 ч. гр. Варна – карето, заключено между бул. Владислав Варненчик, ул. Дрин, бул. Сливница, бул. Съборни, електрозахранени...
Прогноза за времето - 9 септември
Понеделник, 9 Септември 2024 06:35
Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от югоизток, който вечерта в западната...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Афиш Варна Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Обяви Варна
Гаражни врати Промо Хибриден бойлер
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   WEB   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook